Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Google Pay og Apple Pay: Skal du betale med telefonen?

Google Pay og Apple Pay giver dig mulighed for at bruge din smartphone til at betale. Men er en betalingsløsning på telefonen det rigtige valg for dig?
Af Rune Hendriksen
30. Juli 2020
apple pay google pay skal du betale med apps
Foto: Getty Images

Hvad er Apple Pay og Google Pay?

Google Pay og Apple Pay er en slags pung på din telefon, hvor du kan gemme dine betalingskort, og på den måde bruge telefonen til at betale med i butikker og på nettet.

Google Pay kan du kun få til telefoner med Android-styresystem. Apple Pay kan du kun få til iPhone.

Apple Pay og Google Pay bruger samme betalingsterminal som et kontaktløst betalingskort. Det betyder, at du kan betale med Google Pay og Apple Pay i alle butikker, hvor du normalt kan betale med kontaktløst kort.

Bankerne vælger den dyreste betaling for dig

Bruger du Google Pay eller Apple Pay, skal du registrere et af dine betalingskort på telefonen. Når du har gjort det, kan du bruge telefonen til at betale med i butikker.

Din bank bestemmer, hvilke betalingskort du kan koble til din Google Pay eller Apple Pay.

Bankerne kobler typisk dyre betalingskort sammen med Google Pay og Apple Pay. I nogle banker er det eksempelvis kun MasterCard, der kan forbindes til Google Pay.

MasterCard betaler du et højere årligt gebyr for end et Dankort. Derfor kan du blive tvunget til at have et dyrt betalingskort, hvis du vil bruge Google Pay eller Apple Pay.

Skal du have et MasterCard?

Fordele ved Google Pay og Apple Pay:

  • Google Pay og Apple Pay virker alle steder, som tager imod kontaktløs betaling.
  • Betal hurtigt og nemt med din telefon, hvis du har glemt din pung.
  • Kortoplysninger skal du ikke selv indtaste, når du køber ting på nettet via din telefon.

Ulemper ved Google Pay og Apple Pay:

  • Bankerne vælger, hvilke betalingskort du kan bruge sammen med Apple Pay og Google Pay. Hos nogle banker skal du have et dyrt betalingskort for at kunne bruge Apple Pay eller Google Pay.
  • Apple Pay og Google Pay vælger automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort til dine betalinger. Det er dyrere for butikkerne at modtage betaling med det end med Dankort-delen. Og det kan på sigt føre til højere priser i butikkerne.
  • Dine personlige oplysninger giver du til Google, når du bruger Google Pay. Men du kan ikke se, hvor mange oplysninger du giver dem adgang til, eller hvad de bliver brugt til.

Forbrugerrådet Tænk mener: Bankerne skal sørge for, at Dankort kommer i Apple Pay

Bankerne skal sikre, at Visa/Dankortet lægges korrekt ind i Apple Pay. I dag vælger Apple Pay automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort, når du betaler. Det er dyrere for butikkerne at modtage Visa-betalinger end betalinger med Dankort-delen, og det kan føre til højere priser på varerne i butikkerne.

I andre lande kan forbrugerne betale med deres nationale betalingskort i Apple Pay. Apple har nemlig allerede løsninger i andre lande med nationale betalingskort - det er for dårligt, at det ikke er tilfældet i Danmark.

Ida Marie Moesby, økonom hos Forbrugerrådet Tænk