Denne aktiesparekonto er Bedst i Test | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Denne aktiesparekonto er Bedst i Test

Det koster penge at handle med værdipapirer, men vores test af aktiesparekonti viser, at det bestemt ikke behøver at være dyrt. Se, hvilken aktiesparekonto er den billigste og tildeles Bedst i Test.

Lars Nøhr Andresen og testansvarlig Lars Baadsgaard · Foto: Getty Images · 24. februar 2022
Kvinde investerer via aktiesparekonto

En aktiesparekonto er en nem måde at investere på, hvor du får skattemæssige fordele. Aktiesparekontoen er nemlig underlagt et såkaldt skatteregime, så du betaler en mindre og enklere skattesats af dit afkast, end hvis du investerede på anden vis. 

I bund og grund er aktiesparekontoen en handelsplatform, hvor det er muligt at handle med aktier eller aktiebaserede fonde. Og det betyder også, at det er forskelligt fra bank til bank, hvad det koster. Så selv om navnet på kontoen er det samme fra bank til bank, er prisen for at handle og opbevare værdipapirer det langtfra, viser vores test af aktiesparekonti. 

I testen af aktiesparekonti ser vi på, hvad bankerne tager for at investere aktier og aktiebaserede fonde. I testen er der blandt andet undersøgt priser på: 

 • Oprettelsesgebyr og årlige gebyrer
 • Kurtagesats på danske aktier
 • Kurtagesats på danske investeringsforeninger
 • Kurtagesats på udenlandske ETF'ere
 • Minimumskurtage 
 • Valutakurstillæg for udenlandske ETF'ere

Testen af aktiesparekonti er lavet ud fra fiktive køb

Priserne i testen er udregnet ud fra et køb af i alt fem danske aktier, en dansk investeringsforening og en udenlandsk ETF. Det er bevidst, at der ikke er købt udenlandske aktier, fordi omkostningerne til handel med udenlandske aktier er relativt høje i forhold til, at der på grund af loftet for indskud på 103.500 kroner handles for mindre beløb på en aktiesparekonto. 

Det er vigtigt at bemærke, at testporteføljen alene er lavet ud fra at kunne sammenligne omkostninger, og der ligger ingen som helst anbefaling i de valgte aktier, fonde eller ETF’er. Men testporteføljen er sammensat med værdipapirtyper, som den i praksis kunne se ud.

Der er i alt investeret for de 103.500 kroner, der er loftet på en aktiesparekonto, og testporteføljen består af følgende aktier og aktiebaserede fonde:

 • Genmab - 6.000 kr. 
 • Coloplast -   8.000 kr. 
 • Novo Nordisk  - 10.000 kr. 
 • Vestas Wind Systems  - 12.000 kr. 
 • DSV Panalpina  - 14.000  kr. 
 • Maj Invest Value Aktier - 18.500 kr. 
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF - 35.000 kr. 

Husk på omkostninger, når du investerer

Når du investerer, er det vigtigt at have fokus på omkostningerne. Formålet med at investere er selvfølgelig at få et afkast, men du kan aldrig vide, hvad afkastet bliver. Omkostningerne kommer du derimod altid til at betale.

Vil du holde dine omkostninger nede, når du handler med værdipapirer skal du investere langsigtet og ikke købe og sælge værdipapirer for ofte. 

Du betaler nemlig omkostninger, hver gang du handler. Der er også løbende omkostninger i form af fx depotgebyrer og lignende, men der, hvor omkostningerne for alvor kan løbe i vejret, er, hvis du ofte køber og sælger værdipapirer. Især handel med udenlandske aktier og fonde kan hurtigt blive dyrt.

Hvis du efterspørger rådgivning hos din bank og i den forbindelse bruger bankrådgiveren til at foretage handlerne for dig, skal du være opmærksom på, at der kan være helt andre omkostninger end dem, du ser i testen. Testen forudsætter, at du selv foretager handlerne, hvilket er den billigste måde at gøre det på.

Denne bank har klart laveste priser

For at teste prisen på aktiesparekonti i forskellige banker har vi udregnet prisen for at handle fem danske aktier, en dansk investeringsforening og en europæisk investeringsforening for i alt 103.500 kr. og have værdipapirerne stående i ét år. 

De priser, der nævnes her i testen, er individuelt bestemt ud fra handelsomfanget, og det vil variere efter handelsomfang. Alle banker kan desuden ændre gebyrerne med forholdsvist kort varsel. 

Se, hvilken aktiesparekonto er den billigste

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?