Robotstøvsuger: Fordele og ulemper
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Fordele og ulemper ved en robotstøvsuger

En robotstøvsuger kan være en god hjælp. Men kan den for eksempel klare gulvtæpper, dørtrin og hundehår? Se, om dit hjem passer til en robotstøvsuger.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 17. marts 2023
fordele og ulemper ved robotstøvsugere - med lup logo

Kan en robotstøvsuger køre over dørtrin? Kan den fjerne støv eller hundehår fra et gulvtæppe? Robotstøvsugeren kan være en stor hjælp, men den kan også være til besvær, hvis den ikke passer til dit hjem. 

Forbrugerrådet Tænk tester robotstøvsugere. Her tester vi blandt andet, om robotstøvsugerne kan fjerne støv og krummer langs kanter, i hjørner og på alle typer gulv. Vi tester også hvor godt de navigerer og om den kan klare forhindringer som dørtrin med mere.  

Herunder kan du se om en robotstøvsuger passer til dit hjem. 

Mit hjem har hårde gulve skal jeg vælge robotstøvsuger? 

Robotstøvsugeres spidskompetence er krummer på hårdt gulv. Størstedelen af robotterne i Forbrugerrådet Tænks robotstøvsuger test får gode bedømmelser i denne udfordring. 

Hårdt gulv er for eksempel parketgulv, klinker eller lignende. Her er gulvet meget fladt og uden dybe revner eller ujævnheder, som du vil se i gamle plankegulve.  

Støv på hårdt gulv er lidt mere udfordrende. Der er både robotstøvsugere, der klarer denne opgave godt og dårligt. 

Vurdering: 

Robotstøvsugere egner sig fint til hjem med hårde gulve. Vælg filteret ”God på hårdt gulv” inde på testen. Så får du de robotstøvsugere frem, som er gode til hårdt gulv. 

Mit hjem har små rum, dørtrin og mange hjørner 

Robotstøvsugere elsker store rum med fri gulvplads, hvor der er så få hjørner som muligt. Paneler, skabskanter og især hjørner er ofte noget af en udfordring. 

I testen kan nogle robotstøvsugere dog støvsuge tæt på både kanter og hjørner. Så det skal ikke afholde dig fra at vælge en robotstøvsuger, hvis dit hjem har mange kanter, og hjørner. 

Dørtrin på et par centimeter kan robotstøvsugerne sagtens køre over. Har du meget høje dørtrin, kan det selvfølgelig være problematisk. Men generelt er de testede robotstøvsugere gode til at forcere dørtrin. 

Vurdering 

Du skal se dig grundigt for og købe en robotstøvsuger, der er særligt god til hjørner. Vælg filteret ”God til at støvsuge langs kanter og i hjørner” inde på testen. Så kommer de robotstøvsugere frem, som er gode til at støvsuge langs kanter og i hjørner

Mit hjem har mange tæpper eller væg til væg-tæpper

Robotstøvsugere fejer mere, end de egentlig suger. Derfor er der ingen af robotterne, der klarer at fjerne støv på gulvtæpper. Støvsugning på tæpper skal du selv klare med en almindelig støvsuger.

Krummer på tæpper kan robotterne generelt godt klare. Men der er dog flere testede robotter, som decideret har problemer med denne udfordring.

Dyrehår på tæpper - for eksempel hundehår - er en udfordring for robotstøvsugere. Men nogle af robotterne klarer alligevel opgaven, og de roterende børster kan ligefrem være bedre til at fjerne dyrehår end en almindelig støvsuger.

Vurdering: 

Robotstøvsugere egner sig mindre godt til hjem med tæpper. Har du husdyr og tæpper, så vælg filteret ”God til dyrehår på gulvtæpper” inde på testen. Så kommer de robotstøvsugere frem, som er bedst til at fjerne dyrehår.

Mit hjem har gamle trægulve med sprækker

Dybe sprækker i gulvet er ikke godt nyt for robotstøvsugerne. Deres sugeevne rækker ikke til at få støv og skidt op fra sprækkerne.

Robotstøvsugerne kan tværtimod ende med at feje mere skidt ned i sprækkerne.

Vurdering: 

Robotstøvsugere egner sig ikke til gamle trægulve eller lignende med dybe sprækker

Gulv med sprækker og kludetæppe - ikke godt for robotstøvsugere
Både tæpper og gulve med sprækker er en udfordring for robotten. Foto: Getty Images

Jeg har mange ting og møbler i hjemmet

Robotstøvsugere kører rundt i hjemmet. De avancerede modeller har forskellige sensorer, så de 'ser' forhindringerne. Andre modeller registrerer forhindringer, når de støder ind i dem, og bevæger sig uden om eller rundt om dem.

Robotstøvsugeren vil selvfølgelig helst have store rum uden forhindringer på gulvet. Men overordnet set kan de fleste af robotterne navigere rundt om stole, borde og andre forhindringer uden de store problemer.

Vurdering: 

Et hjem med mange møbler er ikke en forhindring for at få glæde af en robotstøvsuger. Vælg filteret ”God til at navigere og undgå forhindringer” inde på testen. Så kommer de robotstøvsugere frem, som er gode til at navigere og undgå forhindringer.

Er robotstøvsugere nemme at bruge?

Robotstøvsugere er nemme at betjene. Du kan enten indstille robotten til at starte på et fast ugentlig tidspunkt, eller du kan sætte dem i gang med et enkelt klik, når du tager hjemmefra.

Robotstøvsugeren kan dog aldrig erstatte den almindelige støvsugning. Der er simpelthen for mange steder, hvor robotten ikke kan komme helt til.

Har du et hjem, som ikke er egnet til en robotstøvsuger? Så kan du nemt komme til at føle, at du har fået en ekstra støvsugeropgave i stedet for at være sluppet for en. Vedligeholdelse af robotstøvsugerne involverer nemlig ofte at rense filtre og børster samt tømme støvbeholder.

Skal jeg skifte min støvsuger ud med en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger kan ikke gøre rent på samme måde som en almindelig støvsuger, fordi den ikke har samme sugeevne og kan have svært ved at komme helt ud i hjørner mm. Den er bedre til løbende at holde skidtet nede og fjerne krummer m.m. fra gulvet. 

Robotstøvsugeren er en ekstra maskine til husholdningen, men den kan ikke erstatte støvsugeren

Fordele og ulemper ved en robotstøvsuger

Fordele

Ulemper

 • Robotstøvsugere elsker store rum med fri gulvplads.

 • God til at fjerne skidt fra glatte gulve.

 • Nemme at bruge og indstille.

 • Kører gerne over lave dørtrin

 • Fylder ikke meget i hjemmet, selvom den skal stå fremme- medmindre den har en ladestation med tømning

 • Er overordnet set gode til at køre rundt om stole, borde og andre forhindringer.

 • Egner sig ikke til grundig rengøring.

 • Robotstøvsugerens børster kan sprede skidtet i stedet for at samle det op.

 • Får ikke altid fat i alt skidtet omkring bord- og stoleben.

 • Hår kan vikle sig rundt i robotternes børster.

 • Støv på lister og i hjørner er en akilleshæl for robotterne.

 • Langhårede tæpper er helt umulige for robotterne at rengøre.

 • Dybe sprækker i gamle trægulve kan robotstøvsugeren ikke suge støv og skidt op fra.

 • Ting, der ligger spredt på gulvet, kan generelt være et problem.

 • Robotstøvsugere kan være besværlige at tømme.

 • Skal tømmes ofte.

 • Skal stå fremme i dit hjem.