Honning - Undgå fusk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Du får ikke altid den honning du har betalt for

Det er svært at afgøre om lynghonning kommer fra lyngplanter eller om honningen er tilsat sukker eller sirup. Det viser vores test af honning.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 10. oktober 2022
Honning og dets indhold

Honning, der markedsfører sig som en specialhonning fx akaciehonning eller lynghonning, skal helt eller hovedsageligt stamme fra pollen fra den blomst den markedsfører sig som. Hvis ikke den gør det, er det falsk markedsføring.

Vi har testet honning i 2020 og 2022 og begge gange har vores laboratorie test fundet honninger som markedsfører sig som eksklusiv akacie- og lynghonning, selv om de ikke er det.

Kun laboratorietest kan afsløre honningtyper

Laboratorietest er den eneste måde at identificere honningtyper på. Det kræver nemlig laboratorieanalyser at identificere de pollen, der findes i honning.

Pollentyperne i honningen er blandt andet med til at afsløre, hvor honningen stammer fra i verdenen, og hvilke typer blomster og planter bierne har besøgt. 

Mængden af de forskellige typer pollen er det, der afslører, hvor meget af en bestemt type honning, der er i den honning, du køber.

Du har derfor ikke nogen mulighed for at vide, om din honning indeholder den type honning, der står på emballagen.

Der findes ikke en lovgivning omkring hvornår man må kalde en honning for fx lynghonning eller akaciehonning. Men i Tyskland benytter man standarden "Leitsätze", som de fleste honningproducenter benytter til at klarificere honningerne. Det er den standard vi også benytter i testen.

Tilsat sukker i honning er forbudt

Honning må kun indeholde honning. Men det er et kendt problem, at nogle producenter eller importører tilsætter sukker til honningen.

Honning tilsat sukker er ikke farligt, men det tyder på fup, og det gøres for at tjene flere penge, fordi sukker er langt billigere end honning.

Smagen er ikke nødvendigvis meget anderledes, hvis blot en lille andel erstattes af sukker. Denne slags snyd bliver kun opdaget ved grundige analyser i et laboratorium, forklarer seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen.

I 2020 testede vi 14 honninger og fandt to honninger, som uden tvivl var tilsat sukker. Dem meldte vi til Fødevarestyrelsen for fusk.

EU-Kommissionens afdeling mod fødevaresvindel har tidligere afsløret, at honning solgt i Europa har haft tilsat sukker. 

Testen foretaget af EU-Kommissionens afdeling mod fødevaresvindel viste, at ud af 2.237 honningprøver var 6 procent af prøverne tilsat sukker. Yderligere 11 procent var under mistanke for at være tilsat sukker eller sirup

I vores test af honning fra 2022 fandt vi ingen honninger tilsat sukker.

Denne honning må ikke kalde sig lynghonning

I vores test i 2022 testede vi en lynghonning, som ifølge laboratoriet ikke lever op til standardene og bør skifte navn.

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?