Der er uønsket kemi i mange rengøringsmidler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Der er uønsket kemi i mange rengøringsmidler

Foto: Getty Images · 20. januar 2023

Mange vaske- og rengøringsmidler indeholder kemikalier, der kan være problematiske for sundheden og miljøet. Det viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Hver fjerde vaske- og rengøringsmiddel indeholder problematisk kemi for mennesker eller miljø. Det viser en opgørelse af de mange vaske- og rengøringsmidler, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet og undersøgt siden november 2020.

Det drejer sig om otte tests af bl.a. opvaskemidler, universalrengøring og pletfjernere. Af de i alt 196 forskellige produkter, som er blevet testet og undersøgt, får 47 produkter C-kolben, som er den laveste bedømmelse, produkter kan få i kemitestene.

Flere af vaske- og rengøringsmidlerne får C-kolben, fordi de fx indeholder stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller som er skadelige for miljøet.

"Det er skidt, at så mange vaske- og rengøringsmidler indeholder problematisk kemi, som slet ikke er nødvendigt i produkterne,” siger projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller, som har været med til at gennemføre testene.

 

rengoeringskolber_embed

Fordeling af kolber på tværs af 196 testede vaske-og rengøringsmidler

Det gør de uønskede stoffer ved os og miljøet

  • De mistænkt hormonforstyrrende stoffer kan påvirke menneskers hormonsystem – altså det system, der blandt andet styrer vores udvikling fra foster til voksen. Især fostre kan være særligt påvirkelige over for hormonforstyrrelser, der kan give negative effekter resten af livet.
  • Allergifremkaldende stoffer er typisk stoffer, som udløser en kontaktallergi, der i værste tilfælde kan give livsvarige gener, når stofferne kommer i kontakt med huden. Den allergiske reaktion forekommer som eksem. Forskning viser, at jo mere du udsættes for allergifremkaldende stoffer, jo større er risikoen for at udvikle allergi.
  • De kræftfremkaldende eller reproduktionsskadende stoffer er typisk klassificerede i EU som værende mistænkt kræftfremkaldende, skadelige for arveanlæg eller skadende for fosteret eller menneskets forplantningsevne. Mange af disse stoffer er også på EUs liste over særligt problematiske stoffer, fordi de er særligt bekymrende for menneskers sundhed.
  • Miljøbelastende stoffer er en bred gruppe af stoffer, der belaster vores miljø. De kan for eksempel være svært nedbrydelige i naturen, hvorfor de ophober sig i miljøet over tid, eller de kan være skadelige for for eksempel vandlevende dyr og planter.

Ikke nødvendigt med parfume

Mange af de testede vaske- og rengøringsmidler indeholder parfumestoffer, og det er noget, der vækker opsigt hos Astma-Allergi Danmark.

Producenterne bør leve op til deres ansvar og lade være med at bruge parfume, da det er en helt unødvendig eksponering for forbrugerne. Rikke Bille Chef for Den Blå Krans, Astma Allergi Danmark

”Parfumestoffer kan give allergi, og hvis du bliver allergisk overfor et stof, kan du få eksem, som kan udvikle sig ret voldsomt og blive kronisk og dermed påvirke livskvaliteten,” siger Rikke Bille, chef for bl.a. Den Blå Krans, Astma-Allergi Danmarks mærkningsordning til allergivenlige produkter.

“Desuden ved vi, at de her parfumestoffer slet ikke er nødvendige for at kunne gøre ordentligt rent. Mange mennesker forbinder dog det at gøre rent med, at det også skal dufte, så derfor tilsætter producenterne parfume. Men producenterne bør leve op til deres ansvar og lade være med at bruge parfume, da det er en helt unødvendig eksponering for forbrugerne,” siger hun.

 

Allergivaskogrengoering_embed

Fordeling af 196 testede produkter med og uden allergifremkaldende stoffer. Allergifremkaldende stoffer omfatter her både parfumestoffer (i 51% af produkterne) samt andre allergifremkaldende stoffer (i 17% af produkterne) som for eksempel isothiazolinoner.

Ifølge Stine Müller er de problematiske stoffer for det meste lovlige at anvende. Hun gør også opmærksom på, at de enkelte produkter, der får C-kolben, ikke i sig selv er farlige at bruge, hvis du ellers bruger dem i henhold til brugsvejledningen.

“Men ved at bruge disse produkter udsætter du dig selv og miljøet for uønsket kemi, som bidrager til vores samlede udsættelse for kemikalier – den såkaldte cocktaileffekt. Det er den, der kan give risiko for sundheds- og miljøeffekter. Derfor anbefaler vi forbrugerne at gå efter produkter, der får A-kolben,” siger Stine Müller.

Belaster miljøet

Opgørelsen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser desuden, at en tredjedel af de testede vaske- og rengøringsmidler indeholder miljøbelastende stoffer.

Miljøbelastende stoffer kan være giftige over for vandlevende organismer, og det er heller ikke dem allesammen, som let bliver nedbrudt, og derfor forbliver de i vandmiljøet. Heidi Belinda Bugge Kriteriechef, Miljømærkning Danmark

Det er ifølge Heidi Belinda Bugge, dansk kriteriechef i Miljømærkning Danmark, en meget høj mængde.

