Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof
Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.
Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes, når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Det er fx, når kartoffelchips friteres, eller når kiks bages.
Den typiske forbruger får for meget akrylamid, fortæller Pelle Thonning Olesen, der er seniorrådgiver på Fødevareinstituttet DTU.
Vi har tidligere testet 29 forskellige madvarer for indhold af akrylamid. Testen er ikke længere tilgængelig, fordi flere af de testede produkter ikke længere er på markedet. Men med udgangspunkt i vores test, kan du her blive klogere på akrylamid i din mad.
Hvor farligt er akrylamid?
Dyreforsøg med mus og rotter har vist, at akrylamid forårsager kræft, og det er ifølge Fødevarestyrelsen den største bekymring. Derudover kan akrylamid i større mængder skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.
Der er lavet befolkningsundersøgelser med fokus på sammenhængen mellem indtag af akrylamid og udvikling af kræft, men resultaterne er ikke entydige. Det er generelt svært at måle mindre stigninger i kræfthyppighed i befolkningsundersøgelser.
De gældende risikovurderinger af akrylamid baserer sig derfor på dyreforsøg, hvis resultater giver grund til sundhedsmæssig bekymring for akrylamid i kosten.
Bindende grænseværdier bør indføres
Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdier for, hvor meget akrylamid dine fødevarer må indeholde. I stedet er der kun benchmarkniveauer.
Benchmarkniveauer fungerer ikke som en egentlig grænseværdi, der er fastsat ved lov. Det er en målsætning, som producenterne skal forsøge at holde produkterne under.
Overskrides benchmarkniveauerne er der ingen umiddelbare konsekvenser for virksomhederne.
I vores test havde 5 af de 29 produkter et højere indhold af akrylamid end det fastsatte benchmarkniveau.
Benchmarkniveauer for madvarerne i testen
- Chips: 750 mikrogram akrylamid pr. kilo
- Kiks: 350 mikrogram akrylamid pr. kilo
- Kiks til småbørn: 150 mikrogram akrylamid pr. kilo
Europæisk stortest af akrylamid i maden
De 29 testede danske produkter, var en del af en europæisk stortest af akrylamid, hvor mere end 500 madvarer blev testet for at få indblik i, hvilke fødevaretyper der har højt indhold af det skadelige stof.
Testen viste, at det er muligt at producere alle fødevaretyperne med et meget lavt indhold af akrylamid. De testede kartoffelchips havde fx et indhold, der svingede fra 65 mikrogram akrylamid til 1.400 mikrogram akrylamid pr. kilo.
Vi mener derfor, at der bør indføres bindende grænseværdier, som forpligter producenterne til at nedbringe indholdet af akrylamid i produkterne, og at disse grænseværdier skal sættes lavere end de nuværende benchmarknivauer.
Produkter uden benchmarkniveauer
En række fødevaretyper med akrylamid har slet ingen benchmarkniveauer. Det gælder fx rodfrugtchips, stegte snacks af majsmel, varmesteriliserede oliven og ristede mandler.
Af alle rodfrugtchips i den europæiske test var der kun to produkter, hvor indholdet var under 100 mikrogram akrylamid pr. kilo.
Generelt var der et højt indhold af akrylamid i produkter baseret på ristede rodfrugter. Gennemsnittet for de testede rodfrugtchips var 850 mikrogram, hvilket er højere end benchmarkniveauet for kartoffelchips på 750.
Både vi og Pelle Thonning Olesen undrer os over, at der ikke er benchmarkniveauer for indholdet af akrylamid i en række produktkategorier, der indeholder akrylamid.
Forbrugerrådet Tænk mener: Mad med kræftfremkaldende stof skal fjernes fra supermarkedet
"Får du for meget akrylamid, kan det øge risikoen for kræft. Derfor skal det skadelige stof akrylamid have en bindende grænseværdi.
Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være trygt for dig at handle i butikkerne. Og vi mener, at producenterne skal sørge for, at der ikke dannes for meget akrylamid i din mad.
Maden skal fjernes fra supermarkedet, hvis der er for meget akrylamid i. Det er den bedste måde at beskytte dig mod at købe mad med store mængder akrylamid".
Camilla Udsen, projektchef
Hjemmelavet mad: Sådan begrænser du akrylamid
Det kræftfremkaldende stof akrylamid kan opstå, når du rister, steger eller bager fødevarer med indhold af kulhydrater. Se, hvad du kan gøre.
Friturestegning: Pas på akrylamid
Frituresteger du kartofler forkert, kan det problematiske stof akrylamid dannes. Men hvordan begrænser du akrylamid i forbindelse med friturestegning?