Hvilken bearnaise er bedst? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Forbrugerne elsker pulverbearnaise

Vi fik 107 almindelige forbrugere og 5 eksperter til at smage på 11 slags bearnaise fra pulver til hjemmelavet. Forbrugerne og eksperterne var langt fra enige om, hvilken bearnaise der var bedst.

Christina Vejsgaard Foto: Thomas Dahl · 24. november 2021
Bearnaise saucer i skåle på bord med dug

Bearnaisesauce er en fransk klassiker, som passer perfekt til bøffer og kartofler. Men bearnaise er også en bred betegnelse, der dækker over alt fra supermarkedets pulversovs til en hjemmerørt, fed sauce på smør og æggeblommer.

Hvad smager bedst? Det undersøgte vi i 2016. Vi fik 107 almindelige forbrugere og 5 eksperter til at smage på 11 forskellige bearnaiser.

Forbrugernes favorit er Knorr Sauce Bearnaise

Pulversovsen fra Knorr er mest populære sauce hos de 107 almindelige forbrugere, der har smagt på bearnaisesovsene.

I følge Wender Bredie, der er sektionsleder for Fødevaredesign og Forbrugeradfærd ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, har den almindelige forbruger vænnet sig til en bearnaisesovs, der oftest ikke er lavet fra bunden, men fra pulver tilsat fedtstof og mælk.

Pulversovsen vækker derfor genkendelighed, og lever op til det, de fleste danskere forventer, når de skal spise bearnaise. Derfor er det pulversovsen, der er den 'rigtige' bearnaise.

Eksperter dumper pulversovse

Smagseksperterne, der er vant til at smage på klassisk bearnaisesovse, var omvendt ikke begejstrede for nogen af pulversovsene.

3 af de 4 pulversovse fik bedømmelsen ‘dårlig’ af eksperterne, og kun Knorr Sauce Bearnaise nåede op på ‘under middel’ i eksperternes smagsbedømmelse. Det betyder dog ikke, at de kunne lide den:

“For lidt estragon”, “tynd og bleg” og “lidt mærkelig, kønsløs smag af bouillon” var nogle af eksperternes beskrivelser af Knorrs bearnaise.

Eksperter smager på forskellige bearnaisesaucer

Kun hjemmelavet bearnaise gør eksperter glade

Den hjemmelavet bearnaise lavet på smør, æg, bearnaiseessens og estragon, var den eneste i sovs testen, som for alvor vakte begejstring hos eksperterne.

Forbrugerne er dog ikke imponerede over den hjemmelavede bearnaise - og det er ikke så underligt. En klassisk, hjemmelavet bearnaise smager nemlig specielt og slet ikke som pulvervarianten. 

Det vil kræve 5-10 smagninger, før en frisk bearnaise vil vække den samme genkendelse som den sovs, du er vant til. Det forklarer Wender Bredie, sektionsleder for Fødevaredesign og Forbrugeradfærd fra Københavns Universitet.

Bestiller du bearnaisesovs på en restaurant og er vant til bearnaise fra pulver, risikerer du at blive overrasket eller i værste fald skuffet, fordi sovsen smager meget anderledes, end du er vant til.

Tyk sauce bearnaise

Færdiglavet sovs på bæger er et godt kompromis

Bähncke Bearnaisesovs er en færdiglavet sovs på køl og var den supermarkedssovs i testen, der faldt bedst i eksperternes smag.

Samtidig var forbrugerne også positive over for sovsen, og den endte derfor på en andenplads i testen.

Skal du vælge en færdiglavet bearnaise, der både kan falde i smag hos dem, der er vant til klassisk bearnaise og hos dem, der normalt foretrækker en pulversovs, kan du gå efter Bähncke Bearnaisesovs.