Undgå sprøjtemidler i klementiner, appelsiner og citroner Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå pesticidrester i klementiner

Klementiner og mandariner er et sundt alternativ til slik og kage i juletiden. Men mange klementiner indeholder rester af sprøjtemidler.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 30. november 2020
Person skræller en klementin

Klementiner indeholder ofte sprøjtemidler

Mandariner, klementiner og andre citrusfrugter kan indeholde rester af sprøjtemidler. Mange plantager bliver nemlig sprøjtet med pesticider for at undgå angreb af insekter, svampesygdomme og ukrudt.

Sprøjtemidlerne sætter sig på skrællen, og gennem skrællen kan giften blive optaget i frugtkødet. 

Sprøjtemidlerne – også kaldet pesticider - sætter sig på dine fingre, når du piller klementinerne. Få hjælp til at få færre sprøjtemidler fra citrusfrugter her. 

Frugt og grønt undersøges jævnligt for sprøjtemidler

Citrusfrugter er en af den slags frugter, der oftest indeholder sprøjtemidler. DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen undersøger jævnligt indholdet af rester af sprøjtemidler i frugt og grøntsager.

DTU Fødevareinstituttets pesticidkontrol undersøgte 45 klementiner for sprøjtemidler i 2019. 42 af prøverne indeholdt rester af sprøjtemidler.

1 klementin indeholdt sprøjtemiddelrester over grænseværdierne. Er grænseværdierne overholdt, vurderer Fødevarestyrelsen, at det er sikkert at spise frugten. 

Økologiske klementiner er det sikre valg

Vil du alligevel undgå rester af sprøjtemidler i dine klementiner, mandariner, appelsiner og citroner – så vælg økologisk.

Økologisk frugt og grøntsager er nemlig dyrket uden - eller med meget få – rester af sprøjtemidler.

Rester af sprøjtemidler sidder primært i skrællen

Ikke-økologiske clementiner, mandariner og andre citrusfrugter indeholder især rester fra sprøjtemidler i skallen.

Frugterne bliver overfladebehandlet med en voks, som skal sikre, at de ikke mugner. Voksen er ikke skadelig, men den forsegler resterne af sprøjtemidler i skrællen, så de bliver i frugten, indtil du skal spise den.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid køber økologiske citrusfrugter, hvis du skal bruge skrællen på citrusfrugten.

Grænseværdierne for klementiner og mandariner er nemlig fastsat ud fra, at du ikke spiser skrællen.

Vask hænder efter skrælning

Sprøjtemiddelresterne ender på dine fingre, når du piller mandarinerne og klementinerne. Derfor skal du vaske fingre, når du har skrællet frugten.

Anretter du dine klementiner eller mandariner sammen med anden mad uden emballage – for eksempel æbler eller chokolade - så vask frugten inden.

Resterne af sprøjtemidler kan trænge gennem skallen og ind i frugtkødet. Vil du helt undgå pesticidrester i frugtkødet, skal du vælge økologiske klementiner. De er dyrket uden - eller med meget få - rester af sprøjtemidler.