Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Pesto: Denne smager bedst

Den gode smag af basilikum og pinjekerner er svær at finde i grønne pestoer, viser Forbrugerrådet Tænks test af 10 pesto Genovese fra supermarkederne. Kun 1 pesto er god.
Af Lars Nøhr Andresen
7. August 2018
Foto: iStock

Smagstest: Pestoer er for sure

Pestoerne i Forbrugerrådet Tænks test er af den grønne slags, der ofte kalder sig for "pesto alla genovese" eller "pesto verde". 

Pesto Genovese er oprindeligt en tyk og kold sovs, der består af olivenolie, friske basilikumblade, pinjekerner, hvidløg samt parmesan og pecorino – tilsmagt med salt. Den kaldes genovese, fordi den stammer fra Genova i Italien.

Pestoerne i vores test er meget forskellige i smag og udseende, og smagseksperterne er enige om, at størstedelen af de færdige pestoer ikke smager særligt behageligt.

Mange af pestoerne smager decideret surt, og det skyldes, at der af hensyn til holdbarheden tilsættes surhedsregulerende middel. Kun enkelte blandt de 10 pestoer i testen får rosende ord med på vejen.

Bedst smagende pestoer er på køl

Pestoer findes i køledisken eller på de almindelige hylder i supermarkedet, og der er forskel på de 2 slags. 

Pestoerne på køl har kortere holdbarhed og skal opbevares koldt hjemme hos dig. Det giver producenterne mulighed for at fremstille dem på andre måder…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Indholdet i grøn pesto er problematisk

”Det er kritisabelt, at pestoproducenter erstatter oprindelige ingredienser som olivenolie og pinjekerner med billigere solsikkekerner og solsikkeolie. Samtidig tilsætter producenterne en forsvindende lille mængde af de originale ingredienser for at kunne fremhæve de dyre råvarer på etiketten.

Forbrugerne kommer på den måde til at tro, at hovedingredienserne i pestoen er de dyre, klassiske italienske ingredienser – selv om mængderne er så små, at det ikke gør en forskel for smagen af pestoen.  

Desuden er det meget kritisabelt, at 4 ud af 10 pestoer indeholder problematiske stoffer – blandt andet mineralske olier, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende”.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk