Fordele og ulemper ved induktion - det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Fordele og ulemper ved induktionskogeplader

Induktionskogeplader adskiller sig fra de klassiske glaskeramiske kogeplader og gaskomfurer på flere punkter. Læs om fordele og ulemper ved induktion her.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 11. april 2024
Induktionskogeplade med pande på

Induktionskogeplader er populære, fordi de hurtigt varmer maden op og bruger mindre energi.

Bliv klogere på, om induktion er noget for dig.

Hvad er forskellen på gaskomfur og klassiske kogeplader?

Gammeldags kogeplader af metal og glaskeramiske kogeplader bliver varme og overfører denne varme til kogegrejet. 

Skruer du op eller ned for en glaskeramisk kogeplade, går der lidt tid, før selve varmepladen ændrer temperatur.

Med et gaskomfur kan du justere for varmen med øjeblikkelig virkning.

Sådan fungerer induktion

Under kogezonen på induktionskogepladen ligger der en metalspole. Når der sendes strøm gennem spolen, danner spolen et højfrekvent magnetfelt.

Magnetfeltet skaber en elektrisk strøm i kogegrejets bund, og på grund af den elektriske modstand bliver metallet i din gryde eller pande varmt.

Når du tilbereder mad på induktionskogeplader, bliver gryden eller panden altså opvarmet direkte, uden at kogepladen varmes op. Derfor er induktionskogeplader mere energieffektive.

Metalspolen i en induktionskogeplade

Metalspolen i en induktionskogeplade. Ventilatoren kan ses til højre. Foto: Wdwd, CC BY-SA 3.0,

Skal du vælge glaskeramisk eller induktion?

Glaskeramiske kogeplader og induktionskogeplader ligner hinanden og bruges på samme måde, men glaskeramiske kogeplader er typisk lidt billigere end induktionskogeplader.

Den største forskel på de to typer af kogeplader er, at induktionskogeplader reagerer øjeblikkeligt, mens du med glaskeramiske kogeplader skal vente på, at temperaturen på kogepladen går op og ned. 

Ulempen ved induktionskogeplader er, at kogegrejet skal være magnetisk for at virke på kogepladerne. Skifter du til induktion, skal du derfor typisk også skifte dine gryder og pander ud.

Skal du udskifte dit gaskomfur med induktion?

Mange kokke og professionelle køkkener foretrækker stadig gaskomfurer, fordi de gør det nemt at justere temperaturen og dermed styre tilberedningen af maden.

På det parameter minder induktion om gas, hvor du også hurtigt og præcist kan styre kogepladernes temperatur.

Gaskomfuret er omfattende at rengøre, da flere dele af komfuret skal skilles ad og rengøres hver for sig.

Induktionskogeplader er nemmere at rengøre, fordi de består af en enkelt glasplade, som ikke bliver varm.

Fordele og ulemper ved induktionskogeplader

Fordele

Ulemper

  • Kogegrejet bliver hurtigt opvarmet

  • Bliver ikke varm under brug, så du kan ikke brænde dig

  • Reagerer hurtigt, når du skruer op og ned for varmen

  • Bruger mindre energi

  • Mad brænder sjældent fast på kogepladen, fordi den ikke varmes op

  • Kræver magnetisk kogegrej

  • Støjer mere end glaskeramiske kogeplader

  • Typisk dyrere

Fungerer mine gryder på induktion?

Er du i tvivl om, hvorvidt dit kogegrej vil virke på et induktionskomfur, kan du bruge en magnet. 

Hvis magneten reagerer på kogegrejet (altså hvis den sidder fast) vil kogegrejet virke på induktionskogepladen.