Butterbeans
Butterbeans hedder også limabønner eller smørbønner på dansk. Butterbeans er en stor bønne med en fast struktur, der egner sig godt til gryderetter og salater. Læs her, hvordan du koger og bruger bælgfrugten.
Butterbeans, smørbønne eller limabønne - bælgfrugten med mange navne.
Her får du svar på:
- Hvad er butterbeans?
- Sådan koger og udbløder du butterbeans
- Disse retter er gode med butterbeans
- Sådan giver du butterbeans ekstra smag
- Bedste måde at opbevare butterbeans på
- Holdbarhed
- Kan de fryses?
- Spis eller smid ud?
Hvad er butterbeans?
Butterbeans eller limabønner er hvide, lidt flade og hører til blandt de største bønner. Smagen er mild og let sødlig, og konsistensen er fast. De bliver dog bløde og cremede ved længere tilberedning, men ikke melede på samme måde som andre bønnetyper.
Sådan koger du butterbeans
Tørrede butterbeans indeholder som de fleste andre bønner lektiner, som skal nedbrydes, før du kan spise dem. Derfor er det vigtigt først at udbløde de tørrede bønner. Lektiner er i følge Fødevarestyrelsen naturligt forekommende giftstoffer, som ødelægges ved kogning ved mindst 100 grader.
Sådan gør du:
- Læg butterbeans i en skål med vand i i 10-12 timer i køleskabet
- Kassér vandet
- Kog dem efterfølgende i friskt vand i ca. 30-60 minutter.
Derefter er de klar til brug. Vi anbefaler dog altid at følge kogeanvisningerne på emballagen.
Det er en god idé at udbløde og koge en stor portion af gangen og fryse i mindre portioner. Så er du sikret at have butterbeans klar til brug.
Bruger du spiseklare butterbeans fra enten dåse eller brik, skal du blot skylle dem godt, inden de er klar til brug.
Disse retter er gode med butterbeans
De store bønner er lækre i supper, fx minestrone, og i varme og kolde salater. Prøv også at marinere dem eller rist dem i ovnen med krydderier. De er også gode til bønnecreme eller som et alternativ til hummus på grund af deres cremede konsistens.
Butterbeans passer også godt til gryde- eller karryretter, hvor de giver god fylde og mæthed.
Sådan giver du butterbeans ekstra smag
Butterbeans er meget milde i smagen, men de optager nemt smag fra det, som de tilberedes sammen med. Kog dem gerne sammen med bouillon eller dine foretrukne krydderurter. De smager også godt marinerede eller ristet sprøde på en pande sammen med masser af krydderier.
Bruger du dem i gryderetter eller supper er det en god ide at tilføje lidt mere krydderi, surt og salt end du normalt ville gøre, da bønner generelt har brug for ekstra, smagene kommer til deres ret. Det kan også være en god ide at tilsætte en anelse mere olie eller smør, da bønnerne indeholder meget lidt fedt.
Brug evt. også ingredienser, der kan give retten mere umami, fx i form af soltørrede tomater, tomatpure, soyasauce, svampe, parmesanost og tang.
Sådan opbevarer du butterbeans
Tørrede bønner samt bønner på karton/dåse opbevares bedst i køkkenskabet.
Hvis du ikke skal bruge alle bønnerne fra en dåse, skal du opbevare de resterende bønner i en anden beholder på køl.
Holdbarhed
Bønner på karton/dåse og tørrede bønner kan holde sig i op til ca. 2 år. Ofte til efter bedst før datoen. Bønner, der har ligget i blød og er kogt, samt bønner fra en åben dåse kan holde sig ca. 3-4 dage i køleskabet.
Kan butterbeans fryses?
Butterbeans, der har ligget i blød og er kogt, samt bønner fra dåse kan fryses og bruges senere i fx chili con carne.
Spis eller smid ud?
Brug dine sanser. Butterbeans, der smager eller lugter dårligt, skal smides ud. Hvis der er mug på en portion, skal hele portionen kasseres - også selvom det kun er en del, der er berørt.
Brug spiseklare butterbeans fra karton eller glas
Hvis du vil have spiseklare butterbeans, som du kan bruge med det samme, er det en god idé at købe dem i karton eller glas fremfor på dåse, da der kan være uønsket kemi på indersiden af dåser.
Støttet af
Det skal du vide om hvide bønner
Hvide bønner er egentlig en fællesbetegnelse for flere typer hvide bønner - fx de kendte baked beans. Her kan du læse om, hvor længe hvide bønner skal ligge i blød og koge, og hvordan du giver dem ekstra smag.
Det skal du vide om belugalinser
Belugalinser er små, sorte linser. De har en fast struktur, når de er kogt, og derfor er de velegnet til at erstattet kød helt eller delvis i retter. Læs hvor længe, du skal koge belugalinser, og få tips til at give dem ekstra smag.
Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. Klimabelastningen er lav, og de er forholdsvis billige. Få tips til at bruge de grønne proteiner her.