Alternativer til non stick-pander
Non stick-pander egner sig ikke til alt, og der kan være god grund til både at have en non stick-pande og en jernpande, der kan tåle høje temperaturer.
Stegepander med non-stickbelægning er populære pander, som er gode til det fleste stegeopgaver. Vi har testet non stick-stegepander, og i vores stegepande test, kan vi se, at de ikke egner sig til alle typer af stegning.
Afhængig af hvad dine behov er, og hvordan du godt kan lide at stege, så er der måske andre typer af stegepander, som er bedre for dig.
Vi har set på forskellige typer af pander.
Non stick-pander er ikke gode til høj varme
Pander med non stick-belægning er oftest bedst til lav og middel varme, og belægningen gør, at du kan bruge meget lidt eller intet fedtstof
Belægningen kan tage skade ved meget høje temperaturer, og derfor er de ikke bedste pander til for eksempel at stege bøffer ved høj temperatur.
Panden skal ikke komme i berøring med redskaber lavet af metal, da de kan ridse belægningen.
Pander af pladejern
Pander af pladejern egner sig til alle temperaturer – også høje temperaturer.
Pladejern er et materiale, der tåler høje temperaturer, men panden skal varmes forholdsvist langsomt op ellers risikerer du, at jernet slår sig.
Især med induktion og gas, som kan varme meget hurtigt, skal du være opmærksom på dette.
Pander af pladejern og støbejern er typisk tungere end non stick-pander.
Før du køber en stor pande af jern, kan det være en god ide at prøve i butikken, hvordan den er at holde og løfte.
Pander af pladejern skal køres ind
Nye pladejernspander er lyse i metallet, men med tid får panderne en mørk belægning.
Når du får en ny pande af pladejern, skal den hjælpes på vej til at få den naturlige belægning, der nærmest fungerer som en non stick-belægning.
- Vask panden i varmt vand. Der kan være urenheder, fedstof eller bivoks på panden. Tør panden helt tør med køkkenrulle.
- Varm et par spiseskefulde olie i panden på middel varme.
- Hæld olien ud, og tør panden let af.
- Varm panden op på middel varme, så den ryger og begynder at danne en belægning.
Gode råd til rengøring af pladejernspander
Rengør altid panden alene i varmt vand. Brug ikke sæbe, og kom den ikke i opvaskemaskinen. Det vil ødelægge belægningen.
Tør panden grundigt efter vask.
Giv panden lidt olie, før du stiller den væk.
Pander af støbejern
Støbejernspanden er modsat pladejernspanden mørk fra starten af.
Støbejernspander kan bruges ved høje temperaturer, og støbejern leder varme godt, og det holder godt på varmen. Til gengæld er de ofte tunge, så det er ikke den type pande du skal bruge, hvis du vil vende pandekagerne i luften.
Gode råd til rengøring af støbejernspander
Lad panden køle helt af inden rengøring.
Rengør altid panden i varmt vand uden sæbe.
Giv panden lidt olie efter rengøring.
Sådan redder du en slidt støbejernspande
Er panden blevet slidt at se på, kan du give panden en grovere omgang og nærmest ‘genstarte‘ panden med en saltrengøring.
- Hæld et kilo salt i panden og sæt den på et varmt blus. Det kan ryge noget, så tænd for udluftningen.
- Lad panden stå på blusset i 15-20 minutter og rør i saltet hvert femte minut. Snavs og fedt sætter sig i saltet, og derfor skal du røre i saltet.
- Lad panden køle af og smid saltet ud. Nu skulle panden gerne være renset for urenheder, og vask nu panden i varmt vand. Stil panden tilbage på blusset, så alt vand fordamper.
- Hæld nu madolie i panden, og lad den stå på middel varme i 10 minutter. Sluk derefter for blusset og lad panden stå og 'trække' med olien i 12 timer. Du kan eventuelt varme olien op igen i 15 minutter, og lade den trække i 12 timer igen.
Disse silikoneforme er uden uønsket kemi
Silikoneforme er praktiske, når du skal bage kager og muffins. Men nogle bageforme kan afgive uønsket kemi. Se, hvilke bageforme der er uden uønskede kemikalier.
Sådan laver du sous vide
Sous vide giver dig bøffer så møre som smør, men det kræver tid og det rette udstyr. Få en hurtig indføring i sous vide-tilberedning af bøffer her.
Sous vide: Stav eller vandbad – hvad skal jeg vælge?
Sous vide-maskiner fås i to meget forskellige udgaver, en cirkulationsstav og en sous vide med indbygget vandbad. Begge har sine fordele og ulemper. Bliv klogere på sous vide typerne og undgå fejlkøb.