Sådan undgår du tørre og sprukne læber | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan undgår du tørre og sprukne læber

Læberne er svære at holde fugtige og bløde i kulde og blæst. Læbepomade kan hjælpe med at holde dem fugtige og sunde, men du kan også gøre meget selv.

Stine Müller · Foto: iStock · 5. oktober 2017
Kvinde bruger læbepomade så hun undgår tørre og sprukne læber

Læber kan være meget udsatte over for vind og vejr som for eksempel sol, ekstreme temperaturer og lav luftfugtighed. Læberne udtørrer, flosser og revner. Alt sammen ubehageligt.

Udtørring af læber så de flosser eller revner, skyldes blandt andet, at huden på læberne er anderledes end på resten af kroppen. Huden på læberne er meget tynd. Den tynde hud er årsag til læbernes røde farve, da den lader blodkarrene skinne igennem. Men den tynde hud betyder også, at læberne er mindre beskyttede mod udtørring.

Hudens yderste lag begrænser fordampningen fra huden og er med til at beskytte den mod omgivelsernes påvirkninger.

Huden på læberne mangler også den pigmentering, der er med til at beskytte mod sol, samt de talg- og svedkirtler, der blandt andet producerer fedtstoffer.

Fedtstofferne lægger sig som et beskyttende lag på huden, og de er med til at nedsætte fordampningen og beskytte huden.

Hvad kan du gøre for at undgå tørre læber?

5 gode råd hjælper dig til at holde dine læber fugtige og bløde:

  1. Brug læbepomade regelmæssigt, da det beskytter læberne.
  2. Opholder du dig meget i solen – for eksempel på ski-, sejl- eller badetur – er det en god ide at vælge en læbepomade med solbeskyttelse (SPF).
  3. Slik ikke for meget på læberne.

    Det vasker naturlige fedtstoffer og olier af og tilfører ikke mere fugt til læberne. Tørre læber kan blive endnu mere irriterede og tørre, hvis du slikker på dem.
  4. Drik rigeligt. Det er godt for fugtigheden i huden, også læberne.
  5. Beskyt læberne med et tørklæde eller lignende om vinteren, og forsøg at trække vejret gennem næsen, når du er ude.

Hvordan virker læbepomade?

Læbepomade virker primært ved at lægge et beskyttende lag fedtstof over huden.

Fedtlaget beskytter læberne mod vind og vejr, og det nedsætter fordampningen fra læberne. Derudover kan læbepomaderne også i sig selv tilføre fugt til læberne.

Det beskyttende fedtlag består typisk af fedtstof og voks for eksempel fra mineralske olier, bivoks, plantevoks eller syntetisk voks.

Læbepomader er til forskel fra mange andre hudplejeprodukter typisk meget fede og uden vand, fordi de primært skal lukke af for fordampning og lægge et beskyttende lag på læberne.