”Når vi er færdige med at bruge vaske- og rengøringsmidlerne, ender de i vores afløb, når vi tømmer vores opvaskebaljer, eller vaskemaskinen udleder vandet. I Danmark er vores renseanlæg bygget til at rense spildevandet for næringsstoffer og for organisk stof, men ikke for alle miljøfarlige stoffer, og derfor må vi regne med, at nogle af de her miljøbelastende stoffer ender i vandmiljøet og dermed også i naturen, hvor de kan gøre skade,” siger hun og uddyber: "Miljøbelastende stoffer kan være giftige over for vandlevende organismer, og det er heller ikke dem allesammen, som let bliver nedbrudt, og derfor forbliver de i vandmiljøet."

Sidste år udgav en række forskere en artikel, hvori det fremgår, at vi mennesker har produceret så mange tusinde kemikalier og i så store mængder, at jorden ikke længere kan omsætte og uskadeliggøre dem. De miljøbelastende stoffer i vaske- og rengøringsmidler er med til at forstærke kemikaliepresset på miljøet.

”Vi bruger rengøringsmidler for at få rengjort noget, men samtidig skal vi finde en balancegang, hvor produktet virker, og hvor der ikke er brugt unødvendige kemikalier. Heidi Belinda Bugge Kriteriechef, Miljømærkning Danmark

Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt bl.a. optisk hvidt og stofgruppen LAS i flere af de testede vaskemidler til hvid vask. Det er to typer af miljøbelastende stoffer, som kan være svære at nedbryde i naturen og derfor kan skade fisk og andre organismer, der lever i  vand.

Også flere af parfumestofferne og nogle af konserveringsmidlerne, som fx isothiazolinonerne, der er udbredte i vaske- og rengøringsmidler, er i EU klassificeret som værende belastende for miljøet.

 ”Vi bruger rengøringsmidler for at få rengjort noget, men samtidig skal vi finde en balancegang, hvor produktet virker, og hvor der ikke er brugt unødvendige kemikalier som fx optisk hvidt, som ikke har betydning for, hvor godt vaskemidlet virker. Vi skal også udskifte de miljøbelastende stoffer med alternativer, fx findes der alternativer til LAS, som ikke er lige så skadelige,” siger Heidi Belinda Bugge.

Svært at se, hvad produkterne indeholder

Det er ikke altid til at se på emballagen, hvad vaske- og rengøringsmidlerne indeholder af kemi. Fx skal det ikke fremgå af ingredienslisten på produktet, hvis et vaskemiddel indeholder bor-forbindelser, selv om borater er på listen over særligt problematiske kemikalier i EU, fordi de er mistænkt for at kunne skade fostre og påvirke evnen til at få børn. Det ønsker Forbrugerrådet Tænk at få ændret.

Det bør være sådan, at forbrugerne kan få oplysninger om alle ingredienserne alene ved at se på emballagen. Stine Müller projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

"Det bør være sådan, at forbrugerne kan få oplysninger om alle ingredienserne alene ved at se på emballagen,” siger Stine Müller, som desuden påpeger, at listen over indholdsstoffer, der skal være tilgængelig online for alle vaske- og rengøringsmidler, ofte kan være svær at finde på producenternes hjemmesider.

EU er i gang med at revidere reglerne for kemikalier i vaske- og rengøringsmidler. Det omfatter også deklarationsreglerne. Præcis hvad, ændringerne bliver, og hvornår reglerne opdateres, ved vi dog ikke med sikkerhed.

EU besluttede i oktober måned sidste år at udskyde planlagte stramninger af den europæiske kemikalielovgivning, og hvilke konsekvenser det får for vask og rengøringsmidler er uklart.

Brug Kemiluppen til at undgå problematisk kemi

Der er heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at undgå uønsket kemi. Nu kan du også bruge vores app Kemiluppen til at se, hvad vaske- og rengøringsmidler indeholder af problematisk kemi.

kemiluppen app

Undgå uønsket kemi med Kemiluppen

Download Kemiluppen til din smartphone og se produkternes indholdsstoffer ved at scanne produktets stregkode.

Hent appen her

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, foreslår, at du både bruger Kemiluppen til at tjekke de vaske- og rengøringsmidler, som du køber, og dem, du allerede har stående derhjemme.

“Men finder du produkter derhjemme, som får C-kolben, skal du dog ikke gå i panik. Du behøver ikke smide dem ud. Brug dem, og køb så i stedet produkter, som får A-kolben, når du har brug for nye vaske- og rengøringsmidler,” siger hun.

Fakta om Kemiluppen

  • Kemiluppen indeholder vurderinger af omkring 15.000 forskellige produkter indenfor kosmetik, plejeprodukter, vaske- og rengøringsmidler.
  • Vurderingerne i Kemiluppen bygger på såkaldte deklarationstests, hvor Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekker produktets ingrediensliste for indhold af en række problematiske kemikalier.
  • Du kan downloade Kemiluppen til din smartphone og få oplysninger om produkternes indholdsstoffer ved at scanne produktets stregkode.
  • Kemiluppen er gratis og kan hentes på både App Store og Google Play.

