Fordele og ulemper ved induktion - det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Induktion: Fordele og ulemper

Induktionskogeplader adskiller sig fra de klassiske glaskeramiske kogeplader og gaskomfurer på flere punkter. Se fordele og ulemper ved induktion.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 6. maj 2020
Induktionskogeplade med pande på

Induktion er anderledes

Gammeldags kogeplader (masseplader) af metal og glaskeramiske kogeplader bliver varme, og overfører denne varme til kogegrejet. 

Skruer du og eller ned for en glaskeramisk kogeplade, går der lidt tid, før selve varmepladen skifter temperatur.

Med et gaskomfur er det muligt at justere for varmen med øjeblikkelig reaktion, og på den måde minder induktion mere om et gaskomfur end om glaskeramiske kogeplader. 

Sådan fungerer induktion

Under kogezonen på induktionskogepladen ligger der en metalspole. 

Når der sendes strøm gennem spolen, danner spolen et højfrekvent magnetfelt.

Magnetfelt skaber en elektrisk strøm i kogegrejets bund, og på grund af den elektriske modstand bliver metallet i gryden eller panden varmt. 

Metalspolen i en induktionskogeplade

Metalspolen i en induktionskogeplade. Ventilatoren kan ses til højre. Foto: Wdwd, CC BY-SA 3.0,

Skal du vælge glaskeramisk eller induktion?

Glaskeramiske kogeplader og induktionskogeplader ligner hinanden useendemæssigt og bruges på samme måde. 

Glaskeramiske kogeplader er typisk lidt billigere end induktionskogeplader 

Største forskel på de to typer af kogeplader er, at induktionskogeplader reagerer øjeblikkeligt, hvor du med glaskeramiske kogeplader skal vente på, at temperaturen på kogepladen går op og ned. 

Ulempen ved induktionskogeplader er, at kogegrejet skal være magnetisk for at virke på kogepladerne. Skifter du den glaskeramiske kogeplade ud med induktion, skal du måske skifte alle gryder og pander ud.

Skal du udskifte dit gaskomfur med induktion?

Gaskomfurer er foretrukket i mange professionelle køkkener og af kokke. 

Induktion minder om gas, fordi du nemt, hurtigt og præcist kan styre temperaturen på kogepladerne.

Gaskomfuret er mere omfattende at rengøre, hvor flere dele af komfuret skal skilles ad og rengøres hver for sig. 

Induktionkogeplader er derimod nemme at rengøre, fordi de består af en enkelt glasplade, som ikke bliver varm.

Fordele ved induktionskogeplader

  • Kogegrejet bliver typisk meget hurtigt varmt
  • Kogepladen bliver ikke varm under brug - du kan ikke brænde dig på den
  • Kogepladerne reagerer meget hurtigt, når du skruer op og ned for varmen
  • Bruger mindre energi, fordi de varmer øjeblikkeligt, så der ikke skal bruges energi, mens kogepladen bliver varmet op. Der skal heller ikke bruges energi på at varme andet op end selve kogegrejet
  • Mad brænder på i mindre grad på kogepladen, fordi selve kogepladen ikke varmes op

Ulemper ved induktionskogeplader

  • Kun kogegrej, der er magnetisk kan fungere på induktionskogeplader
  • Kobbergryder kan for eksempel ikke anvendes, med mindre der er en bund af jern i gryden
  • Induktionskomfurer støjer meget i forhold til glaskeramiske kogeplader. Det er især ventilatorerne, der larmer
  • Induktionskogeplader er typisk dyrere end glaskeramiske kogeplader

Fungerer mine gryder på induktion?

Er du i tvivl om, hvorvidt dit kogegrej vil virke på et induktionskomfur, kan du bruge en magnet. 

Hvis magneten reagerer på kogegrejet (altså hvis den sidder fast) vil kogegrejet virke på induktionskogepladen