Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Palmeolie: Sådan skærer du ned

Palmeolie kan du finde i alt fra kiks til pizzadej. Men produktion af palmeolie skader miljøet, og det er usundt. Kan du overhovedet undgå det?
Af Signe Funch Madsen
1. Juni 2018
Palmeolie tips til at skaere ned
Foto: Getty Images

Palmeolie: Hvorfor skal du undgå det?

Palmeolie er et billigt fedtstof, som kommer fra oliepalmer. Palmeolie kan du finde i alt fra chokolade og kiks til instantnudler, pizzatopping og færdigretter.

Produktionen af palmeolie foregår blandt andet i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til palmeplantagerne. Plante- og dyreliv i de områder, hvor produktionen foregår, bliver derfor skadet.

Palmeolie er der derfor god grund til at begrænse, men det er ikke altid nemt at gennemskue, om der er palmeolie i et produkt.

Få tips til at genkende produkter med et højt indhold af palmeolie her.

Disse produkter indeholde ofte palmeolie

Sådan genkender du palmeolie på pakken

Palmeolie, planteolie og vegetabilsk olie er bare nogle af de betegnelser, der står på produkter, som indeholder palmeolie.

Producenterne ved godt, at palmeolie ikke er en populær ingrediens, og derfor bruger nogle producenter smarte metoder til at gøre det mindre tydeligt for dig, at der er palmeolie i en madvare.

Palmeolie optræder derfor ikke altid som palmeolie, når du læser ingredienslisten på dine varer i supermarkedet. Her kan du se nogle af de mest almindelige betegnelser for palmeolie:

  • Palmeolie
  • Vegetabilsk olie (palme)
  • Vegetabilsk fedt (palme)
  • Palmekerneolie
  • Palmefrugtolie

Læs ingredienslisten grundigt

Ingredienslisten skal du altid tjekke, hvis du vil vide, om der er palmeolie i et produkt.

Ingredienser, der er mest af i forhold til vægt, står altid først på ingredienslisten. Jo mere palmeolie der er i et produkt, jo højere oppe på ingredienslisten står det.

Pizzatopping indeholder for eksempel ofte store mængder palmeolie, og derfor står palmeolie som en af de første ingredienser på listen.

Sådan læser du varedeklarationen

Palmeolie indeholder meget mættet fedt

Indholdet af mættede fedtsyrer, som øger risikoen for hjertekarsygdomme, er højt i palmeolie.

Palmeolie er, sammen med kokos- og palmekerneolie, en af de plantebaserede olier med det højeste indhold af mættet fedt.

Vælg i stedet olier med mindre mættet fedt som olivenolie, hørfrøolie eller rapsolie, når du laver mad.

Madolier: sådan bruger du dem rigtigt