Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Gebyrer på betalinger: Hvornår er de lovlige?

Gebyrer for betaling, administration og drift kan du betale, når du køber en vare. Men hvilke gebyrer er lovlige, og hvilke skal du ikke betale? Få hjælp her.
Af Andreas Straarup
28. Februar 2019

Gebyrer skal dække reelle udgifter

Betaler du for en vare eller en service, lægger butikken ofte et gebyr oveni.

Gebyrer må forretninger gerne opkræve, hvis de dækker konkrete udgifter. Men ifølge loven er det ikke alle gebyrer, der er lovlige at opkræve.

Gebyrer: Her er de lovlige

Forretninger må ikke opkræve gebyr for din betaling med Visakort, Dankort, MasterCard og andre almindelige betalingskort, som er udstedt i EU. Dette forbud gælder både for fysiske butikker og webshops.

Firmakort er undtaget fra forbuddet. Det betyder, at butikker godt må opkræve gebyr, hvis du bruger et Dankort, som er udstedt til en virksomhed eller en offentlig organisation.

American Express og Diners Club kan også være undtaget fra forbuddet mod kortgebyrer.

Rabatter ved nogle betalingsformer er tilladt, selv om det kan virke som en omvendt form for gebyr. Tilbud om fri fragt ved betaling med Dankort, men ikke med MasterCard, er altså lovligt.

Gebyrer på betalinger: Her er de lovlige

Mobilbetalinger, som er baseret på betalingskort, fungerer ligesom almindelige kortbetalinger. Derfor er de omfattet af forbuddet mod kortgebyrer. Men betalinger på din smartphone er ikke altid baseret på kortbetalinger.

MobilePay bruger både kontooverførsel og kortbetalinger til dine betalinger. Det betyder, at en MobilePay-betaling kan koste dig et gebyr i nogle tilfælde. I praksis er det dog oftest gebyrfrit at betale med MobilePay.

Google Pay og Apple Pay fungerer ligesom kortbetalinger, og derfor er det forbudt at opkræve et gebyr ved betalinger.

Betaler du regninger med girokort og Betalingsservice, kan det koste dig et gebyr. Du kan undgå gebyret ved at betale med automatisk kortbetaling i stedet for. Automatiske kortbetalinger er uden gebyrer.

Andre lovlige gebyrer

Administrationsgebyr andre gebyrer, som en forretning opkræver, er også tilladte, så længe de ikke er bundet til din betaling.

Opsigelsesgebyrer, oprettelsesgebyrer og faktureringsgebyrer kan være andre gebyrer, som du skal betale, når du eksempelvis køber et mobilabonnement eller et medlemskab til et fitnesscenter.

Billetgebyrer kan du blive opkrævet, hvis du køber billetter til koncerter, festivaler eller andre arrangementer.

Forretninger bestemmer langt hen ad vejen selv, hvilke gebyrer de opkræver. Det afgørende er, om gebyret gælder for betalingskort. Tjek altid gebyrerne, inden du køber en vare – både i butikker og på nettet. Bliver du opkrævet et gebyr for at betale med kort, kan gebyret være ulovligt, og så skal du klage.

Klag over ulovlige gebyrer

Gebyrer må ikke være urimeligt høje. De skal svare til de udgifter, de skal dække. Og medmindre de er bestemt ved lov, skal virksomheden aftale gebyrerne med dig.

Informationer om gebyrer kan du finde på butiks hjemmeside eller i betingelserne for dit køb. Køber du et abonnement eller en anden løbende aftale, skal du advares om nye eller forhøjede gebyrer.

Ulovlige gebyrer kan du klage over. Skriv til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen via mailadressen kfst@kfst.dk.                     

Forbrugerrådet Tænk mener: Varepriser skal være gennemskuelige

”Prisen skal være til at stole på. Du skal nemt og hurtigt kunne sammenligne priser på tværs af butikker, og det kan du ikke, hvis du bliver ramt af gebyrer, når du skal til at betale.

Gebyrer skal dække over et tilvalg – ellers skal de være en del af vareprisen.”

Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk