Vaniljestænger: Her er den bedste vaniljestang | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vaniljestænger: Her er den bedste vaniljestang

Vaniljestænger skal få hele køkkenet til at dufte sødt og krydret. 14 vaniljestænger er smagstestet. Se hvilken vanilje, der har den bedste smag.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 4. november 2019
Vaniljestænger testes

Ægte vanilje har aldrig været et billigt krydderi 

Vaniljestænger har aldrig været et billigt krydderi, men da høsten af vanilje på Madagaskar i midten af 2010’erne slog fejl, steg prisen på vanilje til det tredoblet på få år. Samtidig steg efterspørgslen på vaniljestænger, hvilket pressede prisen yderligere i vejret, og priserne har været høje lige siden.

Forbrugerrådet Tænk har testet og prøvesmagt vaniljen fra 14 vaniljestænger, så du undgår at komme hjem med en vaniljestang, hvor smag og pris ikke matcher. 

Forskellige typer vaniljestænger

Vaniljestænger fås i 2 udgaver: 

  • Bourbon-vaniljestangen, som er den klassiske vaniljestang,  stammer fra en mexicansk orkide, der dyrkes mange steder i verden, dog primært på Madagaskar. Den blev først dyrket på øen Réunion, der dengang hed Bourbon, og det er derfra den har fået sit navn. 
  • Tahiti-vaniljestangen, der, som navnet antyder, stammer fra Tahiti. Tahiti-vaniljestænger er typisk tykkere og lidt fugtigere, og indholdet af vaniljekorn er højere end i bourbon-stænger.  

Vaniljestænger af både bourbon- og tahiti-typen kommer i forskellige kvaliteter, og der kan være stor forskel på den enkelte stang vanilje

Forskellene afhænger af, hvor stor den oprindelige frøkapsel har været, og hvordan frøkapslen er blevet fermenteret, tørret og siden behandlet. 

God smag i både bourbon- og tahiti-vanilje

Konditor Andreas Overgaard fra det københavnske konditori La Glace og lektor og fødevarekandidat Michael René har smagt på vaniljen fra de 14 vaniljestænger. 

Vaniljekorn egner sig ikke til at spise rent, og derfor blev vaniljekornene fra de enkelte vaniljestænger blandet op med sukker, hvilket også forstærker smagen. 

Smagseksperterne siger, at vanilje skal have en duft, vaniljesmag og sødme, som kan gå i modsætning til den bitterhed og frugtighed, som vanilje også indeholder. 

Tahiti-vaniljestang vinder testen

Tørsleffs Tahiti Polynesien Vaniljestang vinder testen.

Smagseksperterne beskriver duften som sød, fermenteret og tørret. Smagen er sød, frugtig og blomstret, og det er en klassisk, god vaniljesmag. Vaniljestangen er behagelig og blød at røre ved, og man kan fornemme, at der er meget vanilje i den, siger eksperterne om den. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?