Guide - Hvornår og hvordan du skal klippe din hæk?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvornår og hvordan skal du klippe din hæk?

Hækken kan hurtigt vokse uoverskueligt om sommeren, men du kan faktisk nøjes med at trimme den en enkelt gang om året. Hvis du ved hvordan og hvornår.

Foto: Getty Images · 12. juli 2023
hækkeklipper

Imagecredit: Getty Images

Hvordan klipper du bedst din hæk? Hvornår og hvor ofte skal du klippe hækken? Og hvordan undgår du at genere fugle, der har bygget rede i hækken? Vi tester løbende hækkeklippere i testen klipper vi på forskellige typer af hæk og får erfarne gartnere til at vurdere bl.a. klippeevne og snitkvalitet.  

Læs, hvad du skal være opmærksom på, når du skal klippe din hæk.

Sådan klipper du stedsegrønne hække

Lauerbærkirsebær, buksbom, taks, gran og andre stedsegrønne hække er grønne og tætte hele året. Du behøver kun at klippe en stedsegrøn hæk en gang om året. Klip senest hækken i august/september.

Laurbærkirsebærhækken kan du klippe med en hækkeklipper – men du kan også nøjes med at udtynde hækken med en beskærersaks.

Når vi tester hækkeklippere, testede vi blandt andet på en laurbærhæk. Under hver hækkeklipper kan de se hvor gode de er til netop den opgave.

Sådan klipper du løvfaldshække

Løvfaldshække som bøgehæk, liguster og hvidtjørn taber bladene om vinteren. Har du en kraftigt voksende hæk, kan du klippe den både i foråret og igen sidst på sommersæsonen.

Klipper du hækken allerede i foråret, kan den komme til at trænge igen senere på sommeren. Du kan også vente med at klippe hækken til juli. Så behøver du kun klippe den en gang.

I vores hækkeklippertest klipper vi også liguster. under hver hækkeklipper kan du se hvor godt den enkelte hækkeklipper klarer den opgave.

Pas på fuglereder i hækken

Klipper du hækken før Sankt Hans, skal du passe på fuglereder i hækken. Vær også opmærksom på, at du kan komme til at åbne hækken for katte og andre rovdyr, som kan få let adgang til fuglerederne.

Klip tidligst hækken i juli måned, hvis du kan holde ud af hækken stritter lidt. Det gælder også bøgehækken. Så tager du bedst hensyn til fuglereder og andre beboere i hækken.

Vælg en hækkeklipper, der passer til  størrelsen af din hæk

Har du en stor og lang hæk, så kan du med fordel vælge en hækkeklipper med lang sværdlængde. Det gør det nemmere for dig at komme til hækken.

Er hækken mindre, og skal den formklippes? Så skal du vælge en hækkeklipper med kortere sværd, som er nemmere at styre.

Klip bredest forneden

Hækken klarer sig bedst, hvis den er bredest forneden og lidt smallere i toppen. Så kan solen trænge igennem hækken, og din hæk kan holde sig tæt og grøn i bunden.

Hvis hækken er bred i toppen, risikerer du, at den ikke får sol nok. Og så kan hækken måske ikke bære tung sne, der kan lægge sig på hækken om vinteren.

Klip nedefra og op

Klip hækken nedefra og opefter. Så undgår du, at afklippede grene sætter sig der, hvor du skal til at klippe.

Siderne skal altid klippes først og toppen til sidst.

Spænd snor ud for at klippe lige

Øjemålet kan være nok for den rutinerede hækkeklipper. Men husk at træde tilbage ind i mellem for at sikre dig, at hækken ikke bliver skæv.

Spænd snor ud, hvis du vil være sikker på, at du klipper hækken helt lige hele vejen hen.

Undgå at hækken breder sig

Hækken kan godt snyde dig og blive bredere år for år, hvis du ikke går til den med hækkeklipperen. Selv om den ser skaldet ud lige efter klipningen, skal den nok komme sig.

Stedsegrønne hække kan ikke skyde fra trælignende, tørre kviste. Derfor skal der altid være grønt tilbage, når du har klippet den.

Lap huller i hækken

Ældre hække kan blive hullede og uskønne at se på. Du kan prøve at beskære hækken kraftigt – ind til 5 centimeter fra grundstammen – og give den et par år til at vokse sig stor igen.

Gør det først på den ene side af hækken og efter et par år på den anden side. Du kan også plante nye hækplanter ind i hullerne for at tætte den igen.

Brug afklippet som kompost

Afklippede grene og kviste kan du hakke i stykker og skubbe ind under hækken. Så vil det med tiden kompostere og give hækken næring.

Brug eventuelt din plæneklipper til at hakke afklippet hæk i mindre stykker.

Husk sikkerheden, når du klipper hæk

Klipning af hækken er nemt med en elektrisk hækkeklipper, men det kan hurtigt gå galt, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Her får du 4 gode råd, der øger sikkerheden under klipning af din hæk.

1. Ledningen skal over skulderen 

Hav altid ledningen over skulderen, når du klipper hæk – så er risikoen for at klippe ledningen over mindre.

2. Vælg forlængerledning i lysende farve

Forlængerledningen skal være rød eller gul, så den er nem at se i det grønne, så du ikke kommer til at klippe den over.

3. Klip ikke i regnvejr

Regnvejr er ikke hækkeklippervejr, hvis du bruger en hækkelipper med  elkabel. Undgå at bruge elektriske apparater hvis det regner.

4. Vælg altid en hækkeklipper med to knapper.

Din hækkeklipper skal have to knapper der skal aktiveres samtidig, så du ikke kan bruge den med en hånd. 

Hækkeklipperen skal stoppe straks, du slipper en af knapperne.​