Kombucha: Hvad er det nu for en drik?
Kombucha er en gammel drik fra Asien, der for forholdsvist nylig er begyndt at dukke op i butikkerne herhjemme.
Kombucha fra helsedrik til vinmenu
Du tager noget te og tilfører sukker.
Så putter du en lidt mærkelig, svampelignende klump ned i teen og stiller det til side i lidt over en uge.
Herefter kommer det på flaske og skal stå endnu et par dage ved stuetemperatur og eftergære.
Efter i alt små to uger har du en gæret drik, der både er lidt syrlig og stadig lidt sød, som har en smule kulsyre, og som smager af den te, du har brugt.
Brygget på en mærkelig bakteriekultur - SCOBY
Bakteriekulturen, der forvandler den sødede te til kombuchae er en ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’, der forkortes SCOBY.
Bakteriekulturen ligner en lidt mærkelig svamp, og den samme kultur kan bruges igen og igen til at lave kombucha.
Test af kombucha
Forbrugerrådet Tænk har testet kombucha med ingefær. I vores kombucha test har vi smagstestet 8 forskellige kombucha og målt deres alkoholindhold.
Testen viser, at der er store variationer i smag og enkelte har problemer med smag og alkoholprocent.
Oprindelse fra Asien
Kombucha har sin oprindelse i Asien, og fik sit gennembrud i USA i 1980'erne og 1990'erne.
Enkelte supermarkeder i Danmark fører kombucha, men ellers er det primært på nettet, at færdig kombucha kan købes.
Kambucha på restauranter og barer
Flere restauranter serverer kombucha som et lavalkoholisk alternativ til vin.
Kombuchaen har en syrlighed, der kan minde mere om vin end mange andre ikke-alkoholiske drikke.
I København findes også en decideret kombucha-bar.
Kan brygges derhjemme
Kombucha er relativt nemt at brygge derhjemme, men det kræver en bakteriekultur, som man ikke bare kan lave selv.
Bakteriekulturen kan typisk købes på nettet, eller kan købes hos andre bryggere.
På Facebook er der flere fermenteringsgrupper, hvor det er muligt at finde en bakteriekultur.
God hygiejne er ekstremt vigtigt ved brygningen, for ellers risikerer man, at det er de forkerte bakterier, der spiser af sukkeret, og så kommer drikken til at smage grimt.
Alt du skal vide om havredrik
Havredrik er med sin sødme og velkendte smag af havre blevet populær i Danmark. Modsat ris- og sojadrik kan havredrik fremstilles af lokale ingredienser.
Der kan være sødemidler i sukker-sodavand
Du tror måske, at valget står mellem sukker og sødestoffer, når du skal vælge sodavand. Det er dog ikke så simpelt, for hos flere sodavandsproducenter er der nu både sukker og sødestoffer i den version, der tidligere kun indeholdt sukker.
Er den billigere nektar et godt alternativ til din appelsinjuice?
I supermarkedet står de ofte side om side, men der er altså ikke tale om det samme produkt, når du sammenligner en juice og en nektar. Nektar overholder nemlig ikke EU-reglerne for juice.