Disse grønne pestoer skal du undgå
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå pesto med blødgørere og maskinolie

Pesto Genovese er i flere tilfælde fyldt med ftalater og mineralske olier, der begge er problematiske stoffer. Flere af pestoerne dumper Forbrugerrådet Tænks test på grund af indhold af stofferne.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 7. august 2018
pesto i tallerken med Undgå-logo

Pesto med problematiske stoffer

4 af 10 pesto Genovese i Forbrugerrådet Tænks test indeholder enten mineralske olier eller blødgørere som ftalater i høje mængder. Indholdet af stofferne er dog ikke så højt, at det vurderes som direkte sundhedsskadeligt. Men indholdet bidrager til den samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, hvilket kan være problematisk.

Mineralsk olie er mistænkt for at være kræftfremkaldende og kan stamme fra maskiner i produktionsmiljøet. Pestoerne er undersøgt for indhold af stofferne MOSH og MOAH.

Ftalater, som kan være hormonforstyrrende, kan stamme fra fødevareemballager. Flere af stofferne står blandt andet på EU’s liste over særligt problematiske stoffer.

Der er grænser for, hvor stort et indhold af stofferne fødevarematerialer af plastik må have, og hvor meget de må afgive. Men der er ingen grænse for, hvor meget der må være i selve maden. Både stofferne ftalater og mineralske olier blev fundet i pestoerne i, hvad der vurderes som værende for store mængder.

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener: Indholdet i grøn pesto er problematisk

”Det er kritisabelt, at pestoproducenter erstatter oprindelige ingredienser som olivenolie og pinjekerner med billigere solsikkekerner og solsikkeolie. Samtidig tilsætter producenterne en forsvindende lille mængde af de originale ingredienser for at kunne fremhæve de dyre råvarer på etiketten.

Forbrugerne kommer på den måde til at tro, at hovedingredienserne i pestoen er de dyre, klassiske italienske ingredienser – selv om mængderne er så små, at det ikke gør en forskel for smagen af pestoen.

Desuden er det meget kritisabelt, at 4 ud af 10 pestoer indeholder problematiske stoffer – blandt andet mineralske olier, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende”.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk