Test viser store prisforskelle på elaftaler
Testen af 62 elaftaler viser, hvor der kan være penge at spare ved at skifte elselskab. Flere selskaber dumper testen.

Siden energikrisen sendte elpriserne i vejret i sensommeren 2022, har mange forbrugere haft ekstra fokus på, hvad de egentlig betaler for at få strøm i stikkontakterne.
Vi har i alt testet 37 elselskaber og blandt andet set på, hvad det koster at være kunde. Men for at forstå, hvordan vi har udregnet priserne, er det vigtigt at vide, hvad elselskaberne, som også kaldes for elleverandører, egentlig tager sig betalt for.
“I Danmark koster en kWh grundlæggende det samme. Når elselskaberne i Danmark køber el, gør de enten selv eller via en mellemhandler, på den nordiske elbørs, der hedder Nord Pool. Her svinger prisen fra time til time i takt med udbud og efterspørgsel. Den pris, selskaberne indkøber strøm til, benævnes ofte som spotprisen eller indkøbsprisen, som er prisen uden afgifter, tariffer eller andre omkostninger. På Nord Pools hjemmeside kan man for eksempel se, at gennemsnitsprisen for en kWh i februar var 0,88 kroner for Jylland og Fyn og 0,75 kroner for Sjælland og Bornholm. Det er den gennemsnitspris, som alle elselskaberne har betalt for strøm i februar – men det er langt fra den pris, som du har betalt som forbruger,” siger projektleder Emil Rosager Schaarup, der har stået for testen.
Opdatering af testen af elselskaber april 2023
I vores test af elselskaber dumpede en række selskaber, da det ikke var muligt at beregne en pris for deres produkt, fordi de enten ikke ønskede at oplyse deres priser eller ikke vendte tilbage med en bekræftelse af den pris, vi havde beregnet.
Efter offentliggørelsen af testen, har flere af selskaberne kontaktet os og oplyst selvsamme priser. Derfor har vi nu valgt at opdatere testen med disse oplysninger.
Vi har desuden ændret i testmetodikken, således at elselskaber som opkræver ulovligt høje opsigelsesgebyrer nu dumper testen.
Ser på elselskabernes priser
Det koster nemlig penge at være kunde hos et elselskab, og derudover betaler du også for transport af strømmen samt forskellige afgifter til staten.
Vil du læse hele artiklen om elselskaber?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Få overblik over elselskabernes betalingsmuligheder
Hvordan vil du betale for din strøm? Vil du helst lægge ud for din el og betale aconto fx hvert kvartal - eller vil du hellere betale hver måned for dit faktiske elforbrug? Få et overblik her.

Tidligere kunder kan have tusinder af kroner til gode hos elselskaber
Modstrøm og tre andre elselskaber har i strid med lovgivningen ikke tilbagebetalt tidligere kunder de penge, som de har til gode hos selskaberne. Forsyningstilsynet kræver nu, at selskaberne ændrer praksis.

Svært at sammenligne elaftaler
Det er svært at gennemskue, hvor du får den bedste elaftale. Markedet er præget af flere elselskaber, der bruger aggressiv markedsføring og telefonsalg til at lokke og presse forbrugere til at skifte selskab. Og der er ikke meget hjælp at hente fra den hjemmeside, der skulle give forbrugerne overblik.