Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof
Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.

Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer rige på kulhydrater som kartofler og brød bliver varmebehandlet.
Stoffet har været kendt i mange år og bruges i industrien, og det har også været kendt, at der dannes akrylamid i forbindelse med tobaksrygning.
Sundhedsmæssigt giver akrylamid grund til bekymring i forhold til udvikling af kræft ifølge den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA.
For meget akrylamid i kosten
Pelle Thonning Olesen er seniorrådgiver på Fødevareinstituttet DTU og han fortæller, at den typiske forbruger får for meget akrylamid.
Risikovurderingen for indtaget er stort set den samme som i 2005 og tiltag for at begrænse indtaget af akrylamid har ikke rykket vurderingen det store.
Forbrugerrådet Tænk har testet en række madvarer for indhold af akrylamid. Testen viser, at det er muligt at fremstille produkter med meget lav indhold af det skadelige stof.
Grænseværdier for indhold af akrylamid i din mad findes ikke. I stedet for grænseværdier fastsat ved lov, er der kun såkaldte benchmark-niveauer.
Benchmark-niveauerne skal forstås sådan, at industrien opfordres til at holde deres produkter under de gældende benchmark-niveauer.
Overskrides disse benchmarkniveauer, er der ingen konsekvenser for virksomhederne.
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Mad med kræftfremkaldende stof skal fjernes fra supermarkedet
"Får du for meget akrylamid, kan det øge risikoen for kræft. Derfor skal det skadelige stof akrylamid have en bindende grænseværdi.
Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være trygt for dig at handle i butikkerne. Og vi mener, at producenterne skal sørge for, at der ikke dannes for meget akrylamid i din mad.
Maden skal fjernes fra supermarkedet, hvis der er for meget akrylamid i. Det er den bedste måde at beskytte dig mod at købe mad med store mængder akrylamid".
Camilla Udsen, projektchef

Hjemmelavet mad: Sådan begrænser du akrylamid
Det kræftfremkaldende stof akrylamid kan opstå, når du rister, steger eller bager fødevarer med indhold af kulhydrater. Se, hvad du kan gøre.

Akrylamid: Flere produkter har højt indhold af skadeligt stof
Akrylamid sættes i forbindelse med kræftsygdom. Vores test viser, at flere produkter indeholder mere akrylamid end den fastsatte målsætning.

Friturestegning: Pas på akrylamid
Frituresteger du kartofler forkert, kan det problematiske stof akrylamid dannes. Men hvordan begrænser du akrylamid i forbindelse med friturestegning?