Akrylamid i mad: Er det kræftfremkaldende? | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof

Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 19. marts 2019
Åben pakke med kartoffelchips, der kan indeholde akrylamid.

Akrylamid er sundhedsskadeligt 

Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer rige på kulhydrater som kartofler og brød bliver varmebehandlet. 

Stoffet har været kendt i mange år og bruges i industrien, og det har også været kendt, at der dannes akrylamid i forbindelse med tobaksrygning.

Sundhedsmæssigt giver akrylamid grund til bekymring i forhold til udvikling af kræft ifølge den europæiske fødevaresikkerheds autoritet EFSA. 

For meget akrylamid i kosten

Pelle Thonning Olesen er seniorrådgiver på Fødevareinstituttet DTU og han fortæller, at den typiske forbruger får for meget akrylamid.

Risikovurderingen for indtaget er stort set den samme som i 2005 og tiltag for at begrænse indtaget af akrylamid har ikke rykket vurderingen det store.

Forbrugerrådet Tænk har testet en række madvarer for indhold af akrylamid. Testen viser, at det er muligt at fremstille produkter med meget lav indhold af det skadelige stof.

Grænseværdier for indhold af akrylamid i din mad findes ikke. I stedet for grænseværdier fastsat ved lov, er der kun nogle "benchmark-niveauer".

Benchmark-niveauerne skal forstås sådan, at industrien opfordres til at holde deres produkter under de gældende benchmark-niveauer. 

Overskrides disse benchmarkniveauer, er der ingen konsekvenser for virksomhederne.

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Forbrugerrådet Tænk mener: Mad med kræftfremkaldende stof skal fjernes fra supermarkedet

"Får du for meget akrylamid, kan det øge risikoen for kræft. Derfor skal det skadelige stof akrylamid have en bindende grænseværdi.

Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være trygt for dig at handle i butikkerne. Og vi mener, at producenterne skal sørge for, at der ikke dannes for meget akrylamid i din mad.

Maden skal fjernes fra supermarkedet, hvis der er for meget akrylamid i. Det er den bedste måde at beskytte dig mod at købe mad med store mængder akrylamid".

Camilla Udsen, projektchef