Hvordan vælger du den rigtige kaffemaskine? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kaffemaskine: Sådan vælger du den rigtige

Kaffemaskiner med filter virker ens, men der er forskel på kaffemaskiner, og dem bør du kende inden du køber en ny kaffemaskine. Få hjælp her.

Thorben Bayer · Foto: Getty Images · 8. februar 2021
Vælg den rigtige kaffemaskine

Imagecredit: Getty Images

Er der forskel på kaffemaskiner?

Kaffemaskiner, som brygger filterkaffe, er ikke en avanceret køkkenmaskine. Alligevel er der forskel på kaffemaskiner og den dyreste er ikke nødvendigvis den bedste.

Forbrugerrådet Tænk har testet kaffemaskiner. I vores kaffemaskine test ser vi blandt andet på smagen af den bryggede kaffe, bryggetid og energiforbruget i kaffemaskinerne.

Brygger kaffemaskinen en god kop kaffe?

Kvaliteten af kaffen, som kaffemaskinen brygger, kan ikke gennemskues bare ved at se på maskinen. Du kan heller ikke altid stole på pakkens fine anprisninger eller de avancerede modelnavne.

Kvaliteten af kaffen i kanden afhænger af blandt andet vandets temperatur og gennemløbstid. Noget, der varierer fra maskine til maskine.

Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner viser, at de bedste af maskinerne opnår en bedømmelse på "meget god" i smagstesten, mens andre får "god". Kaffemaskiner der brygger kaffe, der smager dårligt, er vi ikke stødt på.

Brygger maskinen en hurtig kop kaffe?

Tiden før du starter maskinen til du har en færdig kop eller kande kaffe varierer meget, viser testen af kaffemaskiner.

Kvaliteten af kaffen hænger ifølge Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner ikke sammen med tidsforbruget, så du kan roligt gå efter en hurtig kaffemaskine.

Tidsforbruget er ikke umiddelbart altid til at se på kaffemaskinens indpakning. Flere modeller har en lang opvarmningstid.

I vores test under kaffebrygning, kan de se bryggetiden for en enkelt kop, og en hel kande.

Hvor meget kaffe brygger maskinen?

Kaffemængden i de testede maskiner varierer fra 0,8 til 1,7 liter kaffe. 

Kaffemaskiner til store kaffemængder kan også brygge små mængder kaffe, så hvis du sommetider skal lave en ordentlig kande kaffe, så gå efter en maskine med stor kapacitet.

Holder du kaffen varm på pladen?

Kaffeeksperter anbefaler, at du opbevarer varm kaffe i en termokande i stedet for at lade den stå på maskinen og holde sig varm, da det i længden ødelægger kaffens smag.

Varmepladen bruger også meget unødvendig strøm. 

Hæld derfor kaffen op i en termokande, straks den er brygget, hvis den ikke bliver drukket med det samme.

En kaffemaskine der brygger direkte ned i en termokande er ikke en dårlig ide. I testen måler vi hvor varm kaffen er efter 1 time.

Kan kalken nemt bekæmpes?

Kalk er kaffemaskinens værste fjende, og maskinen skal både være nem at afkalke og skal kunne klare talrige afkalkninger – især hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet. 

Nogle modeller er mere besværlige at afkalke end andre. I testen har vi vurderet brugervenligheden