Undgå at ødelægge din stegepande med disse 7 råd
Stegepander med non stick-overflade kan nemt ødelægges, hvis du ikke behandler dem ordentligt. Pas på din stegepande med disse syv nemme råd.
Hvis du passer på din stegepande, kan den holde mange år. Det er godt for din pengepung og miljøet. Men stegepander med non stick-belægning er mere sårbare end fx en støbejernspande, så de kræver at du behandler dem rigtig, for at de kan holde længe.
Vi har testet stegepander med non stick-belægning og har vi blandt andet set på pandernes holdbarhed. Her får du syv gode råd til at passe på din pande.
1. Varm ikke panden for hurtig op
Induktion- og gaskogeplader, kan varme din stegepande hurtig op. Men den hurtige varme kan få din pande til at slå sig.
Sæt derfor kogepladen til middelvarme og varm panden langsommere op.
2. Undgå overophedning af stegepanden
Hvis panden overophedes, kan non stick-belægningen blive brændt af og miste sin non stick-evne. Belægningen kan også frigive sundhedsskadelige stoffer. Panden vil da typisk blive mørkebrun i overfladen.
Opvarm aldrig din non stick-pande på induktion uden indhold, da det er en meget hurtig varmekilde. Vær opmærksom på om fedtstoffet begynder at ryge. Det er tegn på, at panden er for varm.
3. Giv ikke panden et kuldechok
Sæt ikke panden i koldt vand lige efter du har brugt den og panden endnu er gloende varm. Vores test af stegepander viser, at ikke alle pander klarer at få et kuldechok. Panderne kan slå sig og blive skæve.
4. Brug ikke skarpe skarpe køkkenredskaber
Spatel, gaffel og ske i stål kan ridse og ødelægge pandens belægning.
Brug i stedet køkkenredskaber af træ eller kunststof. Hvis de er lavet af kunststof, så tjek hvor meget varme køkkenredskaberne kan tåle.
5. Undgå madrester på stegepanden
Opbevar ikke madrester i panden, da syren i maden kan gå til angreb på pandens belægning.
6. Gør non-stick panden rigtig ren
En non stick-pande skal gøres ren med opvaskemiddel og skures med en blød børste eller svamp efter brug.
Det er vigtigt, at panden bliver gjort ordentligt ren, da mad- og fedtrester og brændte æggehvidestoffer ellers kan sætte sig i belægningen – og så har du lige pludselig ikke en non stick-pande.
7. Brug ikke ødelagte stegepander
Du må ikke bruge non-stick pander, hvor overfladebelægningen begynder at løsne. Der kan sætte sig snavs og urenheder i ridser og lommer, og metallet under belægningen er ikke lavet til madlavning og kan frigive uønsket kemi.
Udtjente pander skal afleveres på genbrugspladsen, når de kasseres.
Silikoneforme kan afgive uønskede stoffer til maden
Bageforme af silikone kan afgive problematiske stoffer til maden. Det viser vores test af 18 forskellige silikoneforme til ovnen.
Det skal du vide, før du køber en airfryer
Airfryers er en populær køkkenmaskine, som tilbereder mad med varm luft. Før du selv anskaffer dig én, så læs med her.
Disse madtermometre er bedst i test
Et madtermometer skal bl.a. kunne måle præcist og hurtigt, og så må det også gerne være let at bruge. Vi har test syv og anbefaler to.