Test: Find imprægneringsmidler uden PFAS ✔️
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Imprægneringsmidler

Hvilke imprægneringssprays indeholder PFAS? Vi har testet imprægneringsmidler til tekstiler for de problematiske stoffer PFAS. Find et godt valg uden uønsket kemi her.

Testet d. 7. februar 2023

Om testen af
Imprægneringsmidler

Vi har testet 16 imprægneringssprays til jakker, møbler mm. på et laboratorie for indhold af PFAS, cykliske siloxaner og andre uønskede kemikalier.

Det har vi fundet:

 • Fem imprægneringsmidler er uden PFAS og får den bedste bedømmelse, A-kolben.
 • Fire imprægneringsmidler får en middel bedømmelse, B-kolben, for fx miljøbelastende stoffer eller aerosolspray.
 • Syv imprægneringsmidler indeholder PFAS og får den laveste bedømmelse, C-kolben.

 

Mød holdet bag kemitesten af imprægneringsmidler.

Christel står bag denne kemitest af imprægneringsmidler.

Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet kemi i imprægneringsmidler

 • Vi har i efteråret 2022 udvalgt 16 imprægneringsmidler fra det danske marked. De er sendt til laboratorietest for indhold af uønskede kemikalier.

  Vi har testet for disse kemikalier:

  PFAS

  PFAS er også kaldet for fluorstoffer. PFAS kan skade både sundhed og miljø, og EU arbejder på et forbud for al ikke essentiel brug.

  Vi har testet total organisk fluor, som betyder, at vi har lavet en samlet test for, om der indgår organiske fluorforbindelser i produkterne. Hvis imprægneringsmidlerne har deklareret PFAS på produktet, er de ikke sendt til analyse.

  Cykliske siloxaner

  Vi har testet for indhold af de cykliske siloxaner D4, D5 og D6, også kaldet cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane og cyclohexasiloxane.

  Stofferne står på EU's liste over særligt problematiske stoffer. D4 er klassificeret som mistænkt for at kunne skade vores evne til at få børn, og D5 er også mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle tre stoffer er problematiske for miljøet.

  Vi har kun testet siloxaner i pumpesprays og aerosolsprays (spraydåser) uden PFAS.

  Faremærkning og aerosolspray

  Vi tager med i vores vurdering af imprægneringsmidlerne, om de er faremærket - fx vedrørende miljø - og om de er aerosolsprays, hvor der er en øget indånding af imprægneringen sammenlignet med pumpesprays.

  Testresultaterne er sendt til kommentering hos virksomhederne.

 • Sådan fordeler produkterne sig i testen:

  • Fem produkter får den bedste bedømmelse, A-kolben, fordi de er uden uønskede kemikalier i testen.
  • To produkter får en middel bedømmelse, B-kolben. Den ene indeholder en mindre mængde af siloxaner og den anden indeholder miljøbelastende stoffer.
  • Syv produkter får den laveste bedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder PFAS. 

  PFAS

  Vi har fundet PFAS i syv produkter.  Heraf er seks af dem aerosolsprays og en enkelt er en pumpespray. Den ene pumpespray har vi ikke testet, men det står angivet på emballagen, at produktet indeholder "fluorcabonpolymer".

  Ni produkter i testen er uden PFAS, hvoraf to er aerosolsprays og syv er pumpesprays.

  Produkter, der markedsfører, at de er uden PFAS/PFC/Fluorstoffer viser sig også at være uden PFAS i vores analyser. Testen bekræfter derfor, at du som forbruger kan regne med, at disse udsagn på produkterne faktisk passer.

  Siloxaner

  Vi har kun fundet mindre fund af cykliske siloxaner (D4, D5 og D6). Resultaterne ligger under den kommende foreslåede grænseværdi for siloxaner, og det er anerkendt, at der vil være rester af siloxaner, når man laver imprægnering med silikone. Stofferne er på EU's kandidatliste over uønskede stoffer.

  Faremærkning

  Flere produkter er faremærket bl.a. med at være problematiske for miljøet. Hvis et produkt er faremærket med at være miljøbelastende, tager vi også det med i vurderingen i testen. 

  De fleste pumpesprays er uden faremærkning, mens de fleste aerosolsprays er faremærket.

  • Brug en pumpespray frem for spraydåse. Eller brug imprægnering, der kan puttes på med svamp eller bruges under vask.
  • Imprægnér altid udendørs, og lad dit imprægnerede produkt dampe af udendørs.
  • Gå uden om produkter med PFAS. Kig efter PFC-fri, PFAS-fri, Fluorstoffri eller Fluorcarbonfri.
  • Undgå siloxaner. Spørg forhandleren eller skriv en mail til producenten og hør, om de har testet for siloxaner.
  • Vælg gerne et imprægneringsmiddel, der er baseret på en blanding af voks og paraffin.
  • Læderfedt er et godt alternativ til imprægneringsmidler til lædersko, lædersofa mm.
  • Hvis du ikke kan bære fx en sofa ud af huset, som du vil imprægnere, så sørg i stedet for, at imprægneringen sker under kraftig udluftning.
  • Har du allerede imprægneret fx sofaen med imprægneringsspray med PFAS, så tag det roligt. Selvom der er meget fokus på PFAS og bekymring for det, er det mest på et samfundsplan. Du kan kun handle på viden, når du får den og vælge imprægneringsspray uden PFAS fremadrettet.

Det siger virksomhederne

 • Al indhold i vores Textile Protector er lovligt. Selvom det er lovligt, så er vi i gang med at udfase de fluorbaserede forbindelser.

 • Vi er opmærksomme på, at vores imprægneringsprodukt indeholder et lovligt PFAS-stof. Vi vil gerne bidrage til en udfasning af PFAS-stoffer og igangsatte ultimo november 2022 et udviklingsarbejde for at finde nye ingredienser, som stadig sikrer et stabilt imprægneringsprodukt med en god vandafvisende effekt.

 • Som leverandør til den danske detailhandel, og dermed de danske forbrugere, er vi udmærket klar over det ansvar, der påhviler os i forbindelse med udviklingen af vore produkter.

  Vi har igennem flere årtier serviceret danskerne på bedste vis med fantastiske produkter og stedse haft øje på kvalitet og værdi. Vi har altid fulgt og følger stadig den danske lovgivning til fulde, hvorfor ingen af vore produkter ikke er relevante.

  I forhold til indhold og værdi på den testede vare Carbon Pro har vi følgende kommentarer:

  1. Carbon Pro er den bedste imprægnering på markedet til den fastsatte pris. At der kan være forskel på virkningen afhængig af, hvilket materiale det sprayes på, er ganske naturligt.
  2. Indholdet i Carbon Pro efterlever alle gældende regler i henhold til EU's love.

  Vi er udmærket klar over, at lovgivningen i løbet af de næste 2-3 år foreskriver total forbud af fluor i imprægneringer, så derfor står dette produkt heller ikke alene i vores sortiment. Det har nogle egenskaber, som er umulige at erstatte og derfor holdes produktet stadig på markedet.

  Naturligvis arbejder vi også med alternativer, og disse tilbydes også til alle vore kunder og derfor også slutforbrugeren i DK.

  Der er her tale om vores Collonil Waterstop Reloaded og vores Organic Protect & Care.

 • Producenten oplyser at produkterne udfases og erstattes med et PFAS-frit alternativ senere i 2023.