Vaskeark vasker ikke bedre end rent vand
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vaskeark virker ikke

Vasker du dit tøj med vaskeark, bliver det ikke mere rent, end hvis du vasker med vand alene. Vaskearkene lever desuden ikke op til producenternes påstande om bæredygtighed og klimahensyn.

Sally Jensen · Foto: Thomas Dahl · 23. november 2023
vaskeark og håndklæde

Vaskeark er vaskemiddel komprimeret ned til små firkantede ark, nærmest på størrelse med en post-it, som man smider ind i vaskemaskinens tromle sammen med sit tøj. De er bæredygtige, klimavenlige og virker mindst lige så effektive til at vaske tøjet rent som flydende vaskemiddel eller vaskepulver, hævder producenterne. Intet af det lader dog til at være sandt, viser en ny undersøgelse af produkterne. 

Test af vaskeark

Tre forskellige mærker af vaskeark – Laundry Sheets, LastObject og Dr. Beckmann – er blevet testet for, hvor gode de er til at fjerne pletter i vask. Her er de tre forskellige mærker blevet sammenlignet med hinanden, med rent vand og med det flydende vaskemiddel, som vi tidligere har vurderet som Bedst i Test.

Resultaterne viser, at vaskearkene i nogle tilfælde faktisk virker dårligere end vand alene. Hvis du for eksempel har fået chokolade eller en fedtplet fra kød på dit tøj, vil det være lettere at fjerne pletten med vand end ved at vaske det med vaskeark. Ingen af delene virker dog lige så godt som det flydende vaskemiddel.

vaskeark_embed

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?