Mobil aircondition er en klimagris
Mobile airconditionanlæg er strømslugere. Vi har regnet på hvor meget de bruger i el og udleder af CO2. Se hvor dyrt det bliver at starte køleanlægget op.
Elnettet bliver ofte ekstremt belastet i meget varme lande, når temperaturen stiger. Belastningen skyldes, at mange boliger og bygninger er udstyret med airconditionanlæg, og i takt med at temperaturen stiger, tændes anlæggene.
Køling af boliger kan blive en klimabombe
Det Internationale Energiagentur vurderer i en rapport fra 2018, at aircondition i private hjem kan blive en af de helt store klimasyndere, i takt med at andelen af huse med aircondition stiger. Energiagenturet forudser en tredobling i antallet af airconditionanlæg frem til år 2050.
I danske hjem ses aircondition oftest som enten mobile airconditionanlæg eller i form af varmepumper, der både kan varme og køle. Andelen af varmepumper, der kan køle om sommeren, er ifølge tal fra Danmarks Statistik stigende.
Højt energiforbrug for køling
Forbrugerrådet Tænk har testet 34 mobile aircondition-anlæg og har blandt andet testet, hvor meget strøm de bruger. De mobile aircondition-anlæg bruger ikke lige meget strøm, men de køler heller ikke lige godt.
Det anlæg, som køler bedst i testen, bruger lige omkring 1 kWh i timen. Kører anlægget i de 12 varmeste dagtimer, bruger du 12 kWh om dagen, hvilket bliver til ca. 360 kWh på en måned, eller ca. 810 kroner på en måned, når vi sætter prisen til 2,25 kroner pr kWh (Gennemsnitsprisen for maj-august i 2023 i følge Energinet)
Så meget strøm bruger andre maskiner i husholdningen:
- Opvaskemaskinen bruger typisk omkring 1 kWh på en vask
- Vaskemaskine bruger cirka 1,3 kWh på en bomuldsvask
- Tørretumbler bruger typisk omkring 1,5 kWh på en tørring
Strømforbrug medfører udledning af CO2
Mobile airconditionanlæg (og varmepumper) bruger strøm til at køle, og produktionen af strøm udleder CO2. Der er forskel på hvordan strøm i Øst- og Vestdanmark produceres og dermed også den gennemsnitlige CO2 udledning. I følge Energinets miljø-deklaration for 2023, så er CO2 udledningen:
- 105 g. CO2 pr kWh i Vestdanmark
- 55 g. CO2 pr kWh i Østdanmark
De bedst kølende airconditionanlæg i testen udleder 55 – 105 gram CO2 pr time, når de køler.
Bruger du et af dem i 12 timer om dagen i 14 dage, så udleder produktionen af den brugte strøm 9,2- 17,6 kg CO2. Det svarer til ca 71-135 km kørsel i en typisk bil med benzinmotor
Foruden strømforbruget indeholder airconditionanlæggene også gasarter, der er meget klimabelastende.
Pas på kølemidlet
Mobile airconditioner skal bruge kølemiddel. Alle kølemidler har en potentielt skadelig effekt, hvis der sker en læk på den mobile airconditioner, og det slipper ud i atmosfæren. Man måler effekten i GWP, som er en værdi, der er sammenlignet med CO2.
Der findes flere forskellige slags kølemidler. De airconditioner-anlæg vi har testet, bruger dog alle kølemidlet R290.
R290 har en GWP- værdi på 1. Det er et mindre klimabelastende kølemiddel i forhold til mange andre typer af kølemiddel, men vær opmærksom på ikke at lukke kølemidlet ud ved en fejl.
Mobil aircondition kan bruges med omtanke
Temperaturerne i Danmark bliver sjældent så høje, så det er nødvendigt at køle et helt hus ned med aircondition hele dagen.
Mobile aircondition-anlæg kan være velegnede til at køle for eksempel et soveværelse, som er blevet meget varmt i løbet af dagen, og som ikke når at køle ned om aftenen.
Airconditionanlægget kan i nogle timer før sengetid sænke temperaturen, så det er nemmere at falde i søvn.
Strømforbruget bliver på den måde ikke så voldsomt, og det kan på varme nætter sikre nattesøvnen.
Varme påvirker også mennesker forskelligt, og hvis du er meget generet af høje temperaturer, kan et mobilt aircondition-anlæg være en lindring på meget varme dage.
Disse mobile airconditioner anbefaler vi
Mobile aircondition-anlæg kan sænke temperaturen hurtigt og effektivt. Anlæggene er dyre i strøm, og ikke alle køler lige godt. Se hvilke vi anbefaler.
Har dit hus for meget sundhedsskadeligt radon?
Radon i boliger er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft om året, vurderer Sundhedsstyrelsen. Se, hvad du kan gøre her.
Fordele og ulemper ved kølende anlæg til huset
Når varmen rammer, er der flere forskellige typer af kølende anlæg, der kan køle dig. Se fordele og ulemper ved hver type her.