Alt du skal vide om Kombucha | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kombucha: Hvad er det nu for en drik?

Kombucha er en gammel drik fra Asien, der for forholdsvist nylig er begyndt at dukke op i butikkerne herhjemme.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 17. maj 2021
kombucha i et glas

Kombucha fra helsedrik til vinmenu

Du tager noget te og tilfører sukker.

Så putter du en lidt mærkelig, svampelignende klump ned i teen og stiller det til side i lidt over en uge.

Herefter kommer det på flaske og skal stå endnu et par dage ved stuetemperatur og eftergære.

Efter i alt små to uger har du en gæret drik, der både er lidt syrlig og stadig lidt sød, som har en smule kulsyre, og som smager af den te, du har brugt.

scoby bakterie i kombucha

Brygget på en mærkelig bakteriekultur - SCOBY

Bakteriekulturen, der forvandler den sødede te til kombuchae er en ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’, der forkortes SCOBY.  

Bakteriekulturen ligner en lidt mærkelig svamp, og den samme kultur kan bruges igen og igen til at lave kombucha.

Test af kombucha

Forbrugerrådet Tænk har testet kombucha med ingefær. I vores kombucha test har vi smagstestet 8 forskellige kombucha og målt deres alkoholindhold.

Testen viser, at der er store variationer i smag og enkelte har problemer med smag og alkoholprocent.

Oprindelse fra Asien

Kombucha har sin oprindelse i Asien, og fik sit gennembrud i USA i 1980'erne og 1990'erne.

Enkelte supermarkeder i Danmark fører kombucha, men ellers er det primært på nettet, at færdig kombucha kan købes.

Kambucha på restauranter og barer

Flere restauranter serverer kombucha som et lavalkoholisk alternativ til vin.

Kombuchaen har en syrlighed, der kan minde mere om vin end mange andre ikke-alkoholiske drikke.

I København findes også en decideret kombucha-bar.

Kan brygges derhjemme

Kombucha er relativt nemt at brygge derhjemme, men det kræver en bakteriekultur, som man ikke bare kan lave selv.

Bakteriekulturen kan typisk købes på nettet, eller kan købes hos andre bryggere.

På Facebook er der flere fermenteringsgrupper, hvor det er muligt at finde en bakteriekultur.  

God hygiejne er ekstremt vigtigt ved brygningen, for ellers risikerer man, at det er de forkerte bakterier, der spiser af sukkeret, og så kommer drikken til at smage grimt.