Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Kryptovaluta: Kan du betale med Bitcoins?

Kryptovalutaer som Bitcoin bliver mere almindelige at handle og betale med. Er handel med kryptovaluta sikkert, og kan du betale med Bitcoins i butikker?
Af Erik Slot Malmqvist
9. Februar 2021
Foto: Getty Images

Digital handel uden banker

Kryptovaluta er en slags digitale penge, der i modsætning til traditionelle penge ikke findes i fysisk form.

Kryptovalutaer som Bitcoin, Etherum og Dai giver dig mulighed for at handle anonymt og uafhængigt af banker.

Kryptovaluta kan du købe på forskellige børser på samme måde, som hvis du investerer i eksempelvis aktier eller obligationer. Du køber din kryptovaluta til en bestemt kurs, hvorefter den kan stige eller falde i værdi.

Men kan du betale med kryptovaluta som Bitcoin, Etherum og Dai? Hvilke fordele og ulemper er der ved kryptovaluta, og er det sikkert at handle i kryptovaluta? Få hjælp her.

Hvad er kryptovaluta?

Bitcoin blev skabt i 2009 og var den første kryptovaluta i verden.

Bitcoin er skabt på et system (blockchain), hvor du opbevarer, køber, sælger og overfører Bitcoins uafhængigt af banker.

Handler du og betaler med et betalingskort fra en bank, kan banken følge med i dine betalinger, og hvad du bruger dine penge på. Det kan bankerne ikke med kryptovaluta.

Kryptovaluta giver dig mulighed for at handle online, anonymt og helt privat over hele verden, da alle dine oplysninger er krypterede.

Facebook er i gang med at udvikle deres egen kryptovaluta, Diem. Diem, der tidligere var kendt som Libra, bliver baseret på samme teknologi som andre kryptovalutaer.

Diem vil være en såkaldt stablecoin, der skiller sig ud fra andre kryptovalutaer ved at følge kursen på traditionel valuta. Diem vil følge den amerikanske dollar.

Kryptovalutaer er meget ustabile

Kursen på Bitcoins og størstedelen af kryptovalutaer er meget svingende sammenlignet med traditionel valuta som den dansk krone eller den amerikanske dollar. Det skyldes, at Bitcoins værdi ikke er fastsat og garanteret af en centralbank som Nationalbanken.

Værdien styres derimod af udbud og efterspørgsel. Bitcoin har derved kun en reel værdi, hvis folk synes, at valutaen har værdi.

Stablecoins som Dai og Diem er mere stabile. I modsætning til andre kryptovalutaer som Bitcoin følger stablecoins værdien af en traditionel valuta som den danske krone og amerikanske dollar. Det betyder også, at deres værdi ikke kan stige ligeså uhæmmet som andre kryptovalutaer.

Køber du Bitcoins eller andre former for kryptovaluta, kan du få en valuta, der potentielt kan blive meget værdifuld. Du kan dog også miste rigtig mange penge, da markedet afgør kryptovalutaernes værdi og markedet hurtigt kan vende.

Er du beskyttet mod svindel?

Kryptovaluta opbevares på såkaldte ”wallets”. En wallet er en digital pung, der eksempelvis kan være en computer, et USB-drev eller en wallet-app. Svindel med kryptovaluta er ikke ualmindeligt, og din wallet kan risikere at blive hacket.

Investerer du i kryptovaluta, kan den vise sig at være fuldstændig værdiløs eller fup.

Bankerne kan ikke give dig nogen form for investor- og forbrugerbeskyttelse, da alle transaktioner med kryptovaluta foregår anonymt og uafhængigt af banker.

Betaler du for et produkt med kryptovaluta, kan du ikke få erstatning eller hjælp af din bank, hvis du bliver svindlet, får et forkert produkt eller slet ikke får dit produkt.

Handler du med kryptovaluta, er du ikke beskyttet imod økonomisk svindel eller tab. Har du først solgt eller overført din kryptovaluta, kan du aldrig få pengene tilbage, uanset om det skyldes svindel, fup eller hacking.

Sådan får du pengene tilbage, hvis du har betalt med betalingskort

Kan kryptovaluta bruges til at betale med?

Mulighederne for at betale med Bitcoin og andre kryptovalutaer er stadig meget begrænsede i fysiske butikker i Danmark. Flere butikker begynder dog at tage imod betaling med kryptovaluta særligt på internettet.

E-handelstjenesten Paypal er et eksempel på en virksomhed, der har indført muligheden for at betale med kryptovaluta i onlinebutikker gennem deres tjeneste.

Betaler du med kryptovaluta gennem Paypal, kan Paypal desuden hjælpe dig med at få dine penge tilbage, hvis du ikke får dit produkt, eller produktet ikke lever op til dine forventninger.

Paypal er dog mest en betalingsmulighed i internationale onlinebutikker, og det kan koste dig op mod 4 procent i gebyr at handle via Paypal. Det er de færreste danske onlinebutikker, som tager imod betaling med Paypal.

 

Forbrugerrådet Tænk mener: Pas på med at handle med kryptovaluta

"Som forbruger og investor er du på ingen måde beskyttet, når du handler i eller med kryptovaluta. Når du handler i kryptovaluta, kan du ikke få hjælp, hvis du bliver fuppet.

Kryptovaluta er desuden en ustabil og usikker valutaform. Det ene øjeblik virker det som om, at du kan tjene guld og grønne skove, mens du det næste kan miste hele din formue. "

Ida Marie Moesby, økonom hos Forbrugerrådet Tænk