Hvorfor er omega-3 sundt, og er det også nødvendigt?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Omega-3-olie er sundt, men er det også nødvendigt?

Fiskeolie og algeolie indeholder sunde fedtsyrer som omega-3. Men er kosttilskud med omega-3 godt? Og hvor meget skal du have?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 30. maj 2023
Omega-3 piller

Fiskeolie og algeolie indeholder de særlige omega-3-fedtsyrer, der forkortes EPA og DHA.

Fedtstofferne er blandt andet nødvendige for udvikling af synet, og de har positiv indflydelse på blodtrykket. Fedtsyrerne EPA og DHA dannes kun i begrænset omfang i kroppen og skal derfor tilføres via kosten.

Men er et kosttilskud med omega-3 den letteste måde? Eller findes der gode alternativer i fiskehandlerens køledisk?

Forbrugerrådet Tænk har testet kosttilskud med fiskeolie og algeolie. I vores omega-3 kosttilskud test ser vi blandt andet på indholdet af fedtsyrerne EPA og DHA og forurening og vi ser på oliernes totox værdi – altså om de er harske eller ej.

Omega-3 har flere gavnlige effekter

Omega-3 fedtsyrer er godt for kroppen, både for dit blodtryk, ledsmerter og synsudviklingen hos børn, fortæller lektor på Institut for Idræt og Ernæring, Lotte Lauritzen

Blodtrykket har godt af omega-3, og for at få en gavnlig effekt mener Lotte Lauritzen, at du skal op på 500-700 mg hver af EPA og DHA dagligt.

Fiskeolie og algeolie kan have en positiv effekt på mængden af problematisk triglycerid i blodet, og denne effekt er lineær – det vil sige, at jo mere omega-3 olie, du får, desto bedre er effekten.

Smerter i forbindelse med leddegigt og blodfortyndende effekt afhjælpes af  omega-olier ved omkring 2.500 mg EPA og DHA om dagen.

Læs med her, når vi ser på

  • Hvad er bedst, fed fisk eller fiske- og algeolier?
  • Hvor mange tungmetaller og dioxin er der i fiskeolie?
  • Hvor meget omega-3 kosttilskud skal jeg tage?
  • Det må fiskeolier og algeolier love dig
  • Tal med din læge før du tager kosttilskud
  • Hvad er EPA, DHA og ALA?

Hvad er bedst, fed fisk eller fiske- og algeolier?

Fed fisk er den bedste kilde til EPA og DHA, og det gælder både frisk fisk, men også røget fisk og makrel i tomat.

Fisk – især fed fisk som makrel, sild og laks – har et højt, naturligt indhold af fiskeolier. Spiser du fisk, får du helt automatisk de sunde fiskeolier samt selen, jod og D-vitamin.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?