Opskrift: Spaghetti bælg-o-nese
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Spaghetti bælg-o-nese 

Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Nem klassisk bolo, som kan blive familiens nye favorit. Retten er med linser og revede grøntsager.

Billede af opskriften til spaghetti bælg-o-nese

Spaghetti bælg-o-nese er klassikeren, der er et hit for store og små. Den er ret hurtig at røre sammen og alle grøntsager river du i, så retten får en dejlig ensartet tekstur. Lav evt. en dobbeltportion, så der er noget til fryseren, eller prøv den i en lasagne dagen efter. 

Opskrift

Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Til 4 personer

Bælg-o-nese

100 g belugalinser (eller en anden type linser, fx røde eller grønne. Det vil dog ændre rettens tekstur en anelse. Kog linserne efter anvisningerne på emballagen.)
1 løg
100 g champignoner
1 mellemstor gulerod
1 fed hvidløg
400 ml tomatpassata eller flåede tomater
½ spsk oregano (eller en anden favoritkrydderurt)
2 spsk tomatpure
Evt. 2 spsk balsamico

Olie til stegning
Salt og peber

Tilbehør

400 g spaghetti 
Evt. 50 g parmesan til topping

Alle ingredienser kan købes økologiske.

Tips til at spise mere grønt og økologisk

  1. Spis mindre kød og få råd til mere økologi
    Du kan spare penge ved at udskifte kødet helt eller delvist med bønner, linser og grønt. På den måde kan der blive råd til økologi i madbudgettet.
  2. Erstat kødet nemt med bønner og linser
    Du kan let erstatte kød helt eller delvist med bønner, linser og grønt i de fleste retter såsom kødsovs og karry-retter.
  3. Køb bønner på karton, der er klar til brug
    Køb bønner på karton, hvis du synes, at det er besværligt at sætte bønner i blød. Du kan også koge en stor portion til at have i fryseren. Så er de altid klar til brug.
  4. Giv smag med ekstra krydderier, surt og fedtstof
    Retter med bønner og linser skal have ekstra krydderier, surt og fedtstof. Brug fx svampe, tomatpuré eller soja for at få mere umami-smag.
  5. Tag dit barn med i køkkenet
    Vis dit barn, hvordan bønner, linser og grøntsager ser ud, og smag på dem. Det, vi lærer at spise som børn, er ofte også det, vi spiser som voksne.
  6. Riv, blend og mos
    Hvis dit barn ikke kan lide grøntsager og bælgfrugter, så riv, blend eller mos de grønne ingredienser, så retten får en anden tekstur.

Sådan gør du

  1. Kom linserne i en kasserolle og dæk dem med vand. Lad dem koge i 15-20 minutter eller efter anvisningen på pakken.
  2. Riv løget, svampene, guleroden og hvidløget på et rivejern.
  3. Varm en gryde op ved middelhøj varme, og steg grøntsagerne i et godt skvæt olie i ca. 5 minutter ved jævnlig omrøring.
  4. Sæt en gryde med saltet vand over og kom pastaen i, når vandet koger.
  5. Hæld vandet fra linserne, når de er færdige, og kom dem i gryden til grøntsagerne sammen med oregano, tomatpure og pasata. Smag til med salt og peber.
  6. Lad det simre i ca. 10 minutter.
  7. Fordel pastaen i skåle, anret bælg-o-nesen henover og top evt. med revet parmesan.

Retten er udviklet af Planetarisk Kogebog med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

Billede af gulerodshotdog med flækærteremoulade

Brug for mere inspiration?

Prøv fx

  • Gulerodshotdog med flækærte-remoulade
  • Spaghetti bælg-o-nese
  • Dadelsnitter
  • Karrykikærter på rugbrød
Se flere opskrifter