Undgå flammehæmmende kemikalier
Flammehæmmere er tilsat elektronik, babyudstyr og møbler for at mindske brandrisikoen. Men stofferne kan have flere negative sundhedseffekter.
Flammehæmmere er kemikalier, som kan være tilsat i dit fjernsyn, computer eller anden elektronik i hjemmet for at mindske risikoen for brand i produkterne.
Sofaer, autostole og andre produkter med tekstil kan også i visse tilfælde indeholde stofferne.
Men flammehæmmere er også under mistanke for at kunne forårsage både fosterskader, kræft og hormonforstyrrende effekter.
Cocktaileffekten udgør en risiko
Ligesom med de fleste andre uønskede kemikalier er det sjældent det enkelte stof i det enkelte produkt, der er farligt. Men derimod cocktaileffekten af uønskede kemikalier fra mange kilder i din hverdag, der kan udgøre en sundhedsrisiko.
Miljøstyrelsen har dog tidligere fundet flammehæmmere i produkter i mængder, der kunne være farlige. Disse produkter er trukket af markedet, og myndighederne arbejder løbende på at gøre reglerne for flammehæmmere strammere.
Disse kemikalier er uønskede
Flammehæmmere kan findes som flere forskellige stoffer. De problematiske af slagsen tæller bl.a. bromerede flammehæmmere, klorerede eller fosforholdige flammehæmmere og klorparaffiner.
Bromerede flammehæmmere
Bromerede flammehæmmere er oftest brugt i elektronik for at forhindre brand i fx din computer. De mest problematiske bromerede flammehæmmere er forbudte i EU. Det er bl.a. penta-BDE og octa-BDE.
Disse stoffer er blevet målt siden 1980’erne i isbjørne, sæler og måger i Grønland, fordi stofferne ophobes i miljøet.
Klorede eller forforholdige flammehæmmere
En anden gruppe af flammehæmmere kaldes for klorede, forsforholdige eller organofosfat flammehæmmere og er blevet anvendt som et alternativ til de bromerede flammehæmmere. Men flere videnskabelige undersøgelser peger på, at disse kemikalier kan være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
Tre fosforholdige flammehæmmere – TCEP, TCPP og TDCPP - er forbudte i legetøj til børn under tre år, fordi de er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
Flammehæmmerne er stadig tilladte i børneudstyr som klapvogne, autostole eller bæreseler.
Klorparaffiner
Klorparaffiner kan være i babyudstyr, byggematerialer som fx fugemasse, maling og gulvbelægninger og som smøremidler i olier til metaldele og til behandling af læder.
De bruges også som blødgørere i plast.
Klorparaffiner er mistænkt for både at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
De kortkædede klorparaffiner er forbudte at anvende i alle produkter, mens andre klorparaffiner fortsat er tilladte.
Kemikalier afdamper til luften i hjemmet
Flammehæmmere afdamper fra produkter som fjernsyn og computer og spreder sig videre i luften og ender fx i det støv, som findes i hjemmet.
Det kan du indånde, når støvet svæver i luften.
Små børn er særligt udsatte
Børn kan være i direkte kontakt med produkter, der indeholder flammehæmmere eller blive udsat for stofferne i indeklimaet.
Børn kan for eksempel blive udsat:
- Når de sutter på støvet legetøj.
- Når de leger på gulvet.
- Når de sutter på fingrene, efter at de har leget på gulvet med støv.
Undgå babyudstyr fra England
I England gælder særlige regler for, hvor brandsikre produkter skal være. Børneprodukter som autostole, klapvogne og lignende er omfattet af disse regler.
Produkter beregnet til det engelske marked kan derfor i højere grad være behandlet med problematiske flammehæmmere end i andre europæiske lande for at sikre, at de overholder de skrappere brandsikringsregler.
Vi kan derfor ikke anbefale forældre at købe baby- og børneprodukter fra engelske forhandlere.
Høje mængder af flammehæmmere i genbrugsplast
Når du kasserer dit gamle tv eller stereoanlæg, bliver den sorte plast genanvendt. Den hårde plast bliver fx genbrugt til at lave hårclips, legetøjsrevolvere eller lignende produkter i sort plast.
Genanvendelse af plast er i sig selv godt for miljøet. Men det giver et uheldigt smuthul i loven for hormonforstyrrende stoffer som flammehæmmere, der må findes i op til 100 gange højere mængder i produkter af genbrugsplast.
I 2018 viste en fælleseuropæisk test af 430 produkter i hårdt, sort plast, at 100 produkter indeholdt flammehæmmere, og i 50 produkter var indholdet så højt, at det ville have været forbudt, hvis plasten havde været ny.
I produkter fra Danmark var indholdet dog generelt lavt. Kun 6 ud af 20 produkter i testen indeholdt flammehæmmere, alle i lave mængder.
2018: Test af flammehæmmere i genbrugsplast
-
Sammen med 18 andre NGOer fra EU og EU's nabolande testede Forbrugerrådet Tænk Kemi produkter af hårdt, sort plast. Det var for eksempel hårbøjler, hårclips, køkkenredskaber, legetøjsrevolvere og andet legetøj.
Resultaterne i undersøgelsen viste, at produkterne kan indeholde mistænkt hormonforstyrrende flammehæmmere – i mange til fælde i højere mængder, end det er tilladt i ny plast.
Derfor er der behov for at ensrette grænseværdierne for ny og genanvendt plast.
Forbrugerrådet Tænk Kemi medvirkede i undersøgelsen med 20 produkter fra det danske marked. Kun 6 produkter indeholdt flammehæmmere i lave mængder. Det danske marked klarede sig derfor bedre i undersøgelsen end de europæiske markeder generelt.
-
I en fælleseuropæisk test har organisationerne undersøgt 430 forskellige forbrugerprodukter. Blandt de testede produkter var blandt andet køkkengrej, legetøj og hår-accessories i hårdt, sort plast.
De testede produkter indeholdt i 100 tilfælde de såkaldte flammehæmmere, som er kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
I 50 produkter var indholdet så højt, at det ville have været forbudt, hvis plasten havde været ny.
I Danmark var indholdet generelt lavt. Kun 6 ud af 20 produkter i testen indeholdt flammehæmmere i lave mængder.
Tænk dig godt om, før du køber et smartwatch til dit barn
Med et smartwatch til barnet ved du altid, hvor barnet er, men husk at dit barn også har ret til privatliv, lyder det fra Børns Vilkår.
Smartwatches og løbeure: Kan lægen bruge urets sundhedsdata?
Smartwatches og løbeure samler flere og flere sundhedsdata, men kan lægen bruge disse data til noget – og hvordan bruger du dem?
Hvilken iPhone skal du vælge?
iPhone 16 er den nyeste udgave af Apples populære smartphone. Men du kan spare mange penge med en ældre iPhone. Se, hvilken iPhone du skal vælge.