Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Friturestegning: Pas på akrylamid

Frituresteger du kartofler forkert, kan det problematiske stof akrylamid dannes. Men hvordan begrænser du akrylamid i forbindelse med friturestegning?
Af Lars Nøhr Andresen
13. Februar 2019
Friturestegning: Pas på akrylamid
Foto: iStock

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der længe har været brugt i industrien blandt andet til fremstilling af plastik. Først i år 2002 fandt svenske forskere ud af, at stoffet findes i madvarer og dannes, når man steger, bager, griller eller friterer kulhydratholdige fødevarer over 120 grader.

Høj temperatur og lang tiberedning af maden danner mere akrylamid.

Akrylamid er mistænkt for at skade arveanlæg, formeringsevnen og for at forårsage kræft.

Test: Forbrugerrådet Tænk har testet forskelligt mad for akrylamid

Hvorfor dannes akrylamid?

Friturestegning bliver aldrig sundt. Maden bliver federe ved at blive friturestegt, og når kulhydratholdige madvarer – som for eksempel kartofler – bliver stegt ved høje temperaturer, danner det akrylamider. Et stof der er mistænkt for at øge risikoen for at udvikle forskellige former for kræft.

Akrylamiden dannes, uanset om kartoflerne steges på panden, i friture eller i ovnen, men Pelle Thonning Olesen fra DTU Foods oplyser, at bagning generelt danner færre akrylamider end fritering.

Billedet viser pommes frites, der er stegt tilpas (til venstre) og pommes frites, der er stegt for hårdt og for længe (til højre).

Sådan begrænser du akrylamid

  • Steg/bag kartoffelprodukter, til de er let gyldne, ikke brune
  • Hold temperaturen under 175 grader ved fritering.
  • Bagning er generelt bedre end fritering.
  • Opbevar aldrig kartofler under 6 grader, fordi det øger indholdet af sukker i kartoflerne. Sukker danner mere akrylamid.
  • Læg udskårne kartofler i blød i cirka 20 minutter, inden de steges, bages eller friteres. Det sker for at fjerne sukker, der ellers hjælper til at danne akrylamid.