Hvornår skal du gå efter Fairtrade-mærket? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Top 5: Varer, hvor Fairtrade batter

Bæredygtige varer er ikke altid lette at finde i supermarkedet. Her er 5 varer, hvor det batter at vælge Fairtrade.

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 16. november 2020
Smilende mand plukker Fairtrade kaffebønner

Samfundsansvar: Hvad skal du købe?

Fairtrade, børnearbejde og bæredygtighed er emner, der optager mange mennesker. Men det kan være svært til daglig at vide, hvilke varer der er produceret ansvarligt.

Fairtrade er med til at sikre bedre arbejdsvilkår og løn for bønderne i udviklingslande, men hvilke varer gør den største forskel?

Her er 5 varer, hvor det virkelig nytter at vælge Fairtrade.

Roser: Vælg kenyanske Fairtrade-roser frem for konventionelle hollandske

Fairtrade-mærkede roser er med til at sikre en minimumsløn til de afrikanske bønder og samtidig give bønderne bedre arbejdsforhold.

Klimamæssigt er Fairtrade-roserne også et godt valg. Selv om Fairtrade-roserne fra Kenya bliver fløjet til Europa, er CO2-forbruget til blandt andet dyrkning i opvarmede drivhuse i Holland meget højere.

Samtidig kommer der næsten dobbelt så mange roser ud af den afrikanske dyrkning per areal end den hollandske.

Sukker: Vælg Fairtrade-sukker, marmelade og saft

Fairtrade-sukker finder du blandt andet i marmelade, saft, chokolade og som rent produkt herhjemme.

Når Fairtrade-mærket optræder på et sammensat produkt, betyder det, at alle de ingredienser i produktet, der kan være Fairtrade, er Fairtrade.

I marmelade og saft skal sukkeret altså være Fairtrade - i chokolade gælder det for både sukker og kakao.

De Fairtrade-mærkede ingredienser i et sammensat produkt være mindst 20 procent af produktet, for at produktet må få mærket. 

Køber du Fairtrade-sukker, er du med til at sikre sukkerbønderne bedre arbejdsforhold samt en Fairtrade-bonus, som går til at forbedre lokalsamfundet og produktionen for eksempel ved at bygge en skole eller omlægge til økologi.

Kakao: Vælg chokolade, der bekæmper børnearbejde

Fairtrade arbejder for, at kakaobønder får en ordentlig mindstepris for deres varer. Det betyder, at bonden kan leve af sin plantage og ikke bliver presset af køberne til at sætte prisen ned.

Miljøkrav er også en del af Fairtrade-mærket. Kakaobonden skal arbejde for at beskytte nærområderne til kakaoplantagerne for at få mærket. Det indebærer for eksempel regler for, hvilke sprøjtemidler de må bruge.

Fairtrade-organisationen bag mærket kæmper mod børnearbejde og forbyder brug af børnearbejde på de Fairtrade-certificerede kakaofarme. Der har dog været eksempler på, at forbuddet mod børnearbejde er blevet brudt.

Kaffe: Gå efter Fairtrade-mærket

Kaffe er et yderst prisfølsomt produkt, og konkurrencen på verdensmarkedet er benhård. Det presser prisen, også for de små kaffebønder, der står for langt størstedelen af kaffeproduktionen i verden.

Prisen kan svinge utroligt meget. Og de store prisudsving kan sende hundredtusinder af bønder ud i dyb fattigdom, når priserne er i bund.

Fairtrade-mærket kaffe har garanteret kaffebønderne en minimums-indkomst, så de overlever både tider med laver priser og dårlige kaffehøster.

Bananer: Gå forbi de billigste og vælg bæredygtigt

Bananer er en vare, hvor der tit er priskrig. Men udover, at det gør det billigt for dig at købe bananer, betyder det også, at priserne falder for de banandyrkere, der lever af at sælge dem.

Fairtrade-mærkede bananer sikrer banandyrkerne en mindsteløn og en række rettigheder som arbejdstagere.

Bønderne får desuden en Fairtrade-bonus, som blandt andet bliver brugt på at udvikle lokalsamfundet.

Plantageejere, der er Fairtrade-certificerede, er samtidig sikret en mindstepris for deres bananer.

Miljømæssigt er Fairtrade-bananen også et godt valg, fordi Fairtrade-certificeringen har opstillet standarder for brug af sprøjtemidler.