Er energidrik skadeligt?
Hjertebanken, rastløshed og søvnbesvær er nogle af de bivirkninger, du oplever, hvis du drikker for meget energidrik. Men hvor meget er for meget?
Energidrikke har bivirkninger, hvis du får for meget
Energidrikke indeholder koffein. Derfor virker energidrikke opkvikkende ligesom kaffe, som også indeholder koffein. Koffein påvirker hjernen, så du føler dig mindre træt, og mere opløftet og energifyldt, når du drikker det.
Koffein kan give bivirkninger, hvis du får for meget. De typiske bivirkninger er hjertebanken, rastløshed og søvnbesvær. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at voksne over 18 år ikke indtager mere end 400 mg koffein pr dag. Det svarer til ca. 3 kopper kaffe (2 dl) eller 5 af de små dåser med 25 cl energidrik.
Der er også koffein i chokolade, te og cola. Så drikker du te eller cola, eller spiser du chokolade, skal du drikke mindre kaffe eller energidrik, før du når den daglige grænse på 400 mg.
Oplever du bivirkninger af koffeinen, så drik mindre energidrik og kaffe.
Energidrikke kan indeholde mange kalorier
Energidrikke smager sødt, fordi de indeholder rigtig meget sukker - nogle af dem helt op til 12 g sukker i 100 ml energidrik. Det viser vores energidrik test.
Det er mere sukker, end der er i de typiske sukkerholdige sodavand og saftevand, som indeholder ca. 10 g sukker pr. 100 ml.
Sukkerindholdet varierer dog meget imellem forskellige slags energidrikke og der findes også sukkerfrie varianter. Du kan se sukkerindholdet i din energidrik på selve varedeklarationen.
Sukker indeholder energi, som opgøres i kalorier. I energidrikke er sukkeret i flydende form. Det er let at indtage, og mætter ikke på samme måde, som hvis det er i fast form. Du kan derfor hurtigt indtage rigtig mange kalorier uden at lægge mærke til det og på sigt ende med at tage på i vægt.
Alkohol og koffein er en dårlig cocktail
Koffein kan sløre alkohols virkning. Det betyder, at du kan tro, at du er mindre fuld, end du egentlig er, hvis du drikker energidrik samtidig med alkohol. Selvom du føler dig mindre påvirket, vil din promille dog være uændret.
Alkohol og energidrik kan desuden være en rigtig farlig blanding, der kan skade dit hjertekar-system. Det er især farligt, hvis du drikker det i varme omgivelser og i forbindelse med hård fysisk aktivitet – som for eksempel, hvis du danser løs på et varmt diskotek eller lige op til træning.
Energidrikke er ikke for børn og unge
Børn og unge bør ikke drikke energidrikke. I den alder er hjernen under stor udvikling, og den er derfor langt mere følsom overfor koffein, end voksnes hjerner er.
Grænsen for, hvornår børn og unge får bivirkninger af koffein, er langt lavere end for voksne. Bivirkningerne for børn og unge er typisk uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnløshed. Derudover er det muligt, at hjerneudviklingen påvirkes af koffein, og der er risiko for, at koffeinen kan blive svagt vanedannende.
Fødevarestyrelsen fraråder, at børn drikker energidrikke. Unge tåler ikke mere end 1 dåse med 25 cl energidrik om dagen, og det er forudsat at de så ikke får koffein fra eksempelvis cola, te eller chokolade.
Børn og unge bør ikke drikke mere end 0,5 liter energidrikke eller andre sukkerholdige drikke om ugen på grund af det høje sukkerindhold.
Test din viden om energidrik
-
Ja, der er 80 mg koffein i en af de små dåser med 25 cl energidrik.
-
Ja, koffeinen i energidrikke kan gøre det svært at sove, hvis du får for meget. Det er en af de typiske bivirkninger.
-
Kaffe, te, cola og chokolade indeholder også koffein.
-
Fødevarestyrelsens anbefalinger lyder på, at voksne maksimalt bør indtage 400 mg koffein om dagen. Det svarer til 5 små dåser energidrik på 25 cl, hvis du vel at mærke ikke drikker kaffe, te, cola eller spiser chokolade også.
-
Nej, Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn ikke drikker energidrik eller andre koffeinholdige drikke. Unge bør ikke drikke mere end 1 dåse med 25 cl energidrik om dagen, forudsat at de ikke får koffein fra andre drikke eller madvarer.
-
Ja, koffein og dermed energidrik kan godt sløre alkohols virkning. Du føler dig altså mindre fuld, end du i virkeligheden er, hvis du drikker energidrik sammen med alkohol.
Der kan være sødemidler i sukker-sodavand
Du tror måske, at valget står mellem sukker og sødestoffer, når du skal vælge sodavand. Det er dog ikke så simpelt, for hos flere sodavandsproducenter er der nu både sukker og sødestoffer i den version, der tidligere kun indeholdt sukker.
Er den billigere nektar et godt alternativ til din appelsinjuice?
I supermarkedet står de ofte side om side, men der er altså ikke tale om det samme produkt, når du sammenligner en juice og en nektar. Nektar overholder nemlig ikke EU-reglerne for juice.
Juice, koncentrat eller nektar: Hvornår er noget en juice?
Juice er ikke bare juice. Så hvad er der egentlig i produktet, når der står juice udenpå? Og er nektar det samme som juice? Find svarene her.