Fiskerogn: 8 slags du skal kende Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

8 slags fiskerogn, du skal kende

Fra kaviar til torskerogn – fiskeæg er alt fra den dyreste delikatesse, du nærmest ikke kan opdrive, til dåsemad til en hurtig rugbrødsmad. Se nærmere på et udvalg af rogn.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Thomas Dahl og Getty Images · 6. april 2022
otte forskellige fiskerogn

Imagecredit: Thomas Dahl

Fiskerogn er fiskens æg, og du kan finde en del forskellige typer af rogn hos fiskehandleren og i supermarkedet. Her kan du se hvornår de er i sæson og hvor meget de cirka koster.

Torskerogn

Den friske torskerogn er ikke det samme som torskerogn på dåse. Dåsetorskerogn er tilsat vand og forskellige krydderier. Modsat de andre typer af rogn skal torskerogn tilberedes, fx koges eller ryges. Rognen ligner heller ikke de andre typer af rogn og hænger sammen ‘i store klaser’. Frisk torskerogn er i sæson i januar, februar og noget af marts. 

  • Pris, frisk: Cirka 150 kr. pr. kilo
  • Pris, røget: Cirka 300 kr. pr. kilo
  • Pris, dåse: Fra cirka 80 kr. pr. kilo
Torskerogn

Stenbiderrogn

Frisk stenbiderrogn betragtes som en delikatesse i Danmark og spises traditionelt på små pandekager af boghvedemel serveret med creme fraiche og rødløg. Den friske stenbiderrogn er svagt rosa, men konserveret stenbiderrogn på glas er typisk farvet enten sort eller rød. De enkelte fiskeæg er små og sprøde. Stenbiderrogn er typisk i sæson i januar, februar og marts. 

  • Pris, frisk: Cirka 100 kr. pr. 100 gram 
  • Pris, glas: Fra cirka 20 kr. pr. 100 gram
frisk stenbiderrogn er lækkert

Ørredrogn

Ørredrogn er forholdsvis store æg, som har en flot, klar orange farve. De sprænger nærmest i munden og har en smag af lidt salt og hav. Ørredrogn købes typisk i supermarkedet på glas, men kan også fås frisk hos fiskehandleren. 

  • Pris, glas: Cirka 100 kr. pr. 100 gram
Ørredrogn

Ægte kaviar

Ægte kaviar kommer fra støren, som er en fisk, der kan veje op til 400 kilo. Æggene fra støren er kendt som den ægte kaviar og skiller sig både smagsmæssigt og prismæssigt ud fra de øvrige typer af rogn. Smagen er langt mere dyb og kompleks end hos de andre rogn. Ægte kaviar købes typisk på dåser, der kan fås med indhold på ned til 10-15 gram. Den dyreste kaviar er beluga-kaviar, der koster over 50.000 kr. kiloet. I dag fås ægte kaviar i en del supermarkeder. 

  • Pris: Kan købes i dåser med ned til 10 gram. Koster typisk fra cirka 200 kr. pr. 10 gram. Prisen pr. gram falder, jo større dåsen er. 
ægte caviar fra Stør

Imiteret rogn

Imiteret rogn er typisk lavet af farvet, krydret tang. Imiteret rogn er et vegansk alternativ til rogn fra fisk. Det laves i flere udgaver, der minder om henholdsvis den lille flyvefiskerogn over den lidt større stenbiderrogn til de større ørred- og lakserogn. I mange supermarkeder findes mærket Cavi-art, der står sammen med fiskekonserves på køl. 

  • Pris: Fra cirka 15 kr. pr. 100 gram
imiteret rogn er også kendt som vegansk rogn

Masago/lodderogn og tobiko/flyvefiskerogn

Lodderogn og flyvefiskerogn er meget små fiskeæg, som er sprøde og knasende. De bruges i Danmark typisk i sushi, og de findes ikke tilgængelige i almindelige supermarkeder. 

Masago eller lodderogn og tobiko eller flyvefiskerogn

Løjrom

En flot, gul rogn fra fisken heltling. Mere udbredt i Sverige end i Danmark. Løjrom spises typisk ligesom stenbiderrogn. 

Løjrom

Lakserogn

Rogn fra laks er meget store æg – nærmest på størrelse med ærter. Den minder i smag og udseende om ørredrogn, og de to typer rogn forveksles ofte. 

Lakserogn

Prisen på rogn varierer

Især på den friske rogn varierer priserne en del efter sæsonen, og hvor god fangsten er. Priserne på rogn her ovenfor, er derfor kun cirka priser, for at vise om prisen på rogn er høj eller lav.