Dét skal du vide om MobilePay
Kan du få pengene tilbage, hvis du er blevet snydt og har brugt MobilePay? Få styr på fordele, ulemper og sikkerhed, når det gælder MobilePay.
MobilePay er en betalingsapp, du kan installere på din telefon. Med appen kan du betale i butikker, online og overføre penge til andre MobilePay-brugere.
Her får du svar på:
- Hvordan betaler du med MobilePay?
- Hvor meget kan du overføre via MobilePay?
- Hvad skal du vide, hvis du overfører penge via MobilePay til udlandet?
- Kan du få pengene tilbage, hvis du har betalt med MobilePay?
- Hvad gør du, hvis du er blevet snydt og har betalt med MobilePay?
- Hvad gør du, hvis din telefon bliver stjålet?
- Er MobilePay sikker at bruge?
Læs med her.
Hvordan betaler du med MobilePay?
I modsætning til andre wallets som fx Google Pay og Apple Pay kan MobilePay ikke bruges på terminaler med kontaktløs betaling. Uanset om du betaler med MobilePay i fysiske butikker, online eller blot overfører til en ven, vil pengene enten blive trukket eller reserveret med det samme. Her kan du læse, hvordan du betaler med MobilePay på forskellige måder:
Fysiske butikker
I fysiske butikker betaler du ved enten at bruge butikkens 5- eller 6 cifrede nummer eller scanne butikkens QR-kode.
Online
Handler du online, kan du betale med MobilePay ved, at du indtaster dit telefonnummer, hvorefter du modtager en anmodning i MobilePay appen, eller ved at webshoppen sender dig til appen.
Andre privatpersoner
Når du skal overføre penge til andre MobilePay-brugere, kan du finde dem via telefonnummer eller scanne en QR-kode i modtagerens app.
Andre betalinger
Der er også mulighed for at oprette faste betalinger af fx abonnementer via MobilePay.
Du kan knytte bankkonti til MobilePay, så betalinger af fx abonnementer trækkes direkte fra fx din budgetkonto.
Hvor meget kan du overføre via MobilePay?
Du kan overføre op til 10.000 kr. til andre privatpersoner inden for 24 timer – og op til 300.000 kr. inden for 365 dage
Under aktiviteter i appen kan du se alle dine betalinger. Betalingerne er opdelt i måneder, men der er ingen oversigt over det samlede forbrug på måneds- eller årsbasis, så det skal du selv regne dig frem til.
Hvad skal du vide, hvis du overfører penge via MobilePay til udlandet?
Du kan overføre penge til andre MobilePay-brugere i Norge og Finland, men du skal være opmærksom på, at det koster dig gebyrer. Overførsler mellem danske brugere er fortsat gratis.
Når du overfører til en bruger i Norge eller Finland koster det dig 4 procent af det beløb, du overfører. Det vil sige, at hvis du overfører 100 kr. bliver der lagt 4 kr. oveni det, der trækkes fra dit kort.
Beløbet sendes i modtagerens valuta. Det betyder, at der sker en valutaveksling, og det skal du betale et gebyr for i langt de fleste banker. Gebyret svinger fra bank til bank, men ligger typisk på mellem 0,5 til 1,5 procent inden for Skandinavien.
Det kan altså ende med at være en dyr løsning at bruge MobilePay til den type overførsler – selvfølgelig særligt, hvis der er tale om større beløb. Overvej, om MobilePay er den rigtige løsning i situationen eller om fx en bankoverførsel kunne være et billigere alternativ.
Det beløb, du vil se i din MobilePay-app, inden du godkender overførslen vil ikke være det nøjagtige beløb, der i sidste ende trækkes fra din konto. Det skyldes, at det beløb, du vil se, er et estimat baseret på Norges Bank valutakurs.
Overførslerne mellem en bruger i Danmark og en bruger i Finland eller Norge vil ske gennem betalingskort og ikke fra konto-til-konto, som det er tilfældet, når du laver MobilePay-overførsel til anden MobilePaybruger i Danmark. Før du kan bruge funktionen, skal du derfor vælge et ”modtagerkort” i din app.
Kan du få pengene tilbage, hvis du har betalt med MobilePay?
Dine forbrugerrettigheder er ikke afhængige af den måde, du betaler på. Så hvis du har købt en vare på en webshop eller i en fysisk butik og betalt med MobilePay, gælder din ret til fx reklamation og – i forbindelse med onlinehandel – fortrydelsesret stadig.
