Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Naturgas: Spar penge på din gasregning

Prisen på naturgas er steget meget i 2021. Få hjælp til at finde den billigste leverandør og andre tricks til at forhindre, at gasregningen stikker af.
Af Christina Vejsgaard
18. Oktober 2021
naturgas-saadan-kan-du-spare
Foto: Getty Images

Naturgas er et fossilt brændstof, du kan bruge til at opvarme din bolig med. Det er billigere og skåner miljøet i forhold til opvarmning med olie.

Naturgas kan leveres til stort set alle danske husstande – dog med undtagelse af et par enkelte danske øer. På de fleste naturgasleverandørers hjemmeside kan du indtaste dit postnummer og se, om du kan få leveret naturgas på din adresse.

Naturgasmarkedet i Danmark er frit. Det betyder, at du selv kan vælge din leverandør og hvilket naturgasprodukt, du vil have.

Tjek dit gasforbrug, før du vælger dit abonnement    

Du får den bedste pris, hvis du vælger abonnement ud fra dit gasforbrug. Start derfor med at undersøge, hvor meget gas du bruger.

Dit forbrug kan du se på dine årsregninger. Find ud af, hvor meget gas du brugte sidste år, eller log ind på din gasleverandørs hjemmeside og se, hvordan dit forbrug er.   

Skal du have en fastprisaftale eller variable priser?

Prisen på din naturgas kan enten være fast eller variabel. Vælger du en fastprisaftale, låser naturgasselskabet prisen for dig. Det betyder, at du kender til prisen på din naturgas i en længere periode. Det kan for eksempel være tre måneder eller et år ud i fremtiden.

Det gør du ikke, hvis du vælger en aftale med variable gaspriser. De ændrer sig nemlig løbende i takt med gasmarkedet.

Generelt kan variable priser bedst betale sig på langt sigt, da du betaler en slags ”forsikringspræmie” ved en fastprisaftale. Men skifter du leverandør på et tidspunkt, hvor prisen på gas er lav, kan du muligvis spare nogle penge ved at vælge en fastprisaftale.

Find det billigste naturgasprodukt

Priserne på naturgas kan være forskellige fra leverandør til leverandør.

På gasprisguiden.dk kan du sammenligne leverandører og priser på naturgas. Priserne bliver opdateret cirka en gang om måneden. 

Gasprisguiden.dk er lavet af Energinet, som er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. 

Brug gasprisguiden.dk til få overblik over de forskellige leverandører, deres priser og produkter. 

Tjek og sammenlign naturgaspriser på Gasprisguiden.dk

Hvilken type naturgas skal du have?

Naturgas er et fossilt brændstof og den mest almindelige form for gas til gasfyr. Nogle gasleverandører har biogas som tilvalgsprodukt til den almindelige naturgasaftale.

Biogas bliver blandt andet fremstillet af restprodukter fra landbruget som husdyrgødning og organisk affald.

Kontakt din gasleverandør og hør om mulighederne for at få leveret biogas i dit område.

Spar penge på gasregningen

Er gasregningen højere, end du havde forventet? Der er et par ting, du kan gøre, for at spare på gassen.

  • Skru ned for varmen: For hver grad, du sænker temperaturen, kan du ifølge Videnscentret Bolius spare 5 procent på varme om året. Men skru ikke for langt ned: Hvis temperaturen kommer for langt ned, kan det øge risikoen for skimmelsvamp.
  • Skift fyret: Hvis du har et gammelt gasfyr, kan det være, at det kan betale sig at skifte til et nyt, der er mere effektivt - eller en varmepumpe.
  • Skru ned om aftenen og når du ikke er hjemme: Nogle moderne anlæg kan selv sænke temperaturen i løbet af dagen, hvor du ikke er hjemme, og om natten.
  • Isolér dit hus: Hvis dit hus er tæt, skal du ikke bruge lige så meget gas til at varme det op. Overvej, om du skal isolere loftet, ydermure eller skifte vinduer.

Læs mere om naturgas på sparenergi.dk

Sådan skifter du gasleverandør  

Er du utilfreds med din nuværende gasleverandør? Så kan du skifte.

Det er gratis at skifte leverandør, så længe du ikke bryder en kontrakt eller bindingsperiode på din aftale. Tjek derfor, hvor lang tid binding der er på din aftale, før du skifter gasleverandør.

Du kan altid opsige din gasaftale med en måneds varsel, 5 måneder efter du er påbegyndt aftalen med dit nuværende selskab.

Skifter du gasleverandør, vil din nye leverandør stå for overflytningen. Du skal derfor ikke fortælle din tidligere gasleverandør om skiftet.

Du vil automatisk få tilsendt slutopgørelsen for dit gasforbrug fra din tidligere gasleverandør.  

Sådan klager du over din naturgasleverandør

Har du problemer med din naturgasleverandør, eller er du utilfreds med en regning, kvaliteten på gassen, målingen eller prisen på din naturgas? Så kan du klage.

Vi anbefaler, at du klager skriftligt via e-mail, brev eller en formular på leverandørens hjemmeside. 

Beskriv dit problem, og hvornår du har oplevet problemer. Husk at oplyse dit navn, kundenummer og din adresse. Vedhæft også kopier af vigtige dokumenter som kvitteringer, billeder, regninger og breve. 

Hvis du er utilfreds med den leverandørs afgørelse i din klagesag, kan du klage videre til Ankenævnet på energiområdet.

Læs mere om at klage på energianke.dk