Sådan stemmer du i supermarkedet | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Etisk forbrug: Sådan stemmer du i supermarkedet

Det betyder noget, hvilke varer du vælger, når du handler i supermarkedet. Dine valg kan nemlig have konsekvenser for både klima, miljø, dyr og mennesker. Her får du vores tips til et mere ansvarligt forbrug.

Caroline Boutrup Nielsen · Foto: Getty Images · 17. juni 2020
Kvinde køber ind i et supermarked

Når du køber ind, sender du som forbruger et signal til producenter, leverandører og supermarkeder om, hvilke slags varer du ønsker flere af i fremtiden. Du kan derfor være med til at påvirke markedet med dine indkøb.

Æg er et godt eksempel. Da flere begyndte at købe øko- eller frilandsæg, var det med til at tvinge burægsproducenter til at omlægge produktionen. Det var også bl.a. forbrugernes interesser, der gjorde, at flere supermarkeder valgte at stoppe salget af buræg flere år før forbuddet. Når du køber økologiske eller frilandsæg, er du altså med til at sikre bedre dyrevelfærd.

5 tips til et mere ansvarligt forbrug

1. Skru ned for kødet og op for grøntsager i sæson

Hvis du vil have en mere bæredygtig kost, er det en god ide at købe frugter og grøntsager i sæson. De er gode klimavalg, fordi de bliver produceret, når temperaturen naturligt passer til dyrkningen. Uden for sæson kræver dyrkning meget energi til opvarmning af drivhuse. Grove grøntsager som bælgfrugter, rodfrugter og kål ser særligt godt ud på CO2-regnskabet.

Kød er én af de helt store klimasyndere, og en mere klimavenlig indkøbskurv vil indeholde mange grøntsager og færre animalske produkter. Det skyldes blandt andet, at det belaster klimaet at dyrke dyrenes foder. Samtidig kræver foderdyrkningen et stort landbrugsareal. Derfor bliver der hvert år ryddet store skov- og naturområder til foderproduktion.

Ikke alt kød er lige klimabelastende. Produktionen af oksekød udleder særligt meget CO2, fordi køer spiser mere foder end svin og høns. Køer udleder også meget klimabelastende metangas i form af prutter og bøvser. Er du ikke klar til en plantebaseret kost, kan du derfor gøre en forskel ved at erstatte oksekødet med svinekød og fjerkræ.

    2. Gå efter økologi, Svanemærket og EU-blomsten

    Økologi er et godt valg for miljøet, fordi kravene til økologisk dyrkning er med til at sikre en rigere natur, bedre jordkvalitet, større biodiversitet og renere drikkevand. Det skyldes, at økologiske landmænd ikke må bruge sprøjtemidler forebyggende, og de bruger mindre gødning end ikke-økologiske landbrug.

    Produkter med Svanemærket og EU-blomsten er også gode miljøvalg. Du finder bl.a. mærkerne på pleje- og husholdningsprodukter som bagepapir, rengøringsmidler og shampoo, der lever op til en række miljøkrav.

    Plejeprodukter kan også indeholde kemiske stoffer, der belaster din krop og miljøet. Derfor har vi udviklet den gratis app Kemiluppen, som fortæller dig, om der er uønsket kemi i dine produkter. Tjek appen inden du køber nye produkter, så du er sikker på at finde gode kemi-valg.

    3. Vælg Fairtrade-mærkede produkter

    Fairtrade-mærket er godt at gå efter, hvis du vil støtte ordentlige arbejdsforhold for bønder og arbejdere i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika.

    Fairtrade-ordningen arbejder for at sikre gode arbejdsvilkår, sikkerhed, sundhed og fair lønninger til de mennesker, der høster og producerer vores mad. Kaffe, chokolade, kakao, sukker og bananer er typisk produkter, der kan have Fairtrade-mærket.

    Mærket begrænser desuden brugen af kemi, der kan skade mennesker og miljø. Når du køber Fairtrade-mærkede produkter, er du derfor både med til at støtte en mere socialt og miljømæssigt ansvarlig produktion.

      4. Tænk på dyrevelfærd, når du vælger kød

      Kig efter det røde Ø-mærke, hvis du vil købe kød med bedre dyrevelfærd. Økologiske høns, køer og svin har nemlig bedre levevilkår end ikke-økologiske dyr.

      De har plads til at bevæge sig og kommer ud i det fri modsat konventionelle dyr, som sjældent kommer udenfor. Økologiske dyr må desuden ikke få vækstfremmende hormoner, og de får kun antibiotika, når de er syge.

      Går du op i dyrevelfærd, kan du også gå efter dyrevelfærdsmærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Det står på oksekød, svinekød og kylling, når dyrene har haft en bedre opvækst end i det konventionelle landbrug.

      Der er efterhånden mange forskellige dyrevelfærdsmærker, du kan holde øje med. COOP har sit eget dyrevelfærdshjerte, og det officielle mærke fra Fødevarestyrelsen hedder Bedre Dyrevelfærd. Du skal dog være opmærksom på, at de mange dyrevelfærdsmærker ikke stiller lige høje krav til dyrenes levevilkår.

      5. Køb med omtanke

      Bæredygtigt forbrug handler ikke kun om at vælge de rigtige varer på hylderne. Det handler også om at have hovedet med på indkøb. Inden du tager i supermarkedet, så tænk gerne over hvad og hvor meget du skal bruge. Så undgår du impulskøb og madspild.

      Du kan bl.a. undgå madspild ved at købe mindre pakker, så du ikke har mere mad, end du skal bruge. Du kan også lave en madplan, hvor du bruger nogle af de samme råvarer i løbet af ugen, så du får spist al maden i køleskabet, inden det bliver for gammelt.

      Ser du et godt tilbud, kan du overveje en ekstra gang, om det er den lave pris, der frister, eller om du rent faktisk har brug for varen, inden den ryger i indkøbskurven. Og husk at du kan påvirke udvalget ved at efterspørge økologiske, lokale eller mærkede varer i dit supermarked.