Beskyt dine data med en VPN | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

VPN: Bliv usynlig på nettet

Offentlige wifi er usikre, og hackere kan nemt få adgang til din pc og smartphone. Du kan mindske risikoen med VPN. Men hvad er VPN, hvordan beskytter det dig og hvordan finder du en god VPN-tjeneste? Få svar her.

Foto: Getty Images · 4. november 2022
Kvinde sidder derhjemme med computer og bruger VPN

Imagecredit: Getty Images

Internettet har mange fælder. Antivirusprogrammer og netværk med kodeord kan altid anbefales, men ofte er det ikke nok til at beskytte dine feriebilleder eller din bankbog.

Bruger du trådløst internet et offentligt sted, er der nemlig risiko for, at en hacker i nærheden har opsat et falsk wifi-spot for at lokke dig i fælden. Logger du ind på det falske netværk, kan hackerne følge med i din færden og få fingre i dine adgangskoder til netbank, e-mail eller Facebook.

Hvad er VPN?

VPN (virtuelt privat netværk) gør din internetforbindelse ”usynlig”, så den ikke kan overvåges af andre, uanset hvor du logger dig på. Det er en teknologi, der opretter en sikker tunnel med krypteret internettrafik til og fra din pc eller mobil. Det beskytter altså dine data.

Sikker forbindelse?

Med en VPN-forbindelse vil det nærmest være umuligt for uvedkommende at opsnappe de data, som du indtaster, eksempelvis brugernavne og kodeord. Du kan derfor koble dine elektroniske enheder på et åbent, trådløst netværk uden at frygte for, om det bliver overvåget, og dine følsomme data registreres.

Surfer eller skriver du mails fra en VPN-forbindelse, kan det ikke spores tilbage til dig. Forbindelsen er ofte også krypteret, hvilket gør dine data ulæselige for hackere.

Resultatet er et trådløst netværk med en langt højere grad af sikkerhed, end hvad et normalt wifi-hotspot på caféen eller i lufthavnen kan tilbyde.

Alle enheder koblet til nettet er udstyret med en IP-adresse, og den kan groft sagt sammenlignes med nummerpladen på en bil. VPN-forbindelsen kamuflerer din IP-adresse. Du skal derfor være opmærksom på, at hvis du bruger en VPN, så kan du komme til at omgå en lande-blokering, og derved komme i strid med copyright-betingelserne, hvis du ikke har ret til at se indholdet.

Sådan finder du en god VPN

Der er mange VPN-udbydere, og markedet kan virke uoverskueligt. En adgang til VPN køber du på nettet hos forskellige udbydere. Der følger som regel en overskuelig app med i købet til at håndtere det daglige brug af forbindelsen. Du tegner et abonnement på serveren og modtager siden en e-mail, der forklarer, hvordan du installerer VPN-appen på din PC eller smartphone.

Vær især opmærksom på følgende, hvis du vælger en VPN:

  • VPN koster normalt penge, hvis du vil undgå reklamer og lavere hastighed. Gratis-tjenester er dog stadig muligt. 
  • Læs brugeranmeldelser af VPN-tjenesten online for at finde den bedste til dig.
  • Vær sikker på, at VPN'en fungerer på almindelige styresystemer som Windows eller iOS og er let at sætte op.
  • Tjek om udbyderen gemmer dine data eller ej. Hvis du vil være helt anonym, skal du vælge en udbyder, der ikke gør. Udbyderen skal dog udlevere din data-log til offentlige myndigheder, hvis der forelægger en dommerkendelse.
  • Nogle VPN-servere kan sænke hastigheden på din netforbindelse. Abonnementsprisen er ofte en faktor her.
  • Nogle VPN’er tilbyder dig kun at bruge servere i bestemte lande. Landespecifikke tjenester som dr.dk eller tv2.dk kan derfor ikke benyttes, med mindre en dansk serverplacering også følger med i abonnementet, hvilket fremgår af betingelserne.
  • En server i Danmark har også den fordel, at den er tæt på, hvilket sikrer dig optimal hastighed.
  • Selvom du bruger VPN-servere skal du stadig tage forholdsregler på nettet – især når du bruger offentlige wifi-spots. Antivirusprogrammer beskytter dig mod virus, skadelig software og farlig indtrængning.