Luftfilter til luftrensere virker måske ikke så godt som du tror
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Luftrensere er dyre i drift og virker ikke så godt, som du tror

Ny undersøgelse af luftrensere bekræfter behovet for standarder på området, siger Forbrugerrådet Tænks testansvarlige.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 4. oktober 2024
Vi har testet luftfiltre til luftrensere

Mobile luftrensere kan være dyre i drift, og nogle af dem kan endda belaste indeklimaet ved at sende gasser tilbage i luften. Det viser en undersøgelse foretaget på baggrund af testresultater leveret af Teknologisk Institut. I testen – som er finansieret af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond – har vi undersøgt levetiden og holdbarheden for filtre, som er beregnet til at fjerne partikler. Vi har desuden undersøgt, hvor effektivt nogle af luftrenserne opsuger gasser fra luften.

Test af luftrensere

I 2022 testede vi luftrensere for at se hvor godt de rensede luften. Denne nye undersøgelse er en opfølgning på testen, for at se nærmere på filtrene. 

Partikelfiltrene holder i kort tid

Luftrensere er udviklet til at rense indeklimaet for dårlig luft, støv og pollen. Nogle luftrensere er også udviklet til at fjerne gasser i luften fra fx nye møbler og madlavning. Vores tidligere test af luftrensere viser dog, at der er meget stor forskel på, hvor effektivt de fungerer.

”Du får ikke et godt indeklima ved alene at have en luftrenser. Det bedste er simpelthen at lufte ud derhjemme,” siger Christel Søgaard Kirkeby, testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

Den nye laboratorieundersøgelse viser bl.a., at flere luftrenserfiltre kun holder i kort tid. De fleste luftrenserfiltre skal således udskiftes som minimum hvert halve år, måske endda oftere. Dette er vurderet ud fra en antagelse om, at luftrenseren påvirkes af en forurening svarende til partikler fra syv cigaretter om dagen. Det er vigtigt at inddrage, hvilken slags miljø luftrenseren skal stå i, da dette har stor betydning for levetiden af filtrene. Bliver filtrene ikke skiftet, bliver luften renset tilsvarende dårligere.

'Luftfilter-levetid-luftrenser'

”Generelt skal partikelfiltrene udskiftes så tit, at det kan blive meget dyrt i længden. Filtre koster jo ofte flere hundrede kroner stykket, flere endda over 1.000 kroner,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Undersøgelsen viser også, at det for nogle luftrensere kan være svært at finde nye originalfiltre til luftrenserne.

”I og med at filterudskiftning er en vigtig vedligeholdelse af en luftrenser, bør det være et krav, at producenten og forhandleren skal stille filtre til rådighed i en længere årrække, så produktet ikke bliver forældet,” siger Christel Søgaard Kirkeby.  

Kulfiltre frigiver gasser igen

Nogle luftrensere har ud over et partikelfilter også et kulfilter, der kan opsuge gasser fra luften. Det fungerer på den måde, at aktivt kul i luftrenseren binder de forurenende gasarter. I vores tidligere test af luftrensere så vi, at kulfilteret ofte ikke virker særlig godt og kun fjerner en del af gasserne. I den nye undersøgelse har vi testet, hvor meget af gasserne kulfiltrene slipper igen. Det kan være ret meget.

I kulfilteret på en af de testede luftrensere undslipper således hele 81 procent af den opfangede gas filteret igen. Alle de testede luftrensere med kulfiltre sender gasser tilbage i luften, når de møder et ’rent’ miljø.

”Og det vil jo så sige, at du alligevel bliver nødt til at få luftet ud, hvorved brugbarheden af et kulfilter i en luftrenser må siges at være til at overse,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Behov for standarder af luftrensere

Testen viser, at der er behov for regler for de mobile luftrensere. I øjeblikket er der nemlig ingen harmoniserede standarder, som er målrettet luftrenserne, og det er bestemt ikke hensigtsmæssigt over for forbrugerne.

”Testen her viser endnu en gang, at det er meget svært at vide, hvad du reelt får, når du køber en luftrenser. Du kan slet ikke vide, om produkterne lever op til helt basale krav, og om dit filter stadig virker. Vi håber, at der kommer regler, som sikrer forbrugerne nogle minimumskrav, når det handler om luftrensere,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Et udvalg i IEC – International Electrotechnical Commission – er i øjeblikket i gang med at formulere harmoniserede standarder til bl.a. luftrensere. Resultaterne fra undersøgelsen spilles ind i udvalgets globale arbejde med standarder på området. 
 

Testen er muliggjort takket være den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond.