Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Investerings­foreninger: Sådan kommer du i gang med at investere

Investeringsforeninger og puljeordninger gør det let for dig at investere din opsparing. Men store gebyrer kan koste din opsparing dyrt i afkast.
Af Mette Andrea Boesgaard
18. April 2018
Foto: Getty Images

Investeringsforeninger kan være den lette måde at investere på

Investering kan få din opsparing til at yngle. Men tør du ikke selv investere i aktier eller obligationer? Så er det let at investere gennem en investeringsforening.

Men hvordan fungerer en investeringsforening – og hvad skal du være opmærksom på, hvis du lader banken investere dine penge i en investeringsforening? Læs med her.

Det skal du tænke over, inden du investerer

Hvad er en investeringsforening?

En investeringsforening er en sammenslutning af investorer, som investerer i blandt andet aktier og obligationer.

Investerer du i en investeringsforening, køber du en andel af foreningens værdipapirer – et investeringsbevis.

Skal du investere med en investeringsrobot? Se testen her

Investeringsforeninger kan enten være aktive eller passive.

  • Aktive investeringsforeninger forsøger at give dig et afkast, som generelt set er højere end det gennemsnitlige afkast på markedet. Aktive foreninger har højere omkostninger og større risiko for tab, fordi foreningen ofte køber og sælger investeringsbeviser.
     
  • Passive investeringsforeninger forsøger at sammensætte deres investeringer, så de afspejler markedet. De forsøger derfor at give dig et afkast, der ligger tæt på det gennemsnitlige afkast på markedet. Passive foreninger har lavere omkostninger og en mindre risiko for tab, fordi foreningen sjældent køber og sælger investeringsbeviser.

Sådan investerer du i en investeringsforening

Banken kan hjælpe dig med at købe investeringsbeviser i en investeringsforening. 

Banken tjener dog stort på at placere dine penge hos bestemte investeringsforeninger, der betaler banken en række gebyrer og en provision for at købe og sælge investeringsbeviser for dig.

Rådgivning kan du betale for hos en uafhængige økonomiske rådgivere. En uvildig økonomisk rådgiver får ikke en provision for at sælge dig til bestemte investeringsforeninger.

Sådan æder bankrådgivningen din opsparing

Så meget koster gebyrerne dig

Omkostninger er der mange af, hvis du lader banken investere dine penge. Omkostningerne dækker over gebyrer, du betaler til både banken og investeringsforeningen.

ÅOP (årlige omkostninger i procent) kan fortælle dig, hvilke omkostninger din investeringsforening har. Du kan se ÅOP i din årsoversigt på netbank eller e-boks, hvis du har investeringer gennem banken.

Banken kan oplyse dig om dine omkostninger, hvis du står og overvejer at investere gennem banken. 

Banken betalte du også en række skjulte gebyrer til før i tiden. Det var blandt andet indirekte handelsgebyrer. Skjulte gebyrer gjorde det svært for dig at få et overblik over, hvad dine investeringer egentlig kostede dig i omkostninger.

Banken er dog i dag forpligtet til at oplyse dig om alle dine omkostninger, både ÅOP og de indirekte handelsgebyrer. Du skal derfor kontakte banken, hvis du er i tvivl om, hvad dine investeringer koster dig om året.