Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Google Pay og Apple Pay: Skal du betale med apps?

Google Pay og Apple Pay er apps, du kan installere på din telefon og bruge til at betale med. Men er det det rigtige valg for dig?
Af Rune Hendriksen
17. Juni 2019
apple pay google pay skal du betale med apps
Foto: Getty Images

Hvad er Apple Pay og Google Pay?

Google Pay og Apple Pay er betalings-apps, som du kan installere på din telefon og bruge til at betale med i butikker og på nettet.

Google Pay kan du kun få til telefoner med Android-styresystem. Apple Pay kan kun du få til iPhone.

Apple Pay og Google Pay bruger samme betalingsterminal som ved en kontaktløs betaling. Det betyder, at Google Pay og Apple Pay kan bruges i alle butikker, der modtager kontaktløs betaling med almindelige betalingskort.

Bankerne vælger den dyreste betaling for dig

Bruger du Google Pay eller Apple Pay, skal du registrere et af dine betalingskort i appen. Når du har gjort det, kan du bruge appen til at betale med i butikker.

Apple Pay og Google Pay samarbejder kun med de betalingskort, som bankerne har udvalgt. Det betyder, at de betalingskort du kan koble til din Google Pay eller Apple Pay afhænger af, hvilken bank du er kunde i.

Bankerne kobler typisk dyre betalingskort sammen med Google Pay og Apple Pay. I nogle banker er det eksempelvis kun MasterCard, der kan forbindes til Google Pay.

MasterCard betaler du et højere årligt gebyr for end et Dankort. Derfor kan du blive tvunget til at have et dyrt betalingskort, hvis du bruge Google Pay eller Apple Pay.

Skal du have et MasterCard?

iPhone virker kun med Apple Pay

Betaler du med Apple Pay, så fungerer det ligesom en kontaktløs betaling med et Dankort. Det er nemt og hurtigt. Men Apple har bestemt, at Apple Pay er den eneste betalings-app på din iPhone, som kan bruges til den hurtige kontaktløse betaling. Det er fordi Apple har låst chippen på iPhones til kun at virke sammen med Apple Pay.

MobilePay, Dankort-appen og andre betalingsapps virker stadig på iPhone, men skal bruge Bluetooth for at fungere. Det er mere besværligt end den hurtige kontaktløse betaling.

Forbrugerrådet Tænk har kritiseret Apple for at låse chippen på iPhones til kun at fungere sammen med Apple Pay.

Google Pay: Hvad siger du ja til?

Bruger du Google Pay, giver du Google adgang til en masse af dine personlige oplysninger.

Google Pays vilkår består af flere forskellige samtykkedokumenter, som er lange og svære for dig at forstå. Det betyder, at du reelt ikke kan vide, hvad du siger ja til, når du bruger Google Pay.

Forbrugerrådet Tænk har kritiseret Google Pay for ikke at være tydelig om, hvad du giver samtykke til, når du bruger appen.

Fordele ved Google Pay og Apple Pay:

  • Google Pay og Apple Pay virker alle steder, som tager imod kontaktløs betaling.
  • Betal hurtigt og nemt med din telefon, hvis du har glemt din pung.

Ulemper ved Google Pay og Apple Pay:

  • Bankerne vælger, hvilke betalingskort du kan bruge sammen med Apple Pay og Google Pay. Hos nogle banker skal du have et dyrt betalingskort for at kunne bruge Apple Pay eller Google Pay.
  • Apple Pay og Google Pay vælger automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort til dine betalinger. Det er dyrere for butikkerne at modtage betaling med det end med Dankort-delen. Og det kan på sigt føre til højere priser i butikkerne.
  • Dine personlige oplysninger giver du til Google, når du bruger Google Pay. Men du kan ikke se, hvor mange oplysninger du giver dem adgang til, eller hvad de bliver brugt til.

Forbrugerrådet Tænk mener: Betalings-apps kan hæve priserne på dine varer

Bruger du dit Visa/Dankort sammen med Google Pay eller Apple Pay, så bliver det dyrt for butikkerne. Det giver højere omkostninger til butikkerne. Det kan betyde, at butikkerne må hæve priserne på varerne. Så bliver det dyrere for dig at købe ind.

Bankerne har valgt, at du betaler med Visa-delen af dit Visa/Dankort, når du bruger Google Pay og Apple Pay. Vi mener, det er en overtrædelse af betalingslovgivningen, når du tvinges til at bruge den dyre Visa-del i stedet for den billige Dankort-del af dit Visa/Dankort. Det burde være dit valg og ikke bankens.

Ida Marie Moesby, økonom hos Forbrugerrådet Tænk