Kend de 2 typer af blåbær i supermarkederne
Køber du friske blåbær, får du næsten altid den amerikanske type, men på frost kan du vælge mellem amerikanske og nordiske blåbær – og der er forskel.
2 forskellige slags blåbær i forretningerne
I supermarkederne finder du typisk 2 typer af blåbær:
- Nordiske blåbær – også kaldet almindelige blåbær
- Amerikanske blåbær
Blåbærrene er ret forskellige både i udseende og smag, men begge typer, må kalde sig for blåbær. Du skal derfor være opmærksom på hvilken type du køber, specielt når de er på frost og du ikke kan se hvordan de ser ud.
Amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum L)
Amerikanske blåbær er typisk større end de nordiske blåbær. De store amerikanske blåbær kan du få friske i forretningerne det meste af året.
De holder i højere grad formen, når de tør op.
Overfladen af bærrene er blåsorte med røde nuancer, men de er lyse indeni.
De amerikanske blåbær importeres fra lande over hele verden så som Peru, Chile og Marokko.
Nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus L)
Nordiske blåbær er små og er svære at finde friske i handlen. De er i sæson fra juli til september.
Frosne nordiske blåbær mister hurtigt formen og smatter ud, når de er frosne
Blåbærrene har den mørke farve igennem hele bærret.
De nordiske blåbær stammer typisk fra Sverige, og samles typisk i naturen.
Andre typer blåbær
De mest almindelige blåbær på det danske marked er amerikanske og nordiske blåbær, men der findes andre sorter
Mosebøllebær (Vaccinium uliginosum) gror vildt i hele Nordeuropa. Bærrene er lysere indeni end de nordiske blåbær, og har heller ikke en lige så kraftig duft og smag.
Lowbush blueberries (Vaccinium angustifolium) er dyrkede bær som importeres fra Nordamerika. Disse bær minder meget om de nordiske blåbær, men er ikke lige så gennemfarvede og fremtrædende i deres duft og smag.
Antioxidanterne er mørke
Blåbær er kendt for at have et højt indhold af antioxidanter - mere præcist handler det om indholdet af antocyaniner, som findes naturligt i nogle fødevarer og i særdeleshed i bær.
Antocyaniner kan have en potent antioxidativ effekt og kan derfor virke beskyttende for kroppen.
Antocyaniner er også pigmenter, og det er dem, som giver blåbær deres blålilla farve.
Hvad gør de antioxidative stoffer?
Kroppen danner naturligt såkaldte frie radikaler, som er ustabile molekyler, der vil koble sig på et stof og oxidere det og dermed ødelægge det.
Processen kan blandt andet kan skabe celleforandringer i kroppen.
Antioxidanter binder sig til de frie radikaler og forhindrer dermed disse i at binde sig til andre stoffer. På den måde forhindres de frie radikaler i at gøre skade.
Flest antioxidanter i disse bær
Forbrugerrådet Tænk har undersøgt indholdet af antocyaniner i de forskellige blåbær.
Vores blåbær test viser, at de mørke nordiske blåbær generelt har et noget højere indhold af antocyaniner end de amerikanske blåbær, der kun er blå på overfladen, men lyse indeni.
Spiser du blåbær, fordi du ønsker de antioxidative stoffer, skal du helt klart vælge de nordiske blåbær, som der i supermarkederne er et ret pænt udvalg af på frost.
Her er de bedste frosne jordbær
Kvaliteten af frosne jordbær er generelt alt for ringe. Det viser vores test. Se, hvilke frosne jordbær der klarer sig bedst og dårligst.
Blåbær: Her er de bedste
Er de store amerikanske blåbær eller de små nordiske blåbær bedst? Vi har testet 11 frosne og 1 friske blåbær for smag og indhold af antioxidanter.
Quiz: Hvad tæller med som frugt og grønt?
Frugt og grønt skal du spise 600 g af hver dag ifølge Fødevarestyrelsen. Enkelte frugter og grøntsager tæller dog ikke med. Ved du hvilke?