Når vi tester og undersøger kosmetik, plejeprodukter, vaske- og rengøringsmidler, er der en del produkter, som får B- eller C-kolben. Men det gode er, at der også altid er produkter, som får den bedste kemibedømmelse, A-kolben.

"Så der er altid gode alternativer at vælge, hvis du vil undgå problematiske kemikalier,” siger Stine Müller.

Hun gør opmærksom på, at det altid er vigtigt at følge brugsvejledningen for et produkt uanset Kemiluppens bedømmelse. Fx kan mange vaske- og rengøringsmidler indeholde kemikalier eller have en pH, som kan irritere eller direkte skade hud og øjne og skal opbevares utilgængeligt for børn. Det gælder også for A-kolbe-produkter, da disse effekter ikke er med i Kemiluppens vurderinger.

9 tips til god brug af vaske- og rengøringsmidler

1. Køb vaskemidler, som er mærket med Svanemærket, Blomsten, Den Blå Krans og/eller AllergyCertified.

2. Vælg et vaskemiddel uden parfume. Duftstoffer er tilsat for at give en “ren” duft, men duftstofferne har ikke nogen betydning for, om tøjet eller hjemmet bliver rent.

3. Undgå klor og optisk hvidt, der kan være problematisk for miljøet. Vælg i stedet pulvervaskemidler med blegemiddel til hvidt tøj.

4. Vær opmærksom på allergifremkaldende konserveringsmidler. Tjek ingredienslisten for stoffer, der slutter på ’-thiazolinone’ som fx methylisothiazolinone eller benzisothiazolinone.

5. Tjek ingredienslisten på virksomhedens hjemmeside, hvis du vil vide, hvad der er i dit vaske- og rengøringsmiddel. En fuld indholdsliste skal nemlig altid kunne findes online for disse produkter.

6. Scan dine vaske- og rengøringsmidler med Kemiluppen, og gå efter de produkter, der får A-kolbe.

7. Og husk også altid at bruge rengøringsmidler med omtanke, og overvej, hvilke der er nødvendige.

8. Følg altid brugsvejledingen, og tjek eventuelle faremærker.

9. Undgå at overdosere.

Bag om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er baseret på en opgørelse af vores test fra 2020 og frem til 2022 af:

    • Pletfjernere
    • Rengøringsservietter
    • Universalrengøring
    • Vaskepulver og flydende vaskemidler
    • Opvaskemidler
    • Gulvvaskemidler

    Det har vi fundet

    • 77 vaske- og rengøringsmidler får A-kolben Det svarer til 39 procent.
    • 72 vaske- og rengøringsmidler får B-kolben Det svarer til 37 procent.
    • 47 vaske- og rengøringsmidler får C-kolben Det svarer til  24 procent.

       
    • 108 produkter indeholder allergifremkaldende stoffer i form af parfume eller andre allergifremkaldende stoffer (55 %).
    • 99 produkter indeholder parfumestoffer (51 %).
    • 33 produkter indeholder andre allergifremkaldende stoffer end parfume (17 %).
    • 67 produkter indeholder miljøbelastende  stoffer (34 %).
    • 19 produkter indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende (10 %).
    • 6 produkter indeholder stoffer, som er mistænkt for at være reproduktionsskadende (3 %).
    • 3 produkter indeholder stoffer, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende (2 %)
  • Vær opmærksom på, at et produkt kan indeholde et eller flere uønskede stoffer. Et stof kan også have flere negative effekter. Fx kan et stof både være allergifremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende.

    • Parfume (allergifremkaldende)
    • Optisk hvidt (miljøbelastende)
    • LAS (miljøbelastende)
    • Borater/ bor-forbindelser (mistænkt kræftfremkaldende, mistænkt hormonforstyrrende og mistænkt reproduktionsskadelig)
    • Isothiazolinoner (allergifremkaldende og miljøbelastende)           
    • Methyl ethyl ketone (MEK) (mistænkt hormonforstyrrende)
    • Parabener (mistænkt hormonforstyrrende)
    • BHT (mistænkt hormonforstyrrende)
    • Sodium pyrithione (allergifremkaldende og miljøbelastende)      
    • Iodopropynyl butylcarbamate (allergifremkaldende og miljøbelastende)
    • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (allergifremkaldende)      
    • Dmdm Hydantoin (allergifremkaldende)             
    • Butylphenyl methylpropional (allergifremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende)              
    • Benzyl Salicylate (allergifremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende)           
    • Hydrogenated tallowamine Sodium hypochlorite (miljøbelastende og skadelige for vores organer)        
    • Polyaminopropyl biguanide (allergifremkaldende, miljøbelastende og mistænkt kræftfremkaldende)        
    • Zinc pyrithione (mistænkt kræftfremkaldende, Mistænkt reproduktionsskadelig og miljøbelastende)                 
    • Hexamethylindanopyran (allergifremkaldende, miljøbelastende og mistænkt hormonforstyrrende)
    • EDTA forbindelser (miljøbelastende)           
    • Benzalkonium chloride (miljøbelastende)