Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Naturgas: Sådan vælger du leverandør

Naturgasmarkedet i Danmark er frit, og du kan derfor selv vælge din leverandør og dit naturgasprodukt. Få hjælp til at finde den rigtige naturgasleverandør her.
Af Mette Andrea Boesgaard
16. Marts 2020
Naturgas: Sådan vælger du leverandør
Foto: iStock

Spar penge og skån miljøet med naturgas

Naturgas er som kul og olie et fossilt brændstof, du kan bruge til at opvarme din bolig med.

Naturgas kan give dig besparelser på din varmeregning og skåner miljøet i forhold til opvarmning med for eksempel olie. Naturgas bliver nemlig til vand og CO2, når det bliver brændt af.

Kan jeg få leveret naturgas på min adresse?

Naturgas bliver leveret til stort set alle danske husstande – dog med undtagelse af et par enkle danske øer. På de fleste naturgasleverandørers hjemmeside kan du indtaste dit postnummer og se, om du kan få leveret naturgas på din adresse.

Naturgasmarkedet i Danmark er frit, og det betyder, at du selv kan vælge din naturgasleverandør og hvilket naturgasprodukt, du vil have.

Har du ikke haft naturgas før, og vil du for eksempel have installeret nyt naturgasfyr? Så kontakt din naturgasleverandør. De kan ofte hjælpe dig med at vælge gasfyr og finde den rette VVS-installatør.

Bor du i et nyere hus? Så vær opmærksom på, at det ikke længere er lovligt at installere gasfyr. I nogle tilfælde kan du dog få dispensation for eksempel hvis du bor i en kommune, hvor der er mulighed for, at du kan få individuel naturgas.

Kontakt derfor altid din kommune og hør, hvilke regler der gælder i dit område.

Vælger du ikke selv din leverandør, og vil du gerne have leveret naturgas, vil du automatisk få naturgas fra det gasselskab, som har forsyningspligten i dit område.

Vælger du selv din naturgasleverandør, er der en række ting, du skal være opmærksom på, inden du laver en aftale om at få naturgas.

1. Tjek dit gasforbrug, før du vælger dit abonnement    

Vælg abonnement ud fra dit gas-forbrug. Start derfor med at undersøge, hvor meget gas du bruger.

Dit forbrug kan du se på dine årsregninger. Find ud af, hvor meget gas du brugte sidste år, eller log ind på din gasleverandørs hjemmeside og se, hvordan dit forbrug har udviklet sig.   

2. Find det billigste naturgasprodukt

Priserne på naturgas kan være forskellig fra leverandør til leverandør.

På gasprisguiden.dk kan du sammenligne leverandører og priser på naturgas. Priserne bliver opdateret cirka 1 gang om måneden. 

Gasprisguiden.dk er lavet af  Energinet, en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som ejer og udvikler el- og gasnet. Brug gasprisguiden.dk til få overblik over de forskellige leverandører, deres priser og produkter. 

Sammenligner du produkterne, kan du derefter vælge, om du vil:

  • Beholde dit nuværende produkt hos din nuværende leverandør
  • Skifte til et andet produkt og beholde din nuværende leverandør
  • Skifte gasleverandør

Tjek og sammenlign naturgaspriser på Gasprisguiden.dk

3. Hvilken type naturgas skal du have?

Naturgas er et fossilt brændstof og den mest almindelige form for gas til gasfyr. Nogle gasleverandører har biogas som tilvalgsprodukt til den almindelige naturgasaftale.

Biogas bliver blandt andet fremstillet af restprodukter fra landbruget som husdyrgødning og organisk affald.

Kontakt din gasleverandør og hør om mulighederne for at få leveret biogas i dit område.

4. Skal du have en fastprisaftale eller variable priser?

Prisen på din naturgas kan enten være fast eller variabe.Vælger du en fastprisaftale låser naturgasselskabet prisen for dig. Det betyder, at du kender til prisen på din naturgas i 1 år eller 2 ud i fremtiden.

Variable gaspriser kan derimod både stige og falde. De bliver reguleret efter ydre forhold som for eksempel vejret og ændrer sig i takt med gasmarkedet.

Skifter du leverandør på et tidspunkt, hvor prisen på gas er lav, kan du muligvis spare nogle penge ved at vælge en fastprisaftale. Ellers er produkter med variable priser lidt billigere i det lange løb.

Sådan skifter du gasleverandør  

Er du utilfreds med din nuværende gasleverandør? Så kan du skifte til en ny leverandør.

Det er gratis at skifte leverandør, så længe du ikke bryder en kontrakt eller bindingsperiode på din aftale. Tjek derfor, hvor lang tid binding der er på din aftale, før du skifter gasleverandør.

Din gas-aftale kan du altid opsige med en måneds varsel, 5 måneder efter du er påbegyndt aftalen med dit nuværende selskab.

Skifter du gasleverandør, vil din nye leverandør stå for overflytningen. Du skal derfor ikke fortælle din tidligere gasleverandør om skiftet.

Slutopgørelsen for dit gasforbrug vil du automatisk få tilsendt fra din tidligere gasleverandør.  

Sådan klager du over din naturgasleverandør

Har du problemer med din naturgasleverandør, eller er du utilfreds med en regning, kvaliteten på gassen, målingen eller prisen på din naturgas? Så kan du klage.

Regninger og problemer med dit naturgasforbrug skal du gå til din gasleverandør med. Du kan klage skriftligt via e-mail, brev eller en formular på leverandørens hjemmeside. 

Klager du skriftligt, så beskriv dit problem og hvornår du har oplevet problemer. Dit navn, kundenummer og din adresse skal du oplyse. Vedhæft også kopier af vigtige dokumenter som for eksempel kvitteringer, billeder, regninger og breve, du har modtaget. 

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb