Brændende ærtelighed
Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Luftig kartoffelmos og syrlige ærter til de aftener, hvor det skal gå hurtigt og være ekstra let.
Kan dit barn lide kartoffelmos, så er den her udgave helt sikker noget for jer. De syrlige ærter passer rigtig godt til. Du kan evt. servere kartoffelmosen kold med de varme ærter ovenpå, så ingen brænder tungen.
Opskrift
Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Til 4 personer
Kartoffelmos
- 1 kg bagekartofler
- 2 persillerødder, gulerødder eller 200 g selleri
- 1 dl mælk eller plantealternativ
- 50 g smør eller plantealternativ
Evt. muskatnød
Topping til mosen
- 200 g grønne ærter (både friske og frosne* kan bruges)
- 1 citron
- Syltede rødbeder
- Olie til stegning
- Salt og peber
*Hvis du bruger frosne ærter, frigiver de mere vand på panden, så det er en god idé at hælde væden fra, inden du kommer citron i.
Alle ingredienser kan købes økologiske.
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og rødderne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde med usaltet vand og kog dem til de er møre, ca. 20 minutter.
- Kom kartoflerne og rødderne i en sigte og hæld vandet fra – gem gerne lidt af kogevandet.
- Kom mælken og smørret i gryden og varm det op, indtil smørret er smeltet.
- Kom grøntsagerne tilbage i gryden og mos dem med en kartoffelpresser eller et piskeris til mosen får den ønskede konsistens. Juster evt. konsistensen med kogevandet eller mere mælk.
- Smag mosen til med revet muskatnød, salt og peber.
- Kom ærterne i en kasserolle og varm dem op i lidt olie og smag til med salt, peber og citronsaft.
- Server kartoffelmosen med citron-ærterne og syltede rødbeder.
Retten er udviklet af Planetarisk Kogebog med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.
Kampagnen 'Kaninføde i ulvetimen' er støttet af Fonden for økologisk landbrug
Her er de kikærter, vi anbefaler
Kikærter ser umiddelbart ens ud, men der er stor forskel på dem, når de bliver kogt og smagt på. Det viser vores test af kikærter.
Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. Klimabelastningen er lav, og de er forholdsvis billige. Få tips til at bruge de grønne proteiner her.
Det skal du vide om kikærter
Kikærter er den mest kendte bælgfrugt i Danmark og bruges i et hav af opskrifter. Her kan du læse alt, du skal vide om kikærter som kogetid, udblødning, aquafaba og tips til gode retter med kikærter.