Opsparingskonto: Her får du den bedste rente
Der er meget stor forskel på, hvor god en rente du får på din opsparing i de forskellige banker, så hvor får du mest ud af din opsparing? Se, hvor du får de bedste opsparingskonti.
Vil du sætte din opsparing ind på en opsparingskonto, findes der flere typer at vælge imellem. Den mest udbredte er en variabelt forrentet opsparingskonto. Her får du en rente, som banken i princippet kan ændre fra dag til dag. Og her binder du ikke dine penge i en længere periode, hvilket giver dig mere fleksibilitet.
Opsparingskontoen er dog ikke det samme som fx din budget- eller lønkonto, for du kan ikke knytte betalingskort eller aftaler til din opsparingskonto.
I nogle banker kan du også vælge en opsparingskonto med fast rente, hvor du får en lidt højere rente end på den variabelt forrentede opsparingskonto, mod at du binder dine penge i en periode – fx et eller to år.
Vi har testet både variabelt- og fastforrentede opsparingskonti i 24 pengeinstitutter. Vi har testet konti fra blandt andre Danske Bank, Nordea, Nykredit, Santander og Bank Norwegian.
Renterne er steget – men ikke meget
De seneste år er renteniveauet i samfundet steget markant, og den udvikling afspejles til en vis grad i stigende renter på opsparingskonti – men ikke så meget, som det generelle renteniveau kunne tilsige. De generelle renteniveau er så at sige løbet endnu mere fra de renter, du kan få på din opsparing.
Derudover har inflationen været kraftigt stigende over en længere periode. Når inflationen er høj og renten er 0 eller tæt på, bliver vores penge mindre værd og du taber på den måde reelt penge ved at spare op på en konto med lav eller ingen rente.
Det betyder dog ikke, at du ikke skal spare op. Det er vigtigt at have en opsparing, som kan hjælpe dig, hvis der opstår uforudsete udgifter. Men netop derfor giver det god mening at undersøge markedet for opsparingskonti, så du passer bedst muligt på dine penge.
Det kan betale sig at flytte opsparingen
Med et spænd fra 0 til 3,45 procent i rente på din opsparing, er der god fornuft i at afsøge markedet og måske overføre din opsparing, eller dele af den, til et andet pengeinstitut.
Har du fx 200.000 kr. stående, vil der potentielt være næsten 7.000 kr. at tjene hvert eneste år, ved at placere opsparingen i banken med de højeste renter.
NemKonto spænder ben
Testen af opsparingskonti viser også, at der stadig er mange banker, der har som krav, at du skal have din NemKonto hos dem, for over hovedet at få tilbudt en opsparingskonto med en fornuftig rente.
Det betyder reelt, at det er meget svært for dig som forbruger at udnytte et godt tilbud hos en anden bank. Da vi mener, at kravet om NemKonto er konkurrencehæmmende, er disse konti ikke med i testen. Nederst i artiklen her kan du dog se en rangordning af variabelt forrentede opsparingskonti både med og uden NemKonto-krav.
Opsparingskonto?
Få gode råd om opsparingskonti her.
- Hvis din bank tilbyder en lav eller ligefrem ingen rente på din opsparing, bør du vurdere, om du skal flytte opsparingen eller dele af den til et andet pengeinstitut. Du behøver ikke nødvendigvis at flytte alle dine bankforretninger. Der findes pengeinstitutter, der tilbyder renter på over 3 procent, som ikke har nogen betingelser for at oprette en opsparingskonto.
- Overvej, om du kan undvære pengene i en lidt længere periode, så du kan oprette en fastforrentet opsparingskonto, hvor renten er højere end for de variabelt forrentede konti.
- Efter at renterne generelt er steget, er investering i kortere realkredit- eller statsobligationer blevet et alternativ til opsparingskontoen. Tjek, hvad renten er på obligationerne, og forhør dig med din bank omkring omkostningerne ved at købe dem.
- Der er potentielt ganske høje løbende omkostninger forbundet med at have en opsparingskonto. Bed om at få de samlede omkostninger oplyst, og regn derefter på, om det overhovedet kan betale sig at oprette en opsparingskonto.
- Er din opsparing på mere end cirka 745.000 kroner, så del pengene op på konti i flere forskellige pengeinstitutter. Indskydergarantien dækker nemlig kun op til 745.000 kroner, hvis din bank går konkurs. Indskydergarantien gælder pr. kontohaver, som banken har registreret på kontoen. At have en registreret fuldmagt på kontoen tæller ikke med, hvis pengeinstituttet går konkurs.
Her får du den bedste rente på din opsparing
Testen viser, at der er stor forskel på, hvad bankerne vil give dig i rente på din opsparing. Der er altså penge at hente ved at undersøge markedet og overføre din opsparing – eller en del af den – til det rette pengeinstitut.
De bedste opsparingskonti giver dig nemlig både en god rente og gode vilkår.
I hvilket pengeinstitut du får den bedste rente på din opsparing?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Sådan forhandler du en god aftale med din bank
Bankrådgiveren kan virke som en autoritet, men rådgiveren er også bankens sælger. Hvordan forhandler du den bedste aftale med din bank? Få hjælp her.
Konkurrencen fungerer ikke på realkreditmarkedet, og det koster boligejere dyrt
Danskerne skal ikke betale for bankernes rentefest
Mens bankerne nyder godt af en høj indlånsrente i Nationalbanken, må forbrugerne tage sig til takke med noget nær nul i rente på deres indlån. Derfor tjener bankerne lige nu milliarder – og forbrugerne betaler gildet.