Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Banktilbud: Undgå at blive snydt

Banken vil gerne hjælpe dig med et tilbud på lån og investering. Men vær kritisk, før du skriver under. Sådan tjekker du din bankaftale.
Af Christina Vejsgaard Koch
1. April 2020
Banktilbud: Sådan forholder du dig
Foto: Thinkstock

Coronakrise: Mangler du penge lige nu?

Coronakrisen har fået flere virksomheder til at fyre. Hvis du pludselig står uden job, kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen. Kontakt din bank for at lave en aftale, hvis økonomien bliver presset.

Kassekredit eller lån i banken kan være en løsning, men husk at tjekke tilbuddet igennem, selvom du står i en presset situation. Så undgår du at betale for meget for lånet.

Afdragsfrihed i en periode kan også være en hjælp til at få dit nye budget til at hænge sammen. Husk, at du stadig skal betale pengene tilbage på et tidspunkt.

Bliv ikke fristet af tilbuddet

Har du brug for et lån eller rådgivning om dine investeringer? Skal børneopsparingen vokse hurtigere? Eller skal du have hjælp til boligkøb, forsikringer eller pension? Eller har du brug for et bevilget overtræk, fordi din økonomi er blevet dårligere?

Banken hjælper gerne med et godt tilbud. Men slå koldt vand i blodet, før du takker ja.

Er din bank den bedste til dig?

Din bank har du måske haft længe. Men bare fordi du er trofast kunde gennem mange år, er det ikke sikkert, at din bank er den, der kan give dig det bedste tilbud. Mange danskere kan spare penge ved at skifte bank.

Få hellere tilbud fra flere banker, så du kan se, hvor du kan få mest for pengene.

Sådan finder du den bedste bank til dig

Få tilbuddet på skrift

Et tilbud fra din bank skal du altid sørge for at få på skrift. Så kan du læse det ordentligt igennem og få styr på detaljerne.

Banken skriver sine dokumenter i et sprog, der er meget svært at forstå.

Spørg din bankrådgiver om, hvad de konkrete ord og punkter i aftalen betyder. Og skriv aldrig under på noget, du ikke har forstået. Få en ven eller din ægtefælle til at læse aftalen igennem og spørg i banken, indtil du har forstået aftalen.

Forstå din bankrådgivers sprog

Hold øje med prisen

Hvad koster aftalen? Er der nogen løbende udgifter ved aftalen?

Prisen skal du altid holde øje med, når du får et tilbud fra din bank. Det kan være renten på et lån eller en kassekredit. Det kan også være prisen på en forsikring.

Et gratis Mastercard kan du måske få i din bank, men er kortgebyret dyrt? Og betaler du et højt gebyr for at hæve penge i en hæveautomat?

Vær også opmærksom på, om prisen kan ændre sig undervejs. Er renten variabel? Kan banken ændre renten? Hvor tit kan banken ændre renten? Spørg din bankrådgiver om alle de detaljer, hvis du er i tvivl.

Sådan tjekker du, hvad du betaler til din bank

Undersøg opsigelse og binding

Hvornår kan du opsige aftalen fra banken? Hvad koster det at opsige aftalen?

Bindingsperioden skal du altid holde øje med i aftalen med din bank. I tilbuddet fra din bank kan der være vilkår om binding eller opsigelsesbetingelser, som betyder, at du ikke kan slippe ud af aftalen i en periode. Vilkårene kan også være, at du skal betale for at komme ud af ordningen.

Spørg din bankrådgiver om bindingen i aftalen, så du er sikker på, at du kan opsige eller flytte aftalen, hvis du er utilfreds med den.

Alt er til forhandling

Din bank sammensætter selv tilbuddene, som de vil sælge til dig. Derfor skal du altid bruge bankens tilbud som udgangspunkt for en forhandling. Hvis du er en god kunde, er banken interesseret i at holde på dig. Det kan du bruge til at forhandle prisen ned på de ydelser, du får i banken.

Sådan forhandler du med din bank

Uafhængige rådgivere fokuserer på dine interesser

Bankrådgiveren kan kun rådgive dig om de produkter, banken selv udbyder. Derfor kan bankrådgiveren heller ikke hjælpe dig med at få et overblik over andre produkter på markedet, som måske kunne være bedre og billigere for dig.

Uafhængig økonomirådgivning kan gøre dig klog på, hvad der er bedst for din økonomi – uden hensyntagen til bankens egne interesser. Derfor kan uafhængig økonomisk rådgivning være pengene værd.

Har du brug for uafhængig rådgivning om din økonomi? 

Vær særligt opmærksom ved store aftaler

Realkreditlån, billån og investeringer er bankaftaler i en anden skala end en lille kassekredit eller et betalingskort. De store aftaler kræver ekstra opmærksomhed, fordi du kommer til at leve med konsekvenserne af din beslutning længe.

Realkreditlån: Find det rigtige

Investering: Sådan investerer du gennem banken

Billån: Tjek dette, inden du låner

Klag, hvis du ikke får god rådgivning

Bankrådgiveren skal rådgive dig ud fra din erfaring – og så rådgivningen er i din bedste interesse. Er du ikke blevet vejledt godt nok, kan du klage over rådgivningen.

Du skal altid først klage til banken, men hvis de afviser din klage, kan du gå til Det finansielle ankenævn.

Sådan klager du over banken

Få hjælp til økonomien i Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Står du i en akut økonomisk krise, fordi du har mistet dit job eller din indtægt?

Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning giver fortrolig, gratis og uvildig rådgivning per telefon til dig med lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og stor gæld.