Pladespiller - Det skal du vide, før du køber en
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det skal du vide, før du køber en pladespiller

Pladespilleren er atter populær og udvalget er stort. Men hvilken pladespiller skal du vælge, og hvad betyder de tekniske udtryk om pladespillere?

Line Lindgren Rathsach · Foto: Getty Images · 11. januar 2024
En person sætter en lp på en pladespiller. Der er 10 vigtige ting man skal vide inden man køber en pladespiller

Pladespillere findes i mere eller mindre fuldautomatiske modeller, hvor de mest fuldautomatiske går i gang, drejer armen og sætter pickuppen i vinylpladen ved tryk på en enkelt knap.

Har du allerede en god pladespiller, som opfylder dine behov, er der ingen grund til at udskifte den. Teknologien bag pladespillere er nemlig stort set den samme, som den har været i årtier.

Men hvis du er på udkig efter en ny pladespiller, kan du få hjælp her.

Hvilken pladespiller skal jeg vælge?

Forbrugerrådet Tænk har i 2018 testet populære pladespillere fra bl.a. Elipson, Lenco, Pioneer, Rega, Sony og Thorens.

Testen er ikke længere tilgængelig, fordi mange af de testede modeller ikke længere er på markedet. Med udgangspunkt i hvad vi undersøgte i testen, kan du herunder få svar på de mest stillede spørgsmål:

  • Hvor meget koster en god pladespiller?
  • Skal din pladespiller have forforstærker?
  • Hvad betyder højttalerne for lyden?
  • Hvad betyder tekniske udtryk om pladespillere?

Hvor meget koster en god pladespiller?

Priserne for de 46 modeller i Forbrugerrådet Tænks test fra 2018 svingede fra 700 til 6.000 kroner. Testen viste, at gode pladespillere ikke behøver koste en formue.

De to pladespillere, der blev Bedst i test, kostede omkring 3.500. To modeller til omkring 1.000 kroner blev desuden bedømt som gode valg med god lyd.

Skal din pladespiller have forforstærker?

Vær opmærksom på, om pladespilleren har en såkaldt forforstærker, hvis dit eget musikanlæg ikke har det. Den sørger for, at lydsignalet er kraftigt nok.

Mange ældre eller dyrere musikanlæg har en phono-indgang, og i den er der indbygget en forforstærker.

Tilkøber du en forforstærker, koster det fra 200 kroner for de billigste til 600-1.000 kroner for mellemklassen. Hvis du er hi-fi-entusiast, findes der langt dyrere forforstærkere.

Hvad betyder højttalerne for lyden?

Uanset hvor god en pladespiller du køber, bliver lyden fra den ikke bedre end det anlæg, du afspiller den fra – lige fra udgangen på pladespilleren, over forstærkeren og til højttalerne. I hvert eneste led kan lydkvaliteten blive forringet.

Hvis du ikke har det store og avancerede musikanlæg, giver det derfor ikke så meget mening at betale ekstra for en pladespiller med den bedste lyd.

Nogle moderne pladespillere kan overføre lyden direkte til trådløse højttalere via bluetooth, mens andre har USB-stik, så du kan overføre dine lp’er til computeren. Det kan være praktisk, men den digitale overførsel kan gå ud over lydkvaliteten.

Når det analoge signal fra vinylens riller bliver oversat til et digitalt signal, kan der forsvinde mange fine nuancer i fx klassisk musik og jazz. Lydbølgerne bliver nemlig konverteret fra helt bløde buer til en lang række helt små trin. Jo højere digital lydkvalitet (målt i kbit/s), desto tættere på analog kvalitet kan den digitale lyd komme.

Kommer lyden fra pladespilleren via almindelige analoge kabler til dit anlæg, beholder du den analoge lyd. Overvej derfor, hvor høj lydkvalitet du vil stile efter – og vælg musikanlæg med kabel, hvis du bedst muligt vil bevare dine lp’ers analoge kvalitet.

Hvad betyder tekniske udtryk om pladespillere?

I butikkerne og på nettet kan du støde på en del tekniske udtryk, hvis du leder efter pladespillere. Det kan derfor være svært at vælge den bedste pladespiller til dine behov.

Vi forklarer nogle af de vigtigste tekniske udtryk her, så du er klædt bedre på til købet.

1. Antiskating

Finjustering af armen, så nålen ikke bliver presset til den ene eller den anden side af pladens riller.

2. Automatisk pladespiller

Tonearmen løftes automatisk, og pickuppen bliver sat langsomt på pladen, når du trykker på start. Det skåner plade og pickup, da det ikke afhænger af din finmotorik.

3. Basen

Bundpladen af pladespilleren, som alle andre dele er sat fast på. Denne del skal helst være tung, så pladespilleren står stabilt og ikke bliver udsat for vibrationer.

4. Drev

På remdrevne pladespillere er motor og pladetallerken adskilt, men forbundet med en gummirem, som sørger for, at motorens rotation bliver overført til pladetallerkenen.

På de direkte drevne pladespillere sidder plade­tallerkenen direkte på motoren og sikrer en mere præcis rotationshastighed – men det har de færreste brug for. Denne teknologi er sværere at reparere.

5. Fødder

Bundpladen skal stå i vater. Derfor skal fødderne være justerbare.

6. Kontravægt

Bruges til at justere, hvor hårdt nålen trykker i pladens riller.

Det kaldes for nåletrykket, og hvis det er for stort eller for lavt, kan lyden blive forvrænget.

7. Omdrejninger

Rotationshastigheden kan indstilles til 33 og 45 rpm, så du kan spille alle slags plader. Nogle ­pladespillere kan også afspille plader i 78 rpm, men de er ikke udbredte mere.

8. Pickup

Både nål og pickup kan blive slidt, så det er vigtigt, at de kan udskiftes. Overvej at købe en pladespiller med udskiftelig pickup.

Der findes forskellige teknologier:

  • Den mest udbredte er ‘moving magnet’ (MM), der giver udmærkede resultater, og som kan fås i mange forskellige prislejer.
  • I den lavere ende for lydkvalitet findes de keramiske pickupper, som sidder på pladespillere af billigere udførelse og kvalitet.
  • Til de mest entusiastiske lydnørder findes ‘moving coil’-pickupper (MC).

9. Pitchkontrol

Finjustering af omdrejnings­hastigheden.

10. Tonearmen

Den arm, der holder pickuppen.