Skal du vælge kummefryser eller skabsfryser?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kummefryser eller skabsfryser – hvad skal jeg vælge?

Hvilken fryser passer bedst til dig og dine behov – kummefryser eller skabsfryser? Og hvad skal du se efter næste gang, du skal købe ny fryser?

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 19. juni 2023
kummefryser eller skabsfryser - vælg den rigtige - hånd åbner fryser

Fotokredit: Getty Images

En fryser skal holde dine frostvarer på minimum -18 grader. Det kan de fleste fryseskabe heldigvis. Men der er stadig mange ting at forholde sig til, når du skal købe en ny fryser.

Hvilken type skal det være? Skal den være et integreret eller fritstående? Skal det være stort eller lille? Og skal det have funktioner som NoFrost eller LowFrost?

Vi tester fryseskabe, kølefryseskabe og kummefrysere og med udgangspunkt i vores testresultater har vi samlet fordele og ulemper ved de forskellige typer, så du let kan vælge det rigtige

Fryseskabe, kummefryser eller et kølefryseskab?

Inden du beslutter dig for at købe et fryser, skal du overveje, om en kummefryser, skabsfryser, eller et kølefryseskab passer bedre til dit behov.

Kummefryser

Kan indeholde den største mængde frostvarer af alle frysertyperne. Kummefryseren har også plads til større eller besværligt formede madvarer, som for eksempel en dyrekølle.

Kummefryser: Fordele og ulemper

Fordele

Ulemper

  • Er billig i brug

  • Er meget rummelige

  • Kan indeholde store eller besværligt formede frostvarer

  • Holder dine madvarer kolde i lang tid, hvis strømmen går

  • Kan optage meget gulvplads

  • Mindre overskuelig, da varerne ligger i lag.

Fryseskab

Store fryseskabe passer godt til et hjem med mange familiemedlemmer og lejligheder og huse med meget plads. Fryseskabe giver dig masser af fryserum, og du kan nemt holde styr på dine frostvarer.

Fryseskab: Fordele og ulemper

Fordele

Ulemper

  • God overskuelighed, på grund af skuffer og hylder

  • Kan indeholde færre madvarer

  • Bruger mere strøm end kummefrysere i samme energiklasse

Kølefryseskab

Kombinerer køleskab med fryseskab. Passer godt ind i lejligheder, hvor der ikke er plads til separat fryseskab eller den lille familie, der ikke har brug for meget plads til frostvarer.

kølefryseskab: Fordele og ulemper

Fordele

Ulemper

  • God overskuelighed, på grund af skuffer og hylder

  • Kan være svær at indstille fryseren, hvis den kun har én kompressor

  • Kan indeholde færre madvarer

Det skal du gå efter, når du skal købe ny fryser

Når du har besluttet dig for enten en kummefryser eller en skabsfryser, skal du være opmærksom på følgende:

Energimærke

Elregningen og miljøet har godt af, at du køber et fryseskab med et godt energimærke Frysere har fået nyt energimærke. I vores test har fryseskabe og kummefrysere energimærke D-F, mens kølefryseskabe har energimærke A-F.

Frysere med en god energimærkning kan være dyre i indkøbspris. Men du får et fryseskab med et lille energiforbrug, der kommer miljøet til gode og er billigere i elforbrug.

Ikke alle fryseskabe med en god energimærkning er dog sin pris værd, så brug vores test til at finde det bedste fryseskab til prisen.

Frysebehov

Fryser du store mængder mad ned ad gangen, er fryserens indfrysningskapacitet vigtig for dig. 

Frysekapaciteten er et udtryk for, hvor hurtigt, man kan fryse en større mængde fødevarer ned. Når mad skal fryses ned er det en fordel, at det går så hurtigt som muligt, da kvaliteten dermed bedre bevares.

Når vi tester frysekapaciteten ser vi både på, hvor lang tid, det tager og hvor meget det påvirker temperaturen i de madvarer, der allerede ligger i fryseren.

Brugervenlighed

Du kan ikke se hvor brugervenlig en fryser er på en oversigt, men derfor er det stadig en vigtig ting at have i mente, når du skal vælge ny fryser.

Ser du på en kummefryser, skal du vurdere om det er vigtigt for dig, at man kan indstille fryserens temperatur på display i låget, eller er du okay med at skulle på knæ for at justere det?.

Vedligeholdelse

Nogle kummefrysere og skabsfrysere skal regelmæssig afrimes. Se efter "LowFrost” eller ”NoFrost”, der begrænser eller helt fjerner behovet for afrimning af fryseren.

Klimaklasse

Frysere er er inddelt i fire klimaklasser, N, SN, ST og T. Klimaklasserne viser, hvor varmt eller koldt din fryser må stå.

Hvis din fryser bliver udsat for temperaturer, der er koldere eller varmere end hvad de er beregnet til, har den sværere ved at holde din mad kold og bruger mere energi.

  • SN (subnormal): 10-32 °C ST 
  • N (normal): 16-32 °C 
  • ST(subtropisk): 18-38 °C T 
  • T (tropisk): 18-43 °C

Der er kommet frysere på markedet, hvor producenten angiver, at den fungerer ned til -15 grader. Vi har dog ikke testet om de virker.

3 funktioner du skal kende

Nyere frysere har funktioner, der kan gøre din hverdag lettere og sikrer, at dine madvarer bliver frosset ned hurtigst muligt.

Se derfor efter disse 3 funktioner, når du skal vælge ny fryser:

Turbofrys

Funktionen betyder, at temperaturen i fryseskabet bliver sænket i en periode, hvis du har handlet stort ind og fyldt fryseren med varer. Fryseskabet går selv tilbage til et mindre energiforbrug, så snart temperaturen er rigtig i hele skabet.

Digitalt termometer og display

Det er en god idé at gå efter et fryseskab med digitalt termometer og display. Med et elektronisk termometer er det lettere at indstille temperaturen, end hvis du skal dreje på en skive manuelt.

Automatisk afrimning

Med denne funktion slipper du for at afrime din fryser med varmt vand, baljer og klude. Afrimningen klarer fryseskabet helt selv. Funktionen bliver også kaldt AntiFrost og NoFrost. LowFrost er en lignende funktion, men i stedet for at forhindre rim, begrænser den dannelsen af rim. Med LowFrost slipper du for at afrime din fryser så ofte.

Fritstående eller integreret fryseskab – hvad skal jeg vælge?

Du kan få fryseskabe og kølefryseskabe i to forskellige typer: fritstående og integrerbare.

Fritstående fryseskabe

Fritstående fryseskabe og kølefryseskabe har front- og sidebeklædning, så du kan placere det præcis, hvor du har lyst. De fritstående fryseskabe klarer sig bedst i vores test, fordi de er bedre isolerede end de integrerede.

Integrerede fryseskabe

Integrerede fryseskabe og kølefryseskabe er uden front, så du kan montere din egen køkkenlåge og få et fryseskab, der designmæssigt passer ind i dit køkken.

Nye køkkener har ofte integrerede fryseskabe og kølefryseskabe for at skabe et rent og strømlinet udtryk.

Men de integrerbare varianter har problemer med både energiforbrug og nedkølingsfunktion, viser vores test.

Støjer fryseren?

Vores test viser, at de forskellige modellers støjniveau varierer.

Tjek de enkelte frysere i vores test, inden du køber. Så undgår du generende summen og brummen fra din nye fryser.