Hvad gør du, hvis du er blevet snydt og har betalt med MobilePay?
Er du blevet snydt afhænger dine muligheder af, hvordan betalingen er foregået i MobilePay.
- Overførsel mellem private via MobilePay:
Når du bruger MobilePay til at overføre penge mellem private, så sker det via kontooverførsel, og bliver du snydt, er der ofte ikke meget, du kan gøre for at få dine penge igen. I MobilePay under den konkrete betaling, vil der stå, at beløbet er overført til MobilePay via den konto, der er knyttet til dit kort.
I det tilfælde skal du først og fremmest forsøge at løse det med personen, du har handlet med. Mener du, at der er tale om svindel, skal du melde sagen til politiet. Kontakt også MobilePay. De kan ikke give dig pengene tilbage, men kan have vigtige oplysninger i forhold til politiets videre arbejde.
- Betaling med MobilePay når du handler online:
Når du handler online og bruger MobilePay til at betale med, sker betalingen via dit betalingskort, og det giver dig bedre muligheder for at få dine penge tilbage, hvis du er blevet snydt. Modtager du ikke din vare eller tjeneste, skal du kontakte din bank.
Sådan kan du se, hvordan du har betalt
Er du i tvivl om, du har betalt med et betalingskort, du har knyttet til MobilePay eller via en kontooverførsel i MobilePay skal du kigge under ”Aktiviteter” i din app og se under de enkelte betalinger:
- Hvis der står de sidste 4 cifre af dit kortnummer, så har du betalt med dit betalingskort. Er du blevet snydt, skal du kontakte banken.
Hvis der blot står navnet på betalingskortet, fx Visa/Dankort eller kontonummeret, er betalingen sket som en kontooverførsel, og der er ikke meget, du kan gøre for at få dine penge igen, hvis du er blevet snydt. Husk altid at anmelde svindel til politiet.
Kort, konto og MobilePay
Hvis dit betalingskort eller din konto er blevet knyttet til en anden persons MobilePay-konto, så skal du kontakten banken og bede om hjælp.
Hvad gør du, hvis din telefon bliver stjålet?
Er din telefon blevet stjålet, er det vigtigt, at du spærrer dit MobilePay, så snart du opdager tyveriet.
MobilePay er et betalingsinstrument ligesom fx dine betalingskort, og kriminelle kan misbruge MobilePay, hvis de har afluret din kode.
Fordi MobilePay er defineret som et betalingsinstrument, har du mulighed for at gøre indsigelse til MobilePay (link åbner i nyt vindue) mod betalinger, som du ikke selv har foretaget. Du skal også melde tyveriet til politiet – og så er det en god idé at kontakte sin bank for at høre, hvordan du er stillet.
Det er vigtigt, at du ikke bruger den samme kode til MobilePay, som du bruger på din telefon, da tyve, der har afluret telefonkoden inden tyveriet, ofte vil se om koden virker til diverse apps, fx MobilePay.
Giver MobilePay dig ekstra beskyttelse mod misbrug?
MobilePay er ligesom almindelige kort- eller kontobetalinger underlagt kravet om to-faktor-godkendelse. For MobilePay består denne sikkerhed i at betalingen sker direkte fra din telefon, og at selve betalingen ikke kan godkendes uden din kode eller fingeraftryk/ansigtsgenkendelse.
Samtidig benytter MobilePay 3D Secure, som er en to-faktor-godkendelse, der ofte sker gennem MitID, når et nyt kort skal registreres i appen, for at sikre sig, at den, der registrerer kortet, også er indehaveren.
Ventetiden trækker ud for Dankort-brugere, der vil betale med mobilen
Fra næste år skal danske banker inkludere Dankort-delen af Visa/Dankort i Apple Pay. Rundspørge viser, at der stadig er uklarhed om, hvordan udrulningen kommer til at foregå.
Det skal du vide, hvis du bruger Visa/Dankort
Hvad koster et Visa/Dankort, og hvorfor skal du være opmærksom på, om du bruger Dankort- eller Visakortdelen af dit betalingskort? Hvad er et Mastercard Dankort? Få svarene her.
Skal du betale med Mastercard og Visa?
Hvad er forskellen på kreditkort som Mastercard og Visa – og Dankort? Hvad koster det, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Læs med her.