Her er de mest bæredygtige svanemærkede investeringsfonde🌱
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her er de mest bæredygtige svanemærkede investeringsfonde

Vi har testet svanemærkede investeringsfonde. Se, hvilken fond, der vinder testen her.

Linnea Lau Everland og Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 19. august 2022
mand kigger på sine bæredygtige investeringer på computer. Bedst i Test logo fra Forbrugerrådet Tænk

En forholdsvis ny måde at navigere i forhold til bæredygtighed og investeringer på er ved hjælp af Svanemærket, der er en let tilgængelig måde for dig at vælge investeringer, der har et øget fokus på bæredygtighed. 

Men Svanemærket rummer ikke en skala for bæredygtighed, dvs. at der kan være forskel på, hvor bæredygtige investeringsfonde, som er svanemærkede, er.

Vi har derfor undersøgt graden af bæredygtighed ved at se på i alt 26 svanemærkede investeringsfonde og holde dem op imod de analyser af bæredygtighed, som vi normalt bruger, når vi tester investeringsfonde. 

Fokus på bæredygtighed i alle fonde

Det er vigtigt at slå fast, at de investeringsfonde, der klarer sig mindre godt i denne test, lever op til kravene for at blive svanemærkede – og altså dermed lever op til en lang række krav, der sikrer fokus på bæredygtighed i dine investeringer. 

Det er derfor også vores vurdering, at når du investerer gennem en svanemærket fond, kan du være med til at skabe en bevægelse i en mere bæredygtig retning.

En svanemærket fond tager ansvar for at fremme bæredygtighed i de virksomheder, den har investeret i, fordi du som investor i en svanemærket fond er med til at tage et aktivt ejerskab. Dine investeringer er altså med til at fremme bæredygtige praksisser i de virksomheder, der indgår i fonden.

Bæredygtig investering uden Svanemærket?

Svanemærket er en ordning, som virksomheder ansøger om at blive del af, og det koster både tid og penge at blive svanemærket. En investeringsfond, der lever op til alle kravene for at få Svanemærket, får altså ikke automatisk tildelt Svanemærket.

Det er derfor også muligt, at der er investeringsfonde, som har et større fokus på bæredygtighed end nogen af de svanemærkede fonde, der er i denne test, uden at de har mærket.

Mere eller mindre bæredygtig investering

Men med et Svanemærke er det fx muligt, at en fond kan investere en mindre del i våbenproduktion, olieudvinding, tobaksproduktion eller lignende.

Derfor er det interessant at se, hvordan de svanemærkede fonde klarer sig, når vi stiller dem op imod hinanden på baggrund af bæredygtighedsanalyser fra de to analysevirksomheder Morningstar og MSCI, som er to velansete finansanalysebureauer på området.

Bedst i Test: Her er den mest bæredygtige investeringsfond

Der er en stor spredning i, hvordan de mange forskellige investeringsfonde klarer sig i testen, og den samlede bedømmelse spænder vidt – fra 28 til 78 procent.

Se, hvilken svanemærket investeringsfond er den mest bæredygtige

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?