Matcha-te: Hvad er det? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Matcha-te: Hvad er det?

Matcha-te er en traditionel japansk grøn te og laves af et fint pulver. Men hvad består pulveret af, hvordan laves det, og kan du bruge matcha til andet end te?

Lars Nøhr Andresen · Foto: iStock · 15. maj 2018
Matcha-te

Matchapulver laves af teblade

Matcha er et grønt pulver lavet af særligt udvalgte grønne teblade, der langsomt og forsigtigt knuses til et pulver, så teen ikke bliver opvarmet under knusningen.

Pulveret opløses direkte i vand under omrøring med et særligt piskeris. På den måde bliver det til en grøn te, som har en diskret, frisk smag, der kan være en smule bitter.

Matcha-pulveret kan også bruges til andet end te – for eksempel som ingrediens i is, hvor pulveret giver farve og smag, som pulver drysset på kager eller som smags- og farvegiver til andre desserter og chokolade.

Teen til matcha-pulver skal knuses meget langsomt og forsigtigt, så der ikke udvikles varme. Foto: iStock

Pulver koster det samme som te-breve

Matcha-pulver til te er traditionelt en eksklusiv drik. Prisen på de 6 varianter af matcha-pulver, Forbrugerrådet Tænk har testet, ligger også på mellem 87 og 270 kroner for 100 gram. 

Traditionelt drikkes matcha-te i små kopper med mellem 60 og 80 ml vand, hvor der bruges cirka 2 gram matcha-pulver (cirka en teskefuld) til en kop te. 

100 gram matcha-pulver giver altså cirka 50 små kopper matcha-te. Det giver en pris pr. kop fra 1,74 kroner for det billigste matcha-pulver til til en pris pr. kop på 5,40 for det dyreste.

Et tebrev med almindelig grøn te koster typisk to-tre kroner, men kan også være meget dyrere end dette, hvis der er tale om en eksklusiv te.

Prisen på is, smoothies, desserter og kager kan dog hurtigt ryge i vejret, hvis du bruger større mængder matcha-pulver i disse retter.

Matcha-pulveret kan bruges til at give kager både farve og smag. Foto: iStock