Energidrik: Hvor meget koffein er der i? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Energidrikke: Samme indhold af koffein vidt forskellige priser

25 ud af 26 testede energidrikke har samme indhold af koffein, men til gengæld varierer de meget i pris. Sukkerindholdet varierer også, viser vores test.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 6. september 2021
Person åbner en dåse med energidrik.

Energidrikke er en opkvikkende læskedrik

Energidrikke er populære på grund af deres indhold af koffein, som kan virke opkvikkende. De må indeholde mere koffein end almindelige sodavand og kan være et læskende alternativ til kaffe.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt 26 energidrikke. I vores energidrik test har vi set på deklarationen og sammenlignet energidrikkenes koffein- og sukkerindhold. Vi har også set på hvor koffeinen kommer fra, og hvilke andre stoffer du finder i læskedrikkene.

Energidrikke er ikke sportsdrikke

Energidrikke skal ikke forveksles med sportsdrikke, selv om energidrikke anprises for præstationsfremmende effekter. Sportsdrikke laves med det formål at holde udøveren hydreret over længere tid, mens energidrikkene er sukkerholdige og dehydrerer ved at være vanddrivende.

Energidrikke har i modsætning til sportsdrikke heller ingen næringsmæssige fordele for sportsudøvere.

Grænser for koffein i energidrikke

En energidrik må højst indeholde 80 mg koffein per 250 ml. En stor kop kaffe på 250 ml indeholder cirka 170 mg, men indholdet i kaffe varierer meget efter kaffebønnerne og bryggemetode.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne højst indtager 400 mg koffein om dagen. Du skal være opmærksom på, at andre fødevarer som kaffe, te, cola og chokolade også indeholder koffein, derfor er det ikke ligegyldigt hvor meget koffein, din energidrik indeholder.

Ser man overordnet på de 26 energidrikke, som vi har kigget nærmere på, er de meget forskellige og henvender sig til vidt forskellige målgrupper.

Nogle energidrikke som Monster og Faxe Kondi Booster signalerer i deres udseende og navn at være vilde og fyldt med energi, mens andre energidrikke som The Organic Energy Project og Organique Energy forsøger at fremstå naturlige og i balance.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?