Olivenolie: Skal du vælge italiensk eller spansk? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Olivenolie: Er den italienske olivenolie den bedste?

Olivenolie fra Italien bliver ofte fremhævet som den bedste olivenolie. Men er det rigtigt? Hvem producerer den bedste ekstra jomfruolivenolie?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 10. februar 2020
Italiensk olivenmark

Hvilket land producerer den bedste til olivenolie?

Er der forskel på kvaliteten af olivenolie afhængig af, hvilket land den kommer fra? Italien bliver ofte fremhævet som landet, der producerer den bedste olivenolie. Italiensk olivenolie er blevet et kvalitetsmærke i sig selv.

Forbrugerrådet Tænk har testet ekstra jomfruolivenolie på kvalitet, renhed og smag, og i den test kan vi ikke se en sammenhæng mellem kvalitet og oprindelsesland.

Oprindelsesland er ikke det vigtigste

Forbrugerrådet Tænk har talt med olivenolieeksperterne Christina Elver og Cathrine Fogel. De 2 eksperter er enige om, at man ikke kan sige noget om, hvorvidt olie fra et bestemt land er bedre end et andet. 

Oliens kvalitet afhænger ikke af oprindelsesland, men i højere grad af faktorer som olivensorter og produktionsmetode.

Italien markedsfører sig godt 

Cathrine Fogel peger på, at når italiensk olivenolie i mange år har haft ry for at være den bedste, så skyldes det i nogen grad, at italienerne har været virkelig gode til at markedsføre deres olivenolie. Hun påpeger, at italiensk olivenolie er god, men at man ikke kan sige, at det er den bedste. 

Spanien er storproducent af olivenolie

Både olivenolieekspert Cathrine Fogel og olivenolie-sommelier Christina Elver peger på, at der specielt blandt de spanske olivenolieproducenter er nogle, der arbejder med at producere så store mængder olie som muligt. Men der er også spanske producenter, der går efter at producere olivenolie af meget høj kvalitet. 

I Forbrugerrådet Tænks test af 10 ekstra jomfruolivenolier, er det en spansk, en italiensk og en olie med oprindelse inden for EU, som ligger i toppen af testen som de bedste. 

Oprindelsesland skal angives på etiketten

Oprindelseslandet for ekstra jomfruolivenolie skal ifølge loven være angivet på flasken. 

Hvis olien ikke stammer fra et bestemt land, men fra flere forskellige lande, skal det stå på flasken. Der vil så stå oprindelse ”inden for EU” eller ”uden for EU” på etiketten. 

Spanien og Italien er de store olivenolielande

Spanien og Italien står for langt den største del af produktionen af olivenolie inden for EU. 

Spanien producerer 59 procent af alt olivenolie i EU, og Italien producerer 25 procent af olivenolien i EU. 

Portugal og Grækenland står for henholdsvis 8 og 7 procent, og den sidste procent er fra andre lande. 

BOB og BGB er kvalitetsmærker for autentisk produktion

Etiketter og produktnavne kan være udformet på en måde, som kan få dig til at tro, at olien kommer fra et bestemt land eller region. Hvis du gerne vil købe olivenolie, hvor oprindelseslandet og produktionsmetoden er autentisk, beskyttet og certificeret, så skal du kigge efter de to mærker BOB og BGB

BOB

BOB (PDO på engelsk) er forkortelsen for beskyttet oprindelsesbetegnelse.

BOB er et kvalitetsmærke, fødevarer kan markedsføre sig med, hvis EU har certificeret den geografiske oprindelse. 

Mærket indebærer, at produktet er produceret, forarbejdet og tilberedt i et bestemt geografisk område ved brug af viden fra lokale producenter og ingredienser fra det lokale område.

BGB

BGB (PGI på engelsk) er EU’s mærke til beskyttelse af unikke fødevarer, der har et godt omdømme og er autentisk knyttet til det område, hvor de bliver fremstillet.

BGB-mærket adskiller sig fra BOB-mærket ved, at det kun er et enkelt produktions-kriterium, som skal være opfyldt for at være autentisk. BOB mærket kræver, at alle kriterier for den lokale produktion, skal være opfyldt.