Beskyt dine data med en VPN | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

VPN: Bliv usynlig på nettet

Offentlig wifi er usikker, og hackere kan nemt få adgang til din pc og smartphone. Mindsk risikoen med VPN. Hvad er VPN, og hvordan beskytter det dig?

Mathias Skov Johansen · Foto: Getty Images · 11. juli 2019
Kvinde sidder derhjemme med computer og bruger VPN

Privatlivet på nettet er udsat

Internettet har mange fælder. Antivirusprogrammer og netværk med kodeord kan altid anbefales, men ofte er det ikke nok til at beskytte dine feriebilleder eller din bankbog.

Bruger du trådløst internet et offentligt sted, er der nemlig risiko for, at en hacker i nærheden har opsat et falsk wifi-spot for at lokke dig i fælden.

Logger du ind på det falske netværk, kan hackerne følge med i din færden og få fingre i dine adgangskoder til netbank, e-mail eller Facebook.

VPN beskytter dine data

VPN (virtuelt privat netværk) gør din internetforbindelse ”usynlig”, så den ikke kan overvåges af andre, uanset hvor du logger dig på. Du, eller nogen du kender, har måske allerede stiftet bekendtskab med VPN i forbindelse med at få adgang til dansk tv-indhold på ferien i udlandet.

Forbindelsen kan dog også bruges, hvis du ikke vil have, at din aktivitet på nettet skal kunne spores. VPN er forholdsvist nemt at bruge for både private og virksomheder og effektivt til flere formål.

Sikker forbindelse, der ikke kan lures

Med VPN-forbindelsen skaber du en ’tunnel’ med krypteret internettrafik til og fra din pc eller mobil. Derfor vil det være nærmest umuligt for uvedkommende at opsnappe de data, som du indtaster, eksempelvis brugernavne og kodeord. Du kan derfor koble dine elektroniske enheder på et åbent, trådløst netværk uden at frygte for, om det bliver overvåget, og dine følsomme data registreres.

VPN-forbindelsen kan også snyde hjemmesider til at tro, at du befinder dig i et andet land, end du reelt gør. Det foregår ved, at din IP-adresse kamufleres. Alle enheder koblet til nettet er udstyret med en IP-adresse, og den kan groft sagt sammenlignes med nummerpladen på en bil. Via en VPN-forbindelse kan du fifle med ”nummerpladen”, og du kan vælge, at det skal se ud som om, din pc eller mobil befinder sig i eksempelvis USA eller England.

Surfer eller skriver du mails fra en VPN-forbindelse, kan det derfor ikke spores tilbage til dig. Forbindelsen er ofte også krypteret, hvilket gør dine data ulæselige for hackere.

Resultatet er et trådløst netværk med en langt højere grad af sikkerhed, end hvad et normalt wifi-hotspot på caféen eller i lufthavnen kan tilbyde.

VPN er som udgangspunkt lovligt

Indhold som er blokeret i lande udenfor EU – for eksempel indhold på dr.dk eller omvendt, det amerikanske Netflix i Danmark, kan du også få adgang til med en VPN-forbindelse.

Omgår du en lande-blokering på din VPN-forbindelse, kan du dog komme i strid med copyright-betingelserne, hvis ikke du har ret til at se indholdet.

VPN er dog lovligt, hvis du vel at mærke bruger det til lovlige formål. Benytter du forbindelsen som alternativ til et offentligt wifi-spot, for at beskytte dine data, er du med andre ord ikke kriminel.

Sådan finder du en god VPN

Adgang til VPN køber du på nettet hos forskellige udbydere. En overskuelig app til at håndtere det daglige brug af forbindelsen følger som regel med i købet. Du tegner et abonnement på serveren og modtager siden en e-mail, der forklarer, hvordan du installerer VPN-appen på din PC eller smartphone.

VPN-udbydere er der dog nok af, og markedet kan virke uoverskueligt. Vær især opmærksom på følgende, hvis du vælger en VPN:

  • VPN kan du downloade på nettet. Det koster normalt penge, særligt hvis du vil undgå reklamer og lavere hastighed. Gratis-tjenester er dog fortsat en mulighed.
  • Vær sikker på, at VPN'en fungerer på almindelige styresystemer som Windows eller iOS og er let at sætte op. Læs brugeranmeldelser af VPN-tjenesten online for at finde den bedste til dig.
  • Tjek om udbyderen gemmer dine data eller ej. Hvis du vil være helt anonym, skal du vælge en udbyder, der ikke gør. Udbyderen skal dog udlevere din data-log til offentlige myndigheder, hvis der forelægger en dommerkendelse.
  • Prisen varierer fra gratis og op til omkring 100 kroner per måned for dyreste tilbud.
  • Nogle VPN-servere kan sænke hastigheden på din netforbindelse. Abonnementsprisen er ofte en faktor her.
  • Nogle VPN’er tilbyder dig kun at bruge servere i bestemte lande. Landespecifikke tjenester som dr.dk eller tv2.dk kan derfor ikke benyttes, med mindre en dansk serverplacering også følger med i abonnementet, hvilket fremgår af betingelserne.
  • En server i Danmark har også den fordel, at den er tæt på, hvilket sikrer dig optimal hastighed.
  • Selvom du bruger VPN-servere skal du stadig tage forholdsregler på nettet – især når du bruger offentlige wifi spots. Antivirusprogrammer beskytter dig mod virus, skadelig software og farlig indtrængning.