Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Bil: Har du råd til at købe en?

Bilforsikring, afgifter og vedligeholdelse. Listen med udgifter er lang. Men har du styr på alle de udgifter, du skal tage højde for, når du skal have ny bil?
Af Mette Andrea Boesgaard
23. April 2019
Bil har du raad til at koebe
Foto: Getty Images

Bilbudget giver dig overblik

Køber du en bil, er der flere udgifter, du skal tage højde for udover selve købet af bilen og tilbagebetalingen af dit billån.

Et bilbudget giver dig overblik over dine udgifter. Nogle udgifter skal du forholde dig til hver måned, mens du først ser andre, når bilen skal sælges.  

Billån: Sådan vælger du det bedste lån

Poster dit bilbudget skal indeholde

Bilbudgetet kan indeholde disse poster:

 • Afdrag på billånet
 • Bilforsikring
 • Afgifter
 • Brændstof og forbrug
 • Reparation, service og øvrig vedligeholdelse
 • Anskaffelse og udskiftning af sommerdæk og vinterdæk
 • Vejhjælp
 • Parkering
 • Værditab

Budget: Sådan får du styr på økonomien

Bilforsikring

Bilforsikring er en vigtig post i dit bilbudget. Nogle bilforsikringer er lovpligtige som en ansvarsforsikring. Derudover kan du kan tilkøbe en kaskoforsikring, førerdækning, vejhjælp og glasskade.

Ansvarsforsikringen dækker skader, du laver på personer, biler eller ejendomme, hvis der sker et uheld.

Kaskoforsikringen dækker skader, der kommer på din egen bil ved for eksempel indbrud. Har du en bil med en værdi på cirka 25.000 kroner, er det en god ide at tegne en kaskoforsikring.

Prisen på din bilforsikring afhænger af din alder, biltype, og hvor du bor. Unge bilister betaler ofte mere end ældre bilister med en skadesfri historik. Dyre biler er dyrere at forsikre. Bor du et sted, hvor der er stor risiko for skader på din bil, skal du måske også betale mere i forsikring.

Bilforsikring: Sådan vælger du den rigtige

Afgifter

Køber du en ny bil, skal den indregistreres, så den kan få en nummerplade. Når din bil skal indregistreres, skal du betale en registreringsafgift.

Registreringsafgiften er på 85 procent af de første 185.000 kroner af din biles fulde pris. Resten af beløbet skal du betale 150 procent af i afgift.

Omregistreringen af en brugt bil sørger bilforhandleren ofte for. Har du købt en brugt bil af en privat person, har du tre uger til at få bilen omregistreret.

Prisen for omregistrering varierer alt af om du gør det på SKATs hjemmeside, hos en nummerpladeoperatør eller et motorcenter. Prisen er cirka 300-400 kroner.   

Ejerafgift, udligningsafgift og partikeludledningsafgift er afgifter, du skal betale hvert år. Din biltype bestemmer hvilken afgift, du skal betale:

 • Ejerafgift: Grøn ejerafgift skal du betale hvert halve år. Afgiften beregnes ud fra motortype, og hvor langt din bil kører på literen. Hvis du har en bil, der er økonomisk at køre i, er afgiften lavere. Ejerafgiften er generelt lavere for benzinbiler end for dieselbiler.

  Den grønne ejerafgift stiger i gennemsnit 500 kroner om året. Forhøjelsen gælder dog kun biler, der er blevet indregistreret den 3. oktober 2017 eller senere.

 • Udligningsafgift: Afgiften skal du betale hvert år, hvis du ejer en dieselbil eller en bil, der kører på natur- og biogas.

 • Partikeludledningsafgift: Er du ejer af en dieselbil uden partikelfilter, skal du betale en partikeludledningsafgift. Afgiften er 1.000 kroner om året, og det er uanset hvor langt din bil kører på literen.

Forbrug og brændstof

Brændstof er en stor udgift i dit bilbudget. Dine udgifter til brændstof afhænger af, om du har dieselbil eller en benzinbil, og hvor ofte og langt du kører.

Prisen på en liter diesel er ofte 1 til 2 kroner lavere end benzin. Men du skal være opmærksom på, at dieselbiler er dyrere end benzinbiler, og du skal køre langt, før det kan betale sig at købe en dieselbil.

Benzinkort kan være en fordel, hvis du bor tæt på en tankstation, hvor dit kort kan bruges. Men du skal ikke lade sig forblænde af dit benzinkort. Kører du forbi flere tankstationer, der er billigere end den, du skal tanke på med dit benzinkort, har du måske ikke sparet nogle penge.

Medlems- og loyalitetskort: Sådan betaler du for rabatten

Reparation, service og øvrig vedligeholdelse

Bilens størrelse kan du kigge på, når du skal lægge penge til side til reparation og vedligeholdelse. Du kan regne med cirka 30 øre per kørt kilometer, hvis du ejer en lille bil i god stand. Har du en større bil i mindre god stand, skal du regne med cirka 60 øre per kørt kilometer.

Service og syn på din bil er vigtige poster i dit bilbudget. Tager du regelmæssigt din bil med på værksted til serviceeftersyn, kan du nemlig forebygge skader og reparationer

Bilservice er en kontrol af din bil, hvor defekte dele bliver skiftet. Prisen på service kan variere. Nogle værksteder tilbyder en fast pris, mens andre har timepris.

Bilsyn er en lovpligtig inspektion, hvor automekanikeren tjekker, om din bil er sikker at have på vejene. Men han skiller den ikke ad. Bilen skal synes 4 år efter, den er blevet indregistreret og herefter hvert andet år. Prisen på syn varierer, men ligger på cirka 400 kroner.

Anskaffelse og udskiftning af sommerdæk og vinterdæk

Dæk er også en udgift i dit bilbudget, som du skal være opmærksom på. Hvor tit du skal have skiftet dæk på bil afhænger af, hvor meget og hvor langt du kører. Men skift dem, når de er ved at være slidte, eller når de har kørt omkring 25.000 til 35.000 kilometer.

Vinterdæk og sommerdæk skal du have til bilen, så du er sikker på vejen hele året rundt. Prisen på dæk kan variere alt efter, om du køber mærkevaredæk eller dæk fra mindre og ukendte brands. Et sæt dæk koster cirka 3.000 til 7.000 kroner.

Skal du bruge en autostol? Find den bedste i vores test

Vejhjælp

Vejhjælp kan hjælpe dig, hvis din bil ikke vil starte i indkørslen, eller hvis du er gået i stå ude på landevejen. Autohjælp kan være dyrt, og ventetiden kan være lang, hvis du har brug for hjælp til bilen uden et vejhjælp abonnement.

Prisen for et basisabonnement på vejhjælp koster ca. 300 kroner årligt. Et udvidet abonnement koster omkring 700 til 800 kroner om året.

Bilferie: Husk forsikringen, før du kører til udlandet

Parkering

Parkering er en udgift, du måske ikke tænker så meget over, men som hører med i dit bilbudget.

Beboerlicens til parkering eller garage i et lejlighedskompleks kan være nogle af de udgifter, som du skal medtænke, når du laver en post til parkering i dit bilbudget. Hvis du allerede ved, hvad du betaler for parkering eller din beboerlicens, kan du på forhånd skrive det ind i dit budget. 

Værditab

Værditabet er en udgift, du først kan se, når du skal til at sælge din bil. Hvor meget din bil taber i værdi afhænger af, hvor gammel den er, og hvor mange kilometer den har kørt. Jo ældre din bil bliver, og jo flere kilometer den har kørt, desto mere vil den tabe i værdi i forhold til indkøbsprisen.

Prisen på din bil afhænger også at bilens stand. Har du passet godt på din bil, vil den også være mere værd. Har din bil små skrammer og buler, vil det påvirke salgsprisen.

En tommelfingerregel er, at du skal regne med, at din bil taber 16-25 procent om året i værdi. Dit tab kan blive mindre, hvis du sørger for at få rabat eller nedslag i prisen, når du køber en ny